У Придністров’ї вшановують своїх героїв

Не можна жити минулим, але його треба пам’ятати й робити з нього висновки. Степан Калинович Колесніченко поклав на вівтар Перемоги найцінніше – своє життя.


Заради збереження пам’яті про героїв і події Великої Вітчизняної війни Придністровський республіканський банк випустив нові срібні монети номіналом 10 рублів. Цього разу вони присвячені Герою Радянського Союзу Степану Калиновичу Колесніченку й поповнили серію «Герої Радянського Союзу в роки Великої Вітчизняної війни» – «С. К. Колесніченко – Герой Радянського Союзу (1913 – 1943)». Їх тираж становить 100 штук.

Iсторична довідка про героя

Народився майбутній воїн – захисник Вітчизни 24 грудня 1913 року в селі Гиртоп, нині Григоріопольського району Придністровської Молдавської Республіки, в сім’ї селянина. Після школи юнак працював трактористом. Закінчивши перший курс механічного технікуму, він став водієм, а згодом – автомеханіком. Під час війни з Фінляндією (1939 р.) Степан Калинович брав участь у бойових діях, а потім був направлений в Одеську військову авіаційну школу пілотів.

На початок Великої Вітчизняної війни він був курсантом і разом зі школою евакуйований на схід – спочатку під Сталінград, а потім до столиці Киргизії, в місто Фрунзе. Навесні 1942 року Степана Калиновича направили на фронт. Він воював у складі 519-го винищувального авіаційного полку на Західному фронті. На винищувачі МіГ-3 відважний льотчик здійснив 65 успішних бойових вильотів і провів 12 повітряних боїв, у результаті яких особисто збив чотири ворожих літаки й чотири літаки підбив. Потім полк був виведений у тил і переозброєний на нові літаки Як-7.

У складі цього полку молодший лейтенант Колесніченко воював на Центральному фронті. Від вильоту до вильоту зростала його бойова майстерність. Відомо, що в одному з боїв у складі групи з 40 бомбардувальників він знищив три ворожі літаки й довів, що в разі вмілого володіння нашим Як-7, грамотного використання його озброєння, прицільного вогню з малих дистанцій можна успішно вести бій з будь-яким ворожим літаком.

Лейтенант С. К. Колесніченко воював у дні битви на Курській дузі й уже до середини липня 1943 року здійснив 114 успішних бойових вильотів, провів 24 повітряних бої, збив особисто 16 і в групі чотири літаки противника. Крім того, під час бомбардування ворожого аеродрому він знищив ще чотири літаки й спалив дві автоцистерни. Тоді ж він був представлений до звання Героя Радянського Союзу.

Велика Вітчизняна війна тривала, але 30 серпня 1943 року вже старший лейтенант С. К. Колесніченко загинув у повітряному бою над хутором Кривенкове Глухівського району Сумської області. Повертаючись із розвідувального вильоту, він був атакований четвіркою Ме-109 і збитий у нерівному повітряному бою.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 вересня 1943 року за мужність і героїзм, проявлені в повітряних боях з німецько-фашистськими загарбниками, Степану Калиновичу Колесніченку присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Він нагороджений орденами Леніна, Бойового Червоного Прапора і Червоної Зірки.

Похований герой у братській могилі в селі Береза Глухівського району Сумської області (Україна). У селі Гиртоп на пам’ятнику уродженцям села, загиблим у боях Великої Вітчизняної війни, висічене його ім’я. Ім’ям героя названа школа, в якій він навчався, і вулиця, на якій жив. На місці загибелі льотчика встановлений пам’ятний знак.


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: ИА Новости Приднестровья