Придністровський Первомай як він є

Відійшли в історію часи, коли ми з розмахом, яскраво і весело відзначали перший день травня демонстраціями, парадами та маївками. Різнокольорові повітряні кульки й саморобні гвоздики, гілочки яблуневого цвіту, червоні банти на лацканах піджаків, плакати й транспаранти були незмінними атрибутами свята всіх трудящих.


Нині все інакше: Федерація профспілок Придністров’я, виходячи з реалій сьогодення, п’ять років тому започаткувала республіканський конкурс «Кращий за професією», присвятивши його дню Міжнародної солідарності трудящих. Віктор Іванченков – голова Федерації, розповів: «Ми відійшли від формального ставлення до проведення першотравневих заходів.

Конкурс – це саме те, що стимулює кожного придністровця, де б він не трудився, до кращого виконання своїх обов’язків. Протягом року на підприємствах та установах працюють комісії, які визначають найдостойніших, тих, хто насправді заслуговує звання кращого. Не тому, що інші не варті уваги, а тому, що нині трудові колективи визнали кращими саме цих людей. Наступного року ми почуємо інші імена».

У Тирасполі першого травня понад 60 осіб отримали грамоти Федерації профспілок та грошові винагороди. Віктор Михайлович пояснив, що відомчі грамоти зараховуються педагогам під час атестації.

Тим часом біля сценічного майданчика Катерининського парку, де відбувалася церемонія, зібралися сотні столичних жителів. Запальна музика та сонячна погода створювали піднесений святковий настрій.

Віктор Михайлович вітав присутніх зі святом, а ведучі запрошували переможців на сцену. Серед них були вчителі, вихователі дошкільних закладів та корекційних установ, працівники служби соціальної допомоги та Гідрометцентру республіки, медичні працівники, спеціалісти переробної та легкої промисловості, сільського господарства, представники культури та спорту.

Приємно було побачити й нашого колегу Олександра Юшина, який у команді переможців галузевого об’єднання профспілки працівників культури та спорту одержав свою заслужену нагороду.

Олександр Володимирович признався, що таке високе визнання стало для нього приємним сюрпризом: «Я працюю вже багато років на журналістській ниві. Починав «підробляти» в обласній одеській газеті «Комсомольская искра» ще в 1973 році (під час навчання в Одеському університеті). Приїхавши до Тирасполя, співпрацював з міським виданням «Днестровская правда», друкувався в слободзейській газеті «Сельская новь». Самостійно видавав газету Тираспольського ліцею № 2, започаткував шкільне видання «Джерело» для учнів РУТЛ-К та газету столичного НПК. Після виходу на пенсію взявся за український республіканський «Гомін». Можливо тому мене й відзначили. Як би там не було, це мене тішить».

У цій же номінації відзначили й Олену Латинцеву – спеціаліста столичної бібліотеки ім. О. Пушкіна. За словами директора установи Тетяни Ряпісової, Олена Григорівна очолює сектор нестаціонарних форм роботи. Вона проводить заняття з дітьми дошкільних та корекційних установ, з вихованцями інтернату для дітей з вадами слуху, постояльцями психоневрологічного диспансеру, а також обслуговує читачів, які не можуть самостійно відвідати бібліотечну установу. «Робота непроста, але фахівець дуже відповідальна, вкладає свою любов до кожного, з ким їй доводиться спілкуватися. Тому без сумніву наш колектив запропонував Олену Григорівну на цю номінацію», – повідомила Тетяна Павлівна.

Світлана Вирцан – старша медсестра республіканського госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни, на своєму посту перебуває вже 30 років. «Я хотіла стати лікарем, але так склалося, що після закінчення Тираспольського медколеджу ім. Л. Тарасевича за фахом «медсестра», потрапила до відділення ангіоневрології. Це складне відділення, в якому лікують хворих на судинні захворювання центральної нервової системи. Вони потребують особливої уваги, співчуття. Я не змогла залишити людей, яким була так потрібна, прикипіла душею й до своїх колег. У нас чудова завідувач, колектив дружний, ми як одна сім’я», – поділилася Світлана Олексіївна і додала, що є наставницею, навчає молодих медсестер, передає їм свій досвід, а нинішня нагорода – приємна несподіванка для неї.

Урочистий захід супроводжувався святковою концертною програмою, підготовленою творчими колективами Управління культури м. Тирасполя.


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.