Уроки майстерності для любителів прекрасного

Мріяти, щодня вивчаючи безліч теоретичних джерел у тій чи іншій царині, може кожен із нас, але по-справжньому набути практичного досвіду допомагають лише живі практики.


Найбільш корисними та дійовими з них є майстер-класи, де можна спробувати себе в різних напрямках, здобути знання та набути навичок, відпрацювати й закріпити їх на практиці, дістати задоволення від творчого процесу та просто чудово провести час з однодумцями.

У столичній картинній галереї відбулися майстер-класи для любителів та шанувальників прекрасного мистецтва акварелі. Художниця Алла Присакар показувала і розповідала, як створювати сюжети цього напрямку живопису.

Поштовхом до організації занять стала виставка картин художниці «Акварелі з любов’ю». Вона вже протягом місяця демонструється в культурному закладі Тирасполя. «Нам разом з директором Майєю Браду спало на думку влаштувати показ техніки акварелі на фоні моїх робіт. Практично всі глядачі, роздивляючись мої картини, запитують, як авторові вдається так тонко передати настрій того чи іншого пейзажу, натюрморту, виразу обличчя. Тобто, з’явився запит, і я на нього відгукнулася», – пояснила Алла Василівна.

На перший урок «Магія акварельного живопису міського пейзажу» зібралися 15 осіб різного віку, зокрема й народний художник ПМР Сергій Панов та Ольга Горбаченко (нинішня голова СХП), а також небайдужі городяни та учні художніх шкіл. Присутні вчилися передавати в акварелі простір зимового пейзажу.

Алла пояснила, як правильно малювати на сухому і мокрому аркуші паперу, як керувати акварельними ефектами, як змішувати фарби для створення гармонійної палітри сірих і блакитних відтінків.

Другу половину дня художниця присвятила ще одному заняттю, яке вона назвала «Квіти душі», й продемонструвала способи перенесення на папір своїх улюблених квітів – ірисів (півники).

Одна з присутніх у залі, молода тендітна дівчина, уважно розглядала натюрморт, що висів на стіні. Юлія (так вона представилася) закінчила бакалавріат і магістратуру ПДУ імені Т. Г. Шевченка і нині є спеціалістом Придністровського республіканського банку. Економіст за фахом, дівчина все життя малює, з задоволенням поєднує економіку та мистецтво, і це аніскільки не заважає її професійному і творчому розвитку. «Роботи Алли Присакар надихають, мені хочеться побачити високе мистецтво наживо. Я маю досить багато картин, але ще нікому їх не показувала. Можливо, колись наберуся сміливості та влаштую виставку», – призналася співрозмовниця.

Олена Ляшкова, яка прийшла на урок разом з неповнолітньою дочкою, викладає бухгалтерський облік і статистику на кафедрі бухобліку та аудиту ПДУ. Вона повідомила, що її «…донька навчається в художній школі. Якось випадково мені потрапили на очі роботи Алли, які вразили до глибини душі, й я дуже захотіла з нею познайомитися ближче. Ми вдома маємо професійні пензлі, фарби, папір для акварелі, й, найголовніше, час і бажання для того, щоб цими пензлями щось намалювати. Сьогоднішній майстер-клас, дуже сподіваюся, дасть нам щось нове, якісь нові нюанси, які ми використовуватимемо у своїх роботах».

Протоієрей Георгій Скобель – клірик кафедрального собору Різдва Христового в Тирасполі – не новачок у мистецтві. Його знають як фахівця з вишивки ікон бісером. За 12 років він створив понад 100 ікон, багато з яких безоплатно передав до храмів та монастирів Придністров’я, Росії, Греції, Німеччини, Кіпру та інших держав. Попри свої таланти та майстерне виконання ікон, отець Георгій також відвідав майстер-клас і поділився своїм враженням від побаченого: «Моя душа небайдужа до живопису, сьогодні для мене присутність у залі під час народження картин аквареллю – справжнє свято. Я вважаю, що людина може навчитися всьому, було б тільки бажання. Алла Присакар щиро ділиться своїм талантом і навичками, які мені теж хочеться перейняти».

Творчий майстер-клас відбувся у форматі дружньої зустрічі. Кожному учаснику талановита художниця докладно й захопливо подала інформацію, показала на прикладах, допомогла поетапно розібрати кожну роботу, відповіла на численні запитання. Є впевненість, що творча атмосфера, яка панувала того дня, посприяла народженню нових талантів та зарядила присутніх натхненням на довгий час.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото автора.