ЇЇ покликання – служіння людям

Своє професійне свято 28 квітня відзначили працівники «швидкої допомоги», а напередодні вони поздоровили з днем народження свою колегу Катерину Чепкіну.


З професійним святом охоронців здоров’я щиро привітав Президент республіки Вадим Красносельський. У його вітальному адресі зазначається, що працівники швидкої медичній допомоги – люди небайдужі, які щороку рятують життя тисяч придністровців. Така необхідна суспільству діяльність викликає найтепліші слова вдячності та заслужену повагу співвітчизників.

Справжнім прикладом відданості професії можна назвати Катерину Чепкіну – фельдшера Республіканського центру швидкої медичної допомоги, яка 25 квітня відзначила черговий день народження. Вся її трудова діяльність присвячена служінню людям. У галузі охорони здоров’я вона працює майже 60 років, а на посаді фельдшера швидкої допомоги – 41 рік.

Народилася Катерина Василівна 1942 року в селищі Сахновщина на Харківщині. З дитинства вона мріяла присвятити себе медицині. Освіту за фахом вона здобула в Одеському медучилищі й по завершенні навчання працювала в Кіцканській лікарні, де обіймала посаду медичної сестри, а згодом і фельдшера. Довгий час Катерина Василівна працювала в Республіканській клінічній лікарні, а з 2005 року й донині – в Республіканському центрі швидкої медичної допомоги.

За її словами, робоча зміна медичної бригади розпочинається о 8:00 і триває протягом доби. «Бригада виїздить на виклики до хворих, надає їм першу медичну допомогу та доставляє в лікарню. У разі потреби хворому робимо зовнішній масаж серця, штучне дихання або інші маніпуляції. Працює фельдшер під керівництвом лікаря або в команді з іншим фельдшером чи медичною сестрою. У середньому доводиться обслуговувати від 15 до 18 виїздів до громадян, яким потрібна невідкладна медична допомога. Це значно менше в порівнянні з 2020 роком, коли під час пандемії ми мали до 35 виїздів», – зазначила Катерина Василівна.

З вдячністю ветеран медичної галузі розповіла про те, як держава піклується про роботу Центру: «На його балансі нині є все необхідне, зокрема сучасні автомобілі, призначені для надання реанімаційної допомоги населенню і транспортування недоношених новонароджених».

За довгі роки роботи Катерина Василівна допомогла великій кількості людей: їй доводилося приймати пологи, рятувати постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах, а випадків гострого болю, високої температури та підвищеного тиску – купірувати по декілька за зміну. На запитання, коли частіше виїжджає вона з бригадою на виклик, фельдшер відповіла: «У вечірній та нічний час, звичайно, частіше. У несприятливу погоду теж викликів більше, тому що є багато метеозалежних людей та й хронічні захворювання даються взнаки». Випадки, коли Катерині Василівні доводиться черговий раз бачити людські страждання, не такі вже й рідкісні. Ставитися до того, що відбувається, спокійно неможливо. Часом необхідно терміново рятувати людські життя.

За свою багаторічну діяльність медпрацівник зарекомендувала себе як відповідальна, врівноважена людина з великим досвідом і знаннями. Вона завжди терпляча у спілкуванні з пацієнтами й уважна до них, виконуючи свої обов’язки, вона завжди зібрана і впевнена. Держава високо оцінила її сумлінну працю й відзначила Грамотою Президента ПМР, медалями «За відмінність у праці» та «За порятунок життя».

Варто наголосити, що робота швидкої медичної допомоги – це загартування характерів, визнання кваліфікації та професіоналізму медпрацівника. Доказом і прикладом для наслідування може служити саме К. В. Чепкіна, професійний досвід якої в медичній галузі – найкраща мотивація для молоді в оволодінні найгуманнішою професією.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото: minzdrav.gospmr.org