Великий художник із села Ботушани

У Придністровському державному художньому музеї доступна до відвідування виставка, присвячена 100-річному ювілею нашого знаменитого земляка, графіка, художника- монументаліста Iллі Трохимовича Богдеска.


Талант митця – в його душі. От і Ілля Трохимович, заслужений радянський живописець, завжди сміливо ділився досвідом з молодими талантами й був відкритий до спілкування з ними. У своїй майстерні він створював шедеври, найвищий рівень яких був визнаний у всьому світі.

Цього року у придністровців є особлива нагода згадати цю чудову та обдаровану людину. Столітній ювілей художника спонукав співробітників Державного художнього музею організувати експозицію, яка вмістила 42 твори з фондової колекції.

Стосовно до особистості видатного графіка варто зазначити, що на своєму творчому шляху він зустрів чимало труднощів, які перегукувалися з життєвими перипетіями, та, як не дивно, завдяки їм його характер набув цілісності й сили.

Ілля Богдеско народився 20 квітня 1923 року в селі Ботушани Рибницького району. З раннього дитинства він захоплювався малюнком. Багато людей помічали його талант і називали безмежним.

Після закінчення Кіровського художньо-педагогічного училища молодий художник викладав у середній школі, а в 1942 році його призвали до лав Червоної Армії. Йому пощастило, що навіть у такий важкий для всього світу воєнний час він виконував важливу справу: складав карти, агітаційні плакати, працював у фронтових газетах. Цей період загартував його і залишив у серці незгладимий слід. Долаючи важкі переживання, молодий художник творчо розвивався. У 1951 році він здобув художню освіту на графічному факультеті інституту живопису, скульптури та архітектури імені І. Ю. Рєпіна в Ленінграді.

Цікаво, що його дипломна робота була присвячена ілюструванню повісті Миколи Гоголя «Сорочинський ярмарок». За характерні та виразні малюнки він удостоївся вищої оцінки й похвали з боку викладацького складу. У цих образах художник зміг передати свою гостру спостережливість, виразну картинку, відтворити у фарбах характери літературних героїв і тонкий гумор. За словами фахівців, саме ці здібності згодом розкрили його талант як майстерного графіка світового рівня у книжковому оформленні.

Творча діяльність Іллі Богдеска стосувалася багатьох міст і напрямків людської діяльності. Наприклад, він був головним художником видавництва «Картя Молдовеняскэ». З-під його руки вийшли ілюстрації до поеми Олександра Пушкіна «Цыганы», до молдавської народної балади «Миорица», ліногравюра до книги «Прометей».

Пізніше, в 1964 році, його удостоїли звання народного художника СРСР. Ілля Богдеско був наймолодшим серед тих, чий талант оцінили так високо. Як справжній професіонал своєї справи, він, не покладаючи рук, працював над своїми роботами. Під час оформлення книг багато часу присвячував вивченню всієї епохи, а для подальшої публікації з декількох десятків малюнків відбирав тільки найкращі.

Бажаючи зберегти й передати свої знання нащадкам, художник створив підручник-посібник «Каліграфія», розробив власну друкарську гарнітуру «Алфавіт Богдеска» і тим самим увійшов до десятка кращих каліграфів світу.

Придністровці пишаються і насолоджуються творчою спадщиною земляка. У Державному художньому музеї для перегляду виставлені пейзажі з видами його рідного села, портрети, ілюстрації, картографія, шрифти, книги, фотографії з виставки 1979 року і папка зі звітом про реставраційні роботи монументальної композиції в Будинку культури села Кіцкани «Гостинна Молдавія».

Співробітники музею звертають увагу любителів мистецтва на тверду руку художника, його чіткі штрихи та впевнені лінії. Графіку такої висоти якості мало де можна побачити.

Рекомендуємо нашим читачам відвідати виставку Іллі Богдеска «Великий художник із села Ботушани Рибницького району».

Вона відкрита щодня з 10:00 до 17:00, крім понеділка, й експонуватиметься до середини травня.


Надія САМСОНОВА.

Фото: ИА Новости Приднестровья