Підприємцями не народжуються

Конкурс інтерв’ю


Про свої досягнення в бізнесі нам сьогодні розповість молодий підприємець з Бендер Максим Тимофєєв, власник перепелиної ферми. Однак він не є підприємцем у традиційному розумінні цього слова. Максим своїми руками зібрав перепелиний інкубатор з автоматичним переворотом, системою провітрювання і підтримки необхідної температури та вологості. Він сам виготовляє клітини, створює умови для вирощування та розведення перепелів, ретельно вивчає необхідну наукову літературу, пробує та експериментує. Господар реалізує не тільки м’ясо перепелів та яйця, а й готові страви з них.

Завдяки успіхам у підприємництві, Максим Тимофєєв став переможцем Республіканського конкурсу «Людина року – 2022».

– Максиме, розкажіть, будь ласка, з чого все починалося?
М. Т.: Народився в Бендерах. З дитинства захоплювався спортом, відвідував різні секції, цікавився комп’ютерами, зокрема, програмуванням. Закінчив Бендерський ліцей, потім вступив до ПДУ імені Т. Г. Шевченка на спеціальність «Прикладна математика та інформатика». Однак після першого курсу перевівся в Одеський національний університет.

– У Вас досить цікава біографія, та все це не має жодного стосунку до Вашої нинішньої діяльності. Як виникла ідея з вирощуванням перепілок?
М. Т.: Після університету було багато різних спроб побудувати якийсь бізнес: від продажу канцелярських товарів до мобільних кав’ярень. Багато років приділив IT-галузі: розробці сайтів та своїм каналам для їхнього просування. З Одеси переїхав до Москви, попрацював там кілька років, набрався досвіду, так би мовити. Повернувшись у 2019 році з Москви до Бендер, задумався, чим би продуктивним зайнятися в Придністров’ї. Ідею з перепілками подав батько. Після деяких розрахунків вона стала реальністю.

– Ваше підприємство успішно працює. Чи вважаєте Ви себе бізнесменом?
М. Т.: Я не вважаю себе бізнесменом. У моєму розумінні бізнес – це щось велике, де керівник не задіяний у всій операційній діяльності підприємства, тому поки що я можу себе назвати тільки підприємцем.

– Багато молодих людей впевнені, що для створення успішного бізнесу потрібен «багатий тато». Як Ви ставитеся до такої точки зору?
М. Т.: Для побудови бізнесу в будь-якому випадку потрібні інвестиції, тому «багатий тато» суттєво міг би полегшити багато процесів, але це не є ключовим, вирішальним фактором.

– Якщо людина замислюється про відкриття свого бізнесу, чи потрібна їй унікальна ідея? Може, краще йти уторованим шляхом?
М. Т.: Унікальна ідея – це як винахід велосипеда. Уявляєте, як точно треба потрапити в потрібний час і місце, щоб унікальна ідея «запрацювала». Можу сказати, що в 99 % випадків підприємець-початківець не справиться з подачею цієї ідеї світові. Я б радив починати з чогось зрозумілого, насамперед, для споживача.

– Які особливі навички та якості необхідні сучасному підприємцю, щоб бути успішним у своїй галузі?
М. Т.: Підприємець має бути компетентним не лише у тій царині, в якій працює, а й у багатьох інших. Тим і цікаво, що доводиться безперервно опановувати нові знання та навички. Наприклад, інкубатор для виведення пташенят ми з батьком зібрали самостійно. Всю електроніку я підключав та налаштовував сам, для цього довелося опрацювати багато інформації. Тепер я вже, можна сказати, професіонал і в будуванні інкубатора, хоча раніше в житті з цим ніколи не стикався. Іще, звичайно, важливо мати базові знання. Здобуття додаткової освіти – дуже індивідуальний процес, комусь потрібно вчитися довго і наполегливо, а комусь все дається легко. Найголовніше – це бажання та вперта, наполеглива праця. Якщо дуже забажати, можна в космос полетіти.

– Чи є Ваша справа важливою та корисною для республіки та придністровців, чи це просто один із способів заробляння грошей?
М. Т.: Навряд чи хтось заявлятиме про те, що успішно виконує марну роботу. На мій погляд, постачати на ринок дієтичні продукти харчування дійсно корисно, тому що берегти здоров’я краще та дешевше, ніж його відновлювати. Сьогодні про здорове харчування говорять усі, й це цілком обґрунтовано: якість життя залежить від нашого фізичного стану, а правильне харчування – один із факторів, що впливають на збереження здоров’я. Дієтичні м’ясо та яйця перепелів необхідні всім, хто стежить за своїм здоров’ям. Вони насичують організм корисними вітамінами, мінералами та амінокислотами. Крім того, страви з перепелиного м’яса дуже смачні, відрізняються ніжним смаком та приємною текстурою – це дієтичний продукт із неповторним смаком.

– Останнє традиційне запитання: які Ваші плани на майбутнє?
М. Т.: Планів безліч. Їхня суть – рухатися вперед, удосконалюватися, розширюватися. Зокрема побудувати велику ферму тисяч на 50 голів перепелів (може, і не одну), щоб з особистого підсобного господарства вирости в найбільшого виробника нашої продукції в ПМР та виробляти для народу ще більше якісних продуктів.


Костянтин КIПЕР, Бендерська ЗОШ № 18, II місце.

Фото автора.