Караван пісні – караван пам’яті

Однією з найбільш визначних та емоційних подій весни в культурному житті Придністров’я можна назвати XVI Республіканський фестиваль патріотичної й афганської пісні «Караван», засновником якого є Держслужба з культури та історичної спадщини ПМР і Придністровська асоціація ветеранів війни в Афганістані.


Мета події – популяризація пісень військово-патріотичного та громадянського спрямування, а також патріотичне виховання молодих поколінь придністровців.

Історія фестивалю бере свій початок із 1999 року. У місті Бендери мешканці республіки почули його як радіо-фестиваль, організований «Радіо Придністров’я» та присвячений 10-річчю виведення радянських військ з Афганістану. Згодом – пішло та поїхало: 2016 року в Бендерах презентували видання, присвячене історії цього фестивалю. Книгу назвали «Караван пісні – караван пам’яті», а була вона про історію фестивалю та спогади про нього учасників цієї пісенної події. Книга не має одного автора – її створила група упорядників, серед яких журналіст Лариса Чернікова, письменниця Муза Гончарова, фотохудожник Петро Жеков та багато інших учасників перших фестивалів.

«Караван» пам’ятає про всіх, хто стояв біля його витоків, хто перебував з ним у дорозі. «Добре пам’ятаю, як на «Радіо Придністров’я» приходили молоді люди та дівчата з гітарами, з фонограмами. Школярі, студенти, військовослужбовці. Були й старші люди – воїни-афганці здебільшого», – згадує один із авторів. За півтора десятки років своєї бурхливої діяльності фестиваль, як то кажуть, багаторазово проходив «караваном» територією всієї республіки, а фінальний тур по черзі проводився в усіх містах ПМР. Потім на 7 років Караван зупинився. Стояв він з різних причин, зокрема й через неблагополучну санітарно-епідеміологічну обстановку.

Нині міський тур фестивалю «Караван» 21 квітня відбувся у столиці. Його майданчиком став Будинок народних традицій та ремесел. Конкурсна програма передбачала три номінації – «Ансамблі», «Солісти» та «Авторська пісня». Виконавці, які виступали в номінаціях «Солісти» та «Ансамблі», представляли дві пісні, одна з яких була патріотичної спрямованості, а друга – афганської тематики. Виконавці-автори мали заспівати дві пісні власного твору, та, на жаль, таких не виявилося.

Заради об’єктивності слід зазначити: через те, що останнім часом захід не проводився, всім колективам і солістам довелося заново працювати над репертуаром, заново готувати свої конкурсні програми. Може, тому в Тирасполі в номінації «Солісти» виступила лише одна учасниця – Лариса Альошкіна.

Натомість у номінації «Ансамблі» конкурсантів було достатньо: заслужений художній колектив «Хор любителів співу», народний хор «Червона гвоздика», народний вокальний колектив «FourТуна», вокальний колектив «Лайт» та чоловічий народний вокальний ансамбль «Тирас».
Усі учасники тираспольського туру подарували глядачам чимало високих почуттів, емоційних поривів, виконавши пісні, що глибоко зворушують душі, – відомі й не дуже – «Ветерани Афганістану» (слова і музика О. Філіпенка), «Ти чекаєш, Лизавето» (слова Є. Долматовського, музика М. Богословського), «Хлопці, яких немає» (слова Р. Рождественського, музика А. Бабаджаняна), «Вечір на рейді» (вірш О. Чуркіна, музика В. Соловйова-Сєдого), «Зозуля» (слова В. Кочеткова, музика Ю. Кирсанова), «Афганський вальс» (слова Ю. Рогози, музика І. Демаріна) та інші.

«І оргкомітет, і журі особливо порадувало, що всі тираспольські виконавці випромінювали сьогодні досить позитивну енергетику, вони справді створили дивовижну атмосферу в залі, подарували нам тепло своїх сердець, – сказала перед тим, як підбити підсумки, заступник начальника Управління культури м. Тирасполя Марина Комкова. – Сподіваємося, що ті виконавці, яких ми тепер назвемо як переможців міського туру, гідно представлять столицю Придністров’я у фіналі XVI Республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван».

Компетентне журі одностайно вирішило, що у фіналі фестивалю, який відбудеться 20 травня в Будинку культури ім. Д. К. Родіна в с. Чобручі Слободзейського району, столицю республіки найбільш гідно представлять два творчі колективи: народний вокальний ансамбль «Тирас» столичного клубу «Ветеран» (художній керівник – Анатолій Бордей), а також народний вокальний колектив «Four Туна» Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел (художній керівник – відмінний працівник культури ПМР Наталія Нагіц).

Останній відбірковий тур на рівні міст відбувся 26 квітня в Григоріополі. Нині «Караван» узяв курс на Будинок культури села Чобручі. Тож щасливої дороги тобі, яскравих відкриттів, цікавих знайомств і натхненної творчості, фестивалю!


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.