ФУТБОЛ єднає придністровців

У столиці нещодавно відбулося звітне засідання Федерації футболу Придністров’я (ФФП). На порядку денному слухали доповідь голови федерації Павла Прокудіна, затверджували новий склад виконкому, обговорювали та оцінювали роботу керівництва.


Павло Миколайович розповів, що пріоритетним напрямком діяльності ФФП є сприяння розвиткові дитячо-юнацького футболу в містах і районах республіки: «У фестивалі розважального футболу «Граємо разом» узяли участь 295 юнаків і дівчат, зокрема й діти з особливостями розвитку.

Після завершення кожного етапу Федерація передавала дитячим будинкам та школам увесь спортивний інвентар, щоб він використовувався за призначенням».

На думку Павла Прокудіна, одним із головних досягнень Федерації є проведення дитячого турніру «Шкіряний м’яч». Нагадаємо, що Президент ПМР Вадим Красносельський є ініціатором відродження популярних змагань.

У сезоні 2022-2023 років у турнірі взяли участь близько 4 500 хлопчиків та дівчаток. Зональні змагання відбулися восени, а незабаром розпочнеться фінальна стадія в Бендерах. Футбольний функціонер акцентував увагу на тому, що інтерес дітей до цього виду спорту зріс після успішного виступу тираспольського «Шерифа» в європейських футбольних клубних змаганнях.

У листопаді минулого року в Тирасполі провели футбольний фестиваль для дітей – біженців з України. Учасники одержали пам’ятні подарунки, а батьки висловили щирі слова подяки організаторам за проведення спортивного свята.

Також ФФП реалізує проект «Футбол у школах». Організаційну підтримку надає Міжнародна Федерація футболу (ФІФА), а також спеціалісти Федерації футболу Молдавії. Планується запустити ще один перспективний проект – «Футбол – у дитячі садки».

Павло Прокудін сказав, що актуальним залишається питання відкриття спецкласів у школах. Він пояснив, що з часом завдяки спільним зусиллям з іншими спортивними федераціями вдасться реалізувати цю ініціативу.

У республіці піклуються про майбутнє покоління футболістів. У с. Чобручі відкрилася Республіканська школа футболу.

Важливим напрямком роботи громадської організації є розвиток ветеранського спорту. Минулого року на майданчику Катерининського парку столиці відбувся розіграш Кубка Придністров’я з футболу серед ветеранів.

Не варто забувати про виступи збірної Придністров’я з футболу під керівництвом Сергія Вибиванцева та Олександра Верьовкіна.

На базі Федерації футболу Придністров’я функціонує школа арбітрів, і завдяки випускникам, які успішно проходять атестацію, вдалося зняти проблему нестачі суддів на дитячо-юнацьких змаганнях. У грудні минулого року в Тирасполі також були організовані курси на здобуття тренерських ліцензій B та С УЄФА, в яких узяли участь 14 тренерів республіки.

З метою підвищення мобільності та оперативності діяльності Виконавчого комітету Федерації, його члени більшістю голосів ухвалили рішення про скорочення кількісного складу удвічі – з 14 до семи осіб.

На засіданні стало відомо про підписання спонсорських контрактів Федерації з Молдавським металургійним заводом та «Ексимбанком». Це допоможе запровадити призові кошти для учасників змагань на зразок європейських турнірів. Команди – учасниці чемпіонату з футболу, отримуватимуть грошові виплати за кожен матч, а також за вихід у призери.

На думку Павла Прокудіна, Федерація футболу Придністров’я є командою однодумців. Вона й надалі сприятиме залученню наших громадян до занять футболом.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: https://ffpmr.md