Проблема куріння: слово за вами, батьки!

ПАЛІННЯ – СОЦІАЛЬНА ТА ЕКОЛОГІЧНА ПРОБЛЕМА СУСПІЛЬСТВА

Враховуючи величезну кількість курців на Землі та високий вміст токсичних речовин у тютюновому димі, паління суттєво забруднює атмосферне повітря. У навколишнє середовище від курця в атмосферу потрапляє токсичних компонентів у багато разів більше, ніж в організм самого курця. Варто замислитися!

Пролунав дзвінок на велику перерву – і шкільні коридори заповнилися галасливими ватагами учнів. Хтось поспішає до їдальні, хтось – до бібліотеки, дехто поспішає повторити урок, решта радісно спілкується. Кілька старшокласників, накинувши пальта, мчать кудись через засніжений шкільний двір. Швидше за все, щоб устигнути перекурити десь у затишному кутку, якомога далі від учительських очей.

З кабінету на третьому поверсі, де працює заступник директора з навчально-виховної роботи Дністровської СШ № 1 Світлана Якименко, їх чудово видно. «Ми знаємо цих хлопців і ведемо з ними роботу, – каже вона, – робимо все можливе, щоб наші діти розуміли всю небезпеку звички курити. Однак хто виховає їхніх батьків?» Щоб запобігти курінню на перервах, заступник директора навіть провела спеціальний рейд. Влаштувала своєрідну засідку. Запросила членів міської комісії у справах неповнолітніх, які організували «перехоплення» юних курців на «місці злочину» і склали протоколи (згідно з рішенням держадміністрації Дністровська, куріння неповнолітніх на території шкіл і в громадських місцях є порушенням). Для деяких батьків це був несподіваний і неприємний сюрприз. Запрошення їх на засідання комісії та ще штраф близько 200 рублів за неналежне виховання підлітка нікого не порадували. Деяких дорослих він навіть дуже обурив: «Ми самі куримо і своєму синові не забороняємо!»

Про шкоду і згубні наслідки куріння, особливо в ранньому віці, вчителі дністровських шкіл розповідають вихованцям на класних годинах, проводять індивідуальні бесіди. Підліткам і батькам показують документальні фільми, де продемонстровано всі негативні аспекти проблеми: хвороби легень, зниження пам’яті, головний біль, швидка стомлюваність, м’язова слабкість, патології зору, порушення обміну речовин, уповільнення росту та багато іншого. Питання про небезпеку нікотинової залежності, особливо в нашому неблагополучному щодо туберкульозу регіоні, ставиться гостро. Дуже ефективною, за словами заступника директора школи з НВР, була робота з дискредитації електронної сигарети, яку багато хто сприйняв як прекрасну альтернативу курінню. На ділі виявилося, що ця новомодна «штучка» ще більше розпалює дитячий інтерес до куріння. Більш того, вона – травмонебезпечна. Переглянувши разючі кадри фільму про курців, які понівечили собі обличчя в результаті «вибуху» цього винаходу, багато хто здригнувся і відмовився від такої заміни.

Щорічно в рамках республіканських операцій «Підліток» у школах проходять учнівські конференції  на тему збереження здоров’я, конкурси плаката і малюнка. Багато років профілактичні бесіди про шкоду куріння проводить лікар-нарколог Дністровської лікарні Людмила Данич. Словом, учителі міста енергетиків ведуть цілеспрямовану роботу з залучення своїх вихованців до здорового способу життя. Багато батьків суворо стежать за тим, щоб діти не долучалися до сигарет та інших сумнівних «задоволень».

Рекламу тютюнових виробів припинило телебачення, про шкоду куріння пишуть газети й журнали. І все-таки проблема дитячого та юнацького куріння залишається. На початку навчального року в СШ № 1 було проведено чергове анонімне анкетування серед учнів 5 – 9 класів. З майже 260 учнів 18 зізналися, що таємно курять щодня і не по одному разові на день. У кількох дев’ятикласників стаж куріння становить вісім років. Вражає той факт, що третина курців-дітей робить це разом з батьками.

У Дністровській СШ № 2 проблема куріння теж поки що залишається на порядку денному. На думку директора школи Людмили Кондратюк, учителі вже не самотні у своїй боротьбі з дитячим курінням: «На щастя, вживають заходів і на державному рівні. Зрозуміло, що одним указом, умовлянням, рейдом або забороною цю проблему не розв’язати. Щоб наші діти перестали палити, має змінитися громадська свідомість, особливо на рівні сім’ї. Ми чекаємо підтримки від батьків».

Викорінити паління в підлітковому середовищі без допомоги батьків непросто, особливо враховуючи той факт, що вольові риси в цьому віці ще не розвинені. Хлопцям хочеться здаватися дорослішими й не відставати від однолітків. Розмовляю з Сашком К., учнем 9 класу. Хлопчина курить уже два роки, першу сигарету йому дали друзі під час канікул. «Спочатку мені не сподобалося, я довго кашляв. Страшно було: а якщо мама помітить! – зізнається Сашко. – Тоді було модно курити. У нашій компанії всі курять, а я вже двічі кидав. І зараз не курю». Саша хоче відмовитися від куріння, тим паче, що у класі, де навчається, курців немає. А ще на уроках фізкультури юнак зрозумів, що під час бігу почав задихатися й відставати. Такого раніше не було – він бігав краще за всіх. «Все, кидаю! – серйозно заявляє хлопчина. – Та й дорого дуже їх купувати. Займатимуся спортом. Хочу закінчити 11 класів і поїхати до Одеси вчитися на енергетика».

Поки що Саша витримує без куріння 2-3 дні. Сподівається, що йому допоможе спорт (хлопець уже займається воркаутом). Виховує Сашка тільки мама. Дуже поважна, серйозна, любляча сина жінка, на жаль, сама курить. На пропозицію вдвох з мамою відмовитися від згубної звички Саша заперечливо хитає головою: «Вона нічого не знає, мама завжди радила мені навіть не починати».

Учень 10 класу Діма М. ніколи не курив і не курить, добре вчиться, мріє стати юристом. У родині, де мама – педагог, а тато – ветеринар, курити не заведено. Можливо, тому, всупереч тому, що в оточенні Діми є хлопці, які палять, він так і не піддався спокусі. Куріння він вважає загрозою для всіх, а особливо дівчат, майбутніх мам. Однокласники, на його думку, після перегляду антитютюнових фільмів і вчительських повчань серйозно замислюються: чи варто брати в руки сигарету?

Мода на куріння серед молоді, спалахнувши ще в 90-х, хоч і неохоче, практично по міліметру, проте відступає. У цьому чимала заслуга вчителів, які терпляче й доброзичливо розкривають нашим дітям усю непривабливу правду про те, що сигарета, даючи уявне хвилинне задоволення і відчуття дорослості, підкоряє і забирає життєві сили. Слово за вами, дорогі батьки. Може, вам варто відмовитися від куріння заради свого здоров’я та здоров’я дітей?

Лара   ЧАЙКА.