«Фронтова землянка» в центрі столиці

Традиційний захід у День Перемоги вже понад 30 років проводиться в різних формах 8, 9 і 10 травня в Росії, Придністров’ї та багатьох країнах світу. Цього разу він також відбувся в містах ПМР, у багатьох селах і селищах. І назвали його нині гучно – акція!


У сквер міського Палацу культури запросили ветеранів Великої Вітчизняної війни, трудівників тилу, блокадників, їхніх рідних. Привітати їх прибули Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, заступник Голови Уряду Сергій Оболоник, глава держадміністрації Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол.

Від імені придністровського народу до присутніх звернувся Президент. Він переконано сказав, що подвиги героїв війни не будуть забуті, поки жива людська пам’ять. І нам важливо зберегти історію, донести її до наступних поколінь придністровців.

«Хочу вклонитися ветеранам, трудівникам тилу, всім тим, хто відстояв і врятував нашу країну, хто гинув на фронті, хто кував зброю перемоги. У Придністров’ї по-справжньому шанують подвиг радянського солдата, чудово розуміють, хто врятував світ від німецько-фашистської чуми, від фашизму. На жаль, на початку 90-х купка зрадників вкрала нашу Батьківщину – Союз Радянських Соціалістичних Республік. Та історію вкрасти не можна. Як би важко не було, яка ідеологія не вливалася б у ЗМІ, треба чітко вірити, що саме радянський народ, наші ветерани врятували Батьківщину. СРСР зробив основний внесок у перемогу над фашизмом і нацизмом», – підкреслив Вадим Красносельський.

Тепло привітали учасників заходу Олександр Коршунов та Олександр Розенберг. Про перемогу і подвиг радянського солдата говорив і перший Президент ПМР Ігор Смирнов, який зазначив, що Придністров’ю через півстоліття після Великої Перемоги знову довелося зіткнутися з націоналізмом. Однак на сьогодні можна з упевненістю сказати, що в нашій країні шанують і поважають будь-яку культуру і національність. Головною метою для нашої країни є збереження миру.

«Саме радянський народ здолав ту страшну війну. І так само постало питання: бути чи не бути росіянам, українцям, євреям і гагаузам – усім національностям держави. Сьогодні я можу лише низько вклонитися вам, дорогі ветерани, учасники Великої Вітчизняної війни», – так закінчив свій виступ Ігор Миколайович.

Нині в Придністров’ї мешкає близько 600 ветеранів Великої Вітчизняної війни та осіб, прирівняних до них: блокадників, в’язнів фашизму, інвалідів, удів, трудівників тилу. Всіх тих, хто брав участь у бойових діях 1941 – 1945 років, у нашій республіці знають поіменно. В День Перемоги за святковими столами сиділи учасники бойових дій Володимир Громов, Олексій Жданов, Костянтин Пуганов, ветеран Збройних сил Валерій Глазков і трудівниця тилу Галина Щербина. На захід, крім ветеранів війни, були запрошені керівники органів державної влади та управління, представники ветеранських рухів, а також громадських організацій.

Частувань запропонували багато, та головним із них була солдатська каша – гречка з м’ясом. Вона у присутніх асоціювалася зі смаком армії. «Годували нас тоді й гороховою кашею, і перловою, була і гречана, – розповів ветеран Великої Вітчизняної війни Костянтин Пуганов. – Головна відмінність тієї фронтової каші від сьогоднішньої в тому, що м’яса в ній не було, та це не заважало нам нещадно бити ворога».

Тематичний музичний супровід святкового заходу забезпечували творчі колективи та солісти закладів культури Тирасполя: міського Палацу культури, Будинку народних традицій та ремесел, молодіжного клубу «Орфей», оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР та культурно-дозвільного центру «Мир». Музичні композиції воєнних років співали практично хором, а багато ветеранів знайшли в собі сили кружляти в захопливих ритмах передвоєнних, воєнних і повоєнних вальсів.

«Зустріч у фронтовій землянці – це чудова щорічна традиція. Такі зустрічі нам нині життєво необхідні для того, щоб поділитися новинами, спогадами та емоціями, зарядити одне одного новими силами», – сказав капітан другого рангу Костянтин Пуганов.


Віктор РОМАНЮК.

Фото: vspmr.org