Перепоховання останків жертв політичних репресій

У столиці, на меморіальному комплексі, створеному на місці загибелі та поховання жертв політичних репресій 1937-1938 років (територія колишньої Тираспольської фортеці) поховали останки 653 осіб, які протягом останніх чотирьох місяців були ексгумовані з розстрільних ям поблизу збереженого порохового льоху Володимирського бастіону.


Церемонія відбулася 29 квітня. У заході взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, Надзвичайний і Повноважний Посол РФ у РМ Олег Васнецов, митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв, представники органів державної та столичної влади, небайдужі городяни, а також козаки та представники молодіжного руху «Спадкоємці Перемоги», які безпосередньо брали участь у пошукових роботах і розкопках.

У своєму зверненні до присутніх Вадим Красносельський закликав пам’ятати ці скорботні сторінки нашої історії: «Якщо ми хоч один епізод історії забудемо – ми забудемо всю історію. Від кожного з нас залежить наше майбутнє. Воно залежить від вашого ставлення до людей, від вашої любові, від ваших чеснот та, врешті-решт, від вашої здатності пробачити. Робіть добро, не лжесвідчіть, любіть ближнього свого. Я впевнений, що ніколи більше не прийдуть до влади ті керівники, після яких залишаються розстрільні ями та невинно вбиті. Все залежить від нас».

Олег Васнецов зазначив: «Ви робите надзвичайно корисну справу для своїх дітей, онуків, щоб люди знали й пам’ятали свою історію. Часом вона трагічна і не завжди світла».

За словами керівника молодіжно-патріотичного руху «Спадкоємці Перемоги» Ігоря Буги, це останнє перепоховання. Пошукові роботи, що тривали вісім польових сезонів, завершені. Залишилося ідентифікувати близько 4 000 останків репресованих. «Родичі можуть їх знайти у старих архівних документах у музеї жертв політичних репресій. Більш того, нам відомі прізвища тих, хто приймав рішення про розстріл, уже відомо чимало прізвищ тих, хто приводив вирок у виконання. Та сьогодні не можна знову розбиратися і шукати правих і винних. Цей факт уже став історією. Нам усім про це потрібно пам’ятати й не допустити повторення подібного», – акцентував Ігор Буга.

Перед похованням останків у пам’ять про жертв політичних репресій було оголошено хвилину мовчання. Представники різних конфесій відслужили заупокійну службу. Предстоятель Православної церкви Молдови митрополит Володимир відслужив літію «…за всіх, хто постраждав у годину гонінь, за всіх безвинно убієнних і замучених, за всіх, хто нині знайшов свій останній притулок біля стін православного храму». До братської могили були покладені живі квіти від керівництва ПМР і родичів загиблих.

По завершенні траурної церемонії всі її учасники відвідали розташований у колишньому пороховому льоху Тираспольської фортеці музей жертв політичних репресій. Саме тут очікували своєї останньої години засуджені до розстрілу. Підіймаючись нагору, вони востаннє бачили небо. Про це розповів Ігор Четвериков, старший науковий співробітник НДЛ «Археологія» ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. За його участю відбувалися всі етапи розкопок, ексгумації, перепоховань, роботи з документами.

Практично кожен експонат музею, що розповідає про людські трагедії, пройшов через його руки. Він звернув увагу на фотографії загиблих і зазначив, що поки їх десятки, але пошукові роботи продовжуватимуться. Відновити належить не тільки імена, а й обличчя тих, хто загинув від куль катів. Усі документи та особисті речі розстріляних людей стають найважливішими знахідками для експозиції та запасників музею. На території меморіального комплексу споруджений дерев’яний храм в ім’я новомучеників руської церкви. Тут горять поминальні свічки в пам’ять про кожну людину, яка стала в той трагічний час жертвою політичних репресій.

За день до перепоховання останків жертв, 28 квітня, в ПДУ перед великою аудиторією придністровців і гостей республіки Ігор Четвериков прочитав відкриту лекцію про хід розкопок і підсумки дослідницьких робіт на території Тираспольської фортеці.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: ИА Новости Приднестровья