Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 26 квітня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


В остаточному читанні депутати ухвалили законопроект, який надає можливість скоротити адміністративні та фінансові витрати держави під час приватизації.
Про сутність документа в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун: «Оголошення про реалізацію державного та муніципального майна друкуються в газеті «Приднестровье». Відповідно, будь-який зацікавлений інвестор стикався з тим, що газету потрібно було знайти. Ми розуміємо, що сьогодні в будь-якій галузі досить часто використовують мережу Інтернет. Щоб ця норма працювала прогресивно, внесені коригування, зокрема про те, що інформація про об’єкти, включені до програми приватизації, та оголошення про торги можуть бути опубліковані на електронних порталах відповідних міністерств і відомств».

У другому остаточному читанні ухвалений пакет законопроектів, які наділять Президента новими повноваженнями в боротьбі з корупцією. Глава держави матиме можливість затверджувати порядок проведення перевірок діяльності чиновників, під час яких з’ясовується, чи дотримуються вони чинних антикорупційних заборон і обмежень, чи надають усі необхідні відомості про свої прибутки, майно, зобов’язання майнового характеру, а також прибутки чоловіка чи дружини.

Розшириться і список посадових осіб, щодо яких за рішенням Президента може бути ініційовано перевірку. Глава держави зможе визначати перелік осіб, які з метою проведення перевірок зможуть затребувати необхідну інформацію в банках та правоохоронних органах.
Депутати Олександр Коршунов, Вадим Кравчук та Григорій Дяченко ініціювали зміни до закону «Про звернення громадян та юридичних осіб, а також громадських об’єднань» та до Кодексу про адміністративні правопорушення.

За чинним законом, якщо орган державної влади та управління не є компетентним у тому питанні, з яким звернувся до нього заявник, він повинен перенаправити його до уповноваженого органу протягом трьох робочих днів. Автори законопроекту вважають, що насправді такої норми не завжди дотримуються. Деякі чиновники не направляють вчасно звернення громадян на адресу, аргументуючи це тим, що триденний термін минув.

Тому члени вищого законодавчого органу запропонували встановити обов’язок органів державної влади та управління своєчасно направляти звернення громадян до уповноваженого органу. За порушення такого обов’язку щодо посадових осіб запроваджується відповідальність, передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення за порушення строків розгляду звернень громадян. Це штраф від 10 до 25 РР МЗП (від 180 до 450 рублів), а за повторне порушення – від 25 до 50 РР МЗП (450 – 900 рублів).

Документ був ухвалений у першому читанні.
Народні обранці заслухали звіт представника Міністерства соціального захисту та праці про виконання державної цільової програми «Рівні можливості», розрахованої на 2019 – 2022 роки. За цей час на її реалізацію було витрачено з республіканського бюджету майже 3 млн рублів.
Програма передбачає створення комфортних умов для людей з обмеженими можливостями. Згідно з даними профільного відомства, у Кам’янському районі встановили 16 пандусів, у Рибницькому – три, у Дубоссарському та Слободзейському – по п’ять, у Григоріопольському районі – один, у Тирасполі – 20 та 37 апарелів (пологих спусків), у Бендерах – 24.

Одним із важливих напрямків документа є протезування та забезпечення людей з обмеженими можливостями ортопедичними засобами, слуховими апаратами, інвалідними візками тощо. Державна установа «Республіканський центр з протезування та ортопедії» за три роки дії програми допомогла 3 713 придністровцям.


Микола ЮРКЕВИЧ.