Роки минають – біль залишається

ДО МIЖНАРОДНОГО ДНЯ ПАМ’ЯТI ЖЕРТВ РАДIАЦIЙНИХ АВАРIЙ ТА КАТАСТРОФ

Минуло 37 років від події, яку нинішнє покоління молодих людей знає, на щастя, лише з книжок та кінофільмів.


Жахлива аварія сталася на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. Вона забрала безліч життів і залишила свій незгладимий слід у долях мільйонів людей. Надзвичайно глибоко вразила вона Україну, де безпосередньо розташована електростанція, а також довколишні території Росії та Білорусії.

Україну після Чорнобильської катастрофи було оголошено зоною екологічного лиха. Прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території держави, де опромінення дістали 8,5 млн людей, зокрема понад 1,5 млн дітей, а 73 тис. українців стали інвалідами.

Наслідки трагедії ліквідовували найкращі наукові й технічні фахівці колишнього СРСР. Вони використовували унікальні технічні засоби: військову та будівельну спецтехніку, роботів, спеціальний автотранспорт, модернізований для робіт у високих полях радіаційного випромінювання. Зазначимо, що в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС брали участь і 1 837 придністровців.

Президент Вадим Красносельський у своєму зверненні до придністровських ліквідаторів сказав: «…Ми схиляємося перед вашим героїзмом, що допоміг локалізувати небезпеку поширення радіоактивного зараження. Усім ліквідаторам бажаю міцного здоров’я, добробуту та миру!»

У перші дні з Придністров’я на місце аварії були направлені військовослужбовці 14-ї гвардійської армії, робітники та спеціалісти Молдавської ДРЕС, медпрацівники. Згодом багато з них пішли з життя зовсім молодими, а наслідки тих подій і досі позначаються на здоров’ї багатьох чорнобильців через променеву хворобу, онкозахворювання, викликані високою дозою радіації.
Голова Тираспольської організації «Чорнобиль» Андрій Пєночкін повідомив, що нині в республіці перебувають на обліку 86 інвалідів. Щороку відходять із життя до п’яти людей. Радіація не щадить нікого навіть через десятиліття. «Роки минають, а біль залишається», – говорить Андрій Іванович.

За словами начальника Управління політики в галузі соцзахисту, соцстрахування та ревізійного контролю Мінсоцзахисту ПМР, відповідно до Закону «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших радіаційних чи техногенних катастроф», держава безкоштовно забезпечує їх ліками за рецептом лікаря, щорічними безкоштовними путівками до санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та відділення реабілітації закладів охорони здоров’я, надає право на безплатний проїзд у громадському транспорті на території республіки.

Для ліквідаторів передбачені пільги з оплати комунальних послуг та пільгове оподаткування. Законом передбачені щомісячні виплати – компенсація шкоди, заподіяної здоров’ю у зв’язку з радіаційним впливом.

У нашій республіці шанують пам’ять своїх земляків: у 2019 році в Тирасполі за ініціативи Президента Вадима Красносельського спорудили монумент ліквідаторам Чорнобильської катастрофи. Пам’ятники загиблим землякам встановили також у Бендерах та Рибниці. Щороку 26 квітня до їх підніжжя лягають квіти від небайдужих придністровців.

Як нагадування про той період, ПРБ випустив пам’ятні монети номіналом 25 рублів, присвятивши їх 35-річчю трагедії на Чорнобильській АЕС.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.

На фото Члени Тираспольської організації «Чорнобиль» на Меморіалі Слави
26 квітня 2023 року. Третій (ліворуч) – Андрій Пєночкін.