Уряд – про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники ухвалили рішення щодо направлення звіту про результати своєї діяльності за 2022 рік на адресу Президента та депутатів Верховної Ради.


Значну частину документа присвятили фінансово-економічному питанню. Перш за все – інформації про діяльність в економічній галузі. Наведено основні макроекономічні показники за 2020 – 2022 роки. Це був складний час, коли наша економіка зіткнулася з масштабними викликами – пандемією та загостренням геополітичної ситуації на периметрі республіки. Були втрачені ринки збуту, розірвані звичні логістичні напрямки, безпрецедентно зросли світові ціни на енергоносії та фінансові показники на сировинних ринках. Крім того, посилився тиск на економіку з боку Молдови. Все це зумовило скорочення обсягів промислового виробництва.

У сільському господарстві після плідного сезону 2021 року у 2022-му значно зменшився обсяг урожаю. Це сталося через несприятливі погодні умови, високі ціни на ПММ та складнощі з придбанням насіннєвого матеріалу, добрив і засобів захисту рослин. Водночас, завдяки держпідтримці, торік збільшилися обсяги у тваринницькій галузі.

Сукупний зовнішньоторговельний оборот республіки за підсумками звітного періоду все ж таки перевищив відмітку 2021 року майже на 25 %, а 2020-го – майже вдвічі. Щодо обсягу валового внутрішнього продукту, то він нижчий за показники 2021 року, хоча по відношенню до рівня 2020-го спостерігався приріст.

Один із блоків повністю присвячений роботі Уряду в галузі енергетики, транспорту, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства. У ньому відбито заходи щодо збереження незмінним рівня тарифів на комунальні послуги як спосіб підтримки населення. Докладно викладено матеріали щодо виконання програм Дорожнього фонду та Фонду капітальних вкладень.
У соціальній царині Уряд сконцентрував свою діяльність на своєчасному пенсійному забезпеченні, охороні материнства та дитинства, соціальному захисті інвалідів і ветеранів, на розробці та впровадженні нових заходів підтримки тощо.

Звіт містить також блок, присвячений діяльності в галузі інформації, інформатизації та зв’язку. Окремо представлені підсумки з координації здійснення адміністративної реформи та роботи зі зверненнями громадян та юридичних осіб.

У Придністров’ї діють центри для дітей з обмеженими можливостями здоров’я, призначені для їхньої соціальної, психологічної, педагогічної та медичної реабілітації лише до 18 років. Однак, відсутні умови забезпечення подібним спектром послуг повнолітніх людей з особливими потребами життєдіяльності. На засіданні Уряду затвердили розроблений Мінсоцзахисту проект щодо організації таких об’єктів. Відповідну «дорожню карту», реалізація якої розрахована на середньострокову перспективу, ухвалили.

Пропоновані заходи сприятимуть ефективному розвитку системи соціального обслуговування цієї категорії громадян і створенню всіх необхідних умов для догляду та реабілітації інвалідів, які потребують сторонньої допомоги у відповідності до рішення лікувально-профілактичних закладів.

Зокрема передбачається поетапне відкриття трьох центрів денного перебування в Тирасполі, Бендерах та Слободзейському районі.

Фінансування здійснюватиметься коштом Фонду капітальних вкладень поточного року, а саме за рахунок економії засобів, що складається за наслідками дії програми.

«Чинне законодавство передбачає державну підтримку людей з обмеженими можливостями здоров’я лише до 18 років. Такий підхід неправильний, його потрібно планомірно змінювати, оскільки ця категорія вимагає особливої уваги впродовж усього життя, а не лише до повноліття», – зазначив Голова Уряду.

Документ буде розглянутий на законодавчому рівні.


Iрина МАСЛОВА.