Свято весни і труда. Першотравень у містах республіки

Перше травня в ПМР, як і раніше, офіційно називають Днем міжнародної солідарності трудящих. У Росії з 1992 року цей день іменується Святом весни та праці. Така ж його назва в Таджикистані. У Казахстані – це свято єдності народу, а в Україні, Білорусі, Китаї, США і Киргизії відзначають День праці. Тільки у США це відбувається у вересні.


З цієї нагоди Президент ПМР Вадим Красносельський звернувся до народу Придністров’я. «Творча праця придністровців – це фундамент, на якому будується економічний потенціал нашої республіки, це основа політичного розвитку та соціально стабільної держави, – йдеться у зверненні. – На сьогодні перед країною стоять великі завдання щодо подальшого зміцнення державності. Переконаний, що розвиток ПМР і надалі відбуватиметься на трудових традиціях, в основі яких лежить плідна праця, що об’єднує наше придністровське суспільство, примножує його досягнення». З Першотравневим святом жителів республіки також тепло привітали Голова Верховної Ради Олександр Коршунов і Голова Уряду Олександр Розенберг.

У 2023 році в нашій республіці Першотравень був широко відзначений під проводом Федерації профспілок Придністров’я і міських (районних) держадміністрацій. У столиці Катерининський парк зустрів тираспольчан і гостей міста святковим концертом. Зі святом весни та праці присутніх привітав голова Федерації профспілок Придністров’я Віктор Іванченков. Тут відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів за підсумками Республіканського конкурсу «Кращий за професією». Ці заходи присвятили Дню міжнародної солідарності трудящих.

 

Центральними пунктами в порядку денному святкування в Бендерах стали народні гуляння, традиційні пікніки, активний відпочинок, спорт і здоровий спосіб життя, а також старт сезону фестивалів. Нагадаємо нашим читачам, що в місті вже кілька років поспіль відроджують традицію проведення радянських першотравневих маївок.

Центральний парк культури та відпочинку став основним місцем дії в Григоріополі. Тут 1 і 2 травня відкрили дитячі атракціони, виступили зі святковим концертом колективи міського Будинку культури, організували виставку робіт учнів художнього відділення школи мистецтв імені Т. Гуртового. Також були проведені різні цікаві заходи: сімейна спортивна естафета «Травень об’єднує» і турніри з настільного тенісу, шахів і шашок для всіх охочих. На завершення свята городяни насолоджувалися концертом народного ВІА «Маяк» (селище Маяк) і розважальним вечором відпочинку «З нами музика і Травень!».

З особливим розмахом відзначили Першотравень Дубоссари. Тут уже кілька десятиліть урочистості проводять біля пам’ятника Леніну на площі Захисників, де збираються представники старшого покоління городян: ветерани війни, праці та Збройних сил, а також трудові колективи. Цього разу зі святом весни та праці городян привітав очільник міста Руслан Чабан. Він підкреслив, що День міжнародної солідарності трудящих залишається актуальним завжди та наголосив: «Адже це свято єднання і згуртованості. Воно наповнює гордістю за героїчні подвиги наших ветеранів, які зробили особливий внесок у становлення і розвиток усіх галузей життєдіяльності держави. Причому, попри складний час, у нас тривають масштабні роботи з відновлення та будівництва соціальних об’єктів. Цього року в місті розпочнеться зведення довгоочікуваного сучасного спортивного комплексу».

«Дякую за таке гарне свято», – сказала керівникам міста й організаторам заходів заступник директора Дубоссарського БДЮТ Ірина Дорма, яка стала переможцем у конкурсі «Кращий за професією» в номінації «Освіта». За давньою традицією після мітингу творчі колективи та солісти Дубоссарського управління культури виступили перед жителями та гостями міста зі святковим концертом, особливістю якого було те, що в ньому пролунали популярні музичні композиції радянського періоду.

Мітинг, присвячений весні та праці, Рибниця відзначила в міському парку. До участі у святковому заході залучилися глава держадміністрації Віктор Тягай, депутати Верховної Ради, представники профспілок і трудових колективів міста. «1 Травня – свято трудової людини. Все, що є в нашому місті, всі його досягнення – це результати щоденної сумлінної праці його жителів. Спільними зусиллями та наполегливою працею ми здатні подолати всі труднощі й виконати всі поставлені завдання», – зазначив керівник міста. Він підкреслив, що мир і праця – непорушні цінності придністровського народу, які об’єднують людей різних поколінь і поглядів, і подякував за сумлінну працю всім, хто, не шкодуючи сил, працює для розвитку і процвітання міста. «Хочу висловити особливу подяку ветеранам праці, всім тим, хто зробив значний внесок у сьогодення нашої республіки та заклав основи зростання на майбутнє», – додав наостанок Віктор Тягай.

Завершився мітинг концертами творчих колективів.

У Слободзеї святкова демонстрація пройшла від будівлі держадміністрації до центральної площі – до пам’ятника Леніну. Глава держадміністрації міста і району Василь Тищенко привітав усіх з Днем міжнародної солідарності трудящих і виступив з промовою: «За радянських часів це було одне з головних державних свят. І сьогодні ми дотримуємося нашої історії й не прагнемо її змінювати. Ми всі пам’ятаємо, як ця площа була заповнена людьми, й тому відзначаємо це свято і зберігаємо традиції, закладені нашими предками та їхніми трудовими колективами». Він подякував усім за сумлінну і творчу працю, побажав миру, добра і щасливої долі.

Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятника вождю світового пролетаріату.

У селі Янтарному Кам’янського району того сонячного травневого дня свій 101-й рік від народження відзначив ветеран Великої Вітчизняної війни Іван Іванович Січинський. Людину з великої літери, героя і загального улюбленця з такою значною датою привітав Президент нашої республіки Вадим Красносельський.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото: ИА Новости Приднестровья