Історія – скарбниця, а ключ до неї – в архівах

Державна архівна служба Придністровської Молдавської Республіки в рамках реалізації Плану просвітницької роботи на 2023 рік до 30-річчя прийняття Закону «Про архівний фонд ПМР» і до 32-ї річниці утворення Державної архівної служби ПМР представляє віртуальну історико-документальну виставку «Архівне надбання». Заснована вона на унікальних документах архівного фонду ПМР з центральних державних архівів Придністров’я.


Основна мета виставки – введення в науковий обіг особливо цінних документів, як переконливих свідчень у боротьбі з фальсифікацією історії.

Задокументовані життя наших батьків, дідів і прадідів – заповіт дітям і онукам жити гідно, берегти свободу і незалежність Батьківщини, піклуватися про її процвітання.

Виставка представлена різноплановими унікальними документами, систематизованими за хронологією та основними історичними періодами.

Матеріали виставки розміщені 5 травня 2023 року на сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org/.

Виставка експонуватиметься на головній сторінці сайту до наступного документального проекту 2023 року, потім буде переміщена в рубрику «Проекти», вкладка «Віртуальна виставка».

Кожен документ представленої історико-документальної виставки по-своєму унікальний. Якщо управлінська документація в Центральному державному архіві ПМР зберігається з 1944 року – часу звільнення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників, то в особистих фондах є документи з більш раннім датуванням. Завдяки особистим фондам, архівісти вводять у науковий обіг документи з історії нашої державності до Великої Вітчизняної війни.

Виставка забезпечена археографічним описом і охоплює період із середини травня 1919-го по 1991 рік.

Документи експонуються вперше. Під час їх використання посилання на ресурс обов’язкове.

Виставка відкривається документами з архівної колекції про Григорія Івановича Старого (Борисова) – першого голову Раднаркому МАРСР, активного борця за встановлення Радянської влади в Молдавії.

Період Великої Вітчизняної війни представлений листівкою-зверненням Комуністичної партії (більшовиків) Молдавії до молдавського народу напередодні Першотравневого свята 1942 року.

На виставці можна ознайомитися з автографами талановитих полководців часів Великої Вітчизняної війни.

Матеріали виставки також присвячені до ювілейних дат з дня народження відомих людей Придністров’я, колекції документів яких надійшли в різні роки на вічне зберігання у складі особистих фондів до Центрального державного архіву ПМР.

Напередодні 9 травня – Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні, на виставці розміщений оригінал листа Глафіри Олександрівни Шидловської-Котловець, адресованого слідопитам – школярам середньої школи№ 3 м. Тирасполя від 22 грудня 1974 року про життя Героя Радянського Союзу, похованого на Меморіалі Слави м. Тирасполя, Михайла Павловича Котловця – гвардії капітана, командира танкового батальйону 41-ї гвардійської танкової бригади 7-го механізованого корпусу 2-го Українського фронту.

У віртуальній історико-документальній виставці «Архівне надбання» представлено понад 40 цінних документів із фондів центральних державних архівів Придністровської Молдавської Республіки.

Отже, архіви – це місце, яке єднає минуле, сьогодення і майбутнє. Саме завдяки архівам зберігається зв’язок часів, історія розвитку суспільства.


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: pexels.com