Протидія екстремізму в ПМР

В Iнституті державного управління, права і соціально-гуманітарних наук ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбувся круглий стіл, на якому обговорювали питання, пов’язані з інформаційним екстремізмом і способами протидії йому.


«Потік інформації з Інтернету іноді може бути схарактеризований як злочинний тиск на уми й серця людей, які цією інформацією послуговуються. У межах круглого столу ми хочемо обговорити цю тему. Однак є і більш важлива мета – навчити молодих людей відокремлювати зерна від полови. Для того, щоб молодь не користувалася свідомо неправдивою інформацією, навіть якщо вона упакована в красиву інформаційну обгортку», – повідомила завідувач кафедри політології та політичного аналізу ІДУПіСГН Світлана Осипова.

Завідувач кафедри політології та політичного аналізу зазначила, що проблема інформаційного екстремізму для Придністров’я сьогодні актуальна, але не нова. Багато років зовнішні сили формували й продовжують створювати негативний інформаційний фон навколо Придністров’я.
«Упродовж багатьох років Придністровська Молдавська Республіка перебувала під «бомбардуваннями» не зовсім коректної інформації. Нас називали й «чорною дірою», і «осколками радянського ладу», і «прокомуністично налаштованим недемократичним суспільством». Люди, які побували в Придністров’ї, потім дивувалися, що у нас, виявляється, і з демократією все гаразд, і за кількістю проведених референдумів, і за рівнем участі в них громадян ми попереду планети всієї.

Інформаційну блокаду нам вдалося прорвати: про Придністров’я знають. Нині ж важливо створити позитивне інформаційне поле навколо Придністров’я, висвітлити його роль у долях великих держав, зокрема Російської Федерації», – додала Світлана Осипова.

Учасниками круглого столу були й студенти різних напрямків: майбутні політологи, управлінці, піарники, фахівці в галузі інформатики. Участь у дискусії взяли й депутати Молодіжного парламенту при Верховній Раді ПМР. «Це важливо, тому що молоде покоління сьогодні має особливий, сучасний погляд на наявні проблеми. Під час подібних дискусій у них виникає можливість запропонувати цікаві та нестандартні шляхи їх розв’язання», – зазначила у вітальному слові директор ІДУПіСГН Олена Бобкова.

Учасники круглого столу відзначали, що нині інформаційна безпека є важливим елементом всієї системи національної безпеки будь-якої держави. У березні 2020 року Президент ПМР підписав Стратегію протидії екстремізму в ПМР на 2020 – 2026 роки, в якій підкреслюється важливість боротьби з інформаційним екстремізмом.

На думку учасників публічного обговорення, загрози інформаційного екстремізму стали наслідком інформаційних воєн, в яких інформація та дезінформація стають небезпечною зброєю. Студенти, викладачі та експерти обговорили світовий досвід боротьби з інформаційним екстремізмом і тероризмом, навели приклади, які можна взяти на озброєння в Придністров’ї.
Говорили й про вплив художнього та документального кіно на формування політичного мислення, а також про проблеми кібертероризму та кібербезпеки. Особливу увагу акцентували на впливі ЗМІ на громадську свідомість, а також на можливості використання цього впливу в боротьбі з інформаційним екстремізмом і кіберекстремізмом.

Підсумки круглого столу підбив голова комісії з розвитку міжнародних зв’язків Молодіжного парламенту ПМР Василь Бадян: «Інформаційний екстремізм становить велику загрозу не тільки для міжнародної спільноти, а й безпосередньо для нашої республіки. Протягом року на території Придністров’я зафіксована серія інформаційних атак, зокрема повідомлень про мінування будівель державних і освітніх установ, а також про потенційні терористичні та військові загрози. Отже, нам необхідно виробити комплекс заходів, які сприятимуть протидії цьому згубному інформаційному впливу. Важливо також визначити механізми, якими зможуть скористатися органи держвлади й законодавці для вироблення методів безпеки нашої республіки».

За підсумками роботи круглого столу виробляється резолюція з рекомендаціями щодо питань протидії інформаційному екстремізму. Надалі вона буде направлена до органів державної влади.