Мій бізнес зручний та корисний для людей

Чим відрізняється звичайна людина від успішної? Ініціативою та вмінням не боятися ризикувати у будь-яких справах. Саме так і починається ведення успішного бізнесу, який вимагає від його засновника не тільки фінансових вкладень, а й упевненості у власних силах та терпіння в очікуванні результату.

У цьому впевнений підприємець із Тирасполя Сергій Узун. Він уже протягом чотирьох років освоює незвичний але привабливий кавовий бізнес. Ідея заснувати в Придністров’ї першу мережу автоматів самообслуговування, які дають людям можливість у будь-якому місці випити смачної натуральної кави, з’явилася в Сергія, коли він подорожував по Європі. Під час інтерв’ю з кореспондентом нашої газети підприємець розповів, як починався його бізнес та як він «відкрив» для придністровців такі зручні кавові автомати.

– Сергій, як у Вас з’явилася ідея заснувати свій бізнес?

С. У.: По-перше, я люблю каву. По-друге, коли їздив по Європі, по різних країнах, то помітив, що там у громадських та культурних місцях є кавові автомати. Звернув увагу на те, що це дуже зручно: будь-де можна випити стаканчик доброї кави, навіть у таких місцях, де немає магазинів. У нас у Тирасполі є місця небагатолюдні, де немає сенсу відкривати магазини, а такий апарат там навіть необхідний. Також дуже важливо, що в таких автоматах людям доступна саме справжня і натуральна кава. Найголовніше те, що мій бізнес зручний та корисний для людей.

– У Тирасполі останнім часом з’явилося дуже багато кав’ярень. Чому Ви обрали саме автомат?

С. У.: Перевага апарата в тому, що кава, яку робить машина, майже не відрізняється від тієї, яку робить професійна людина в кафе чи спеціальній кав’ярні. Завдяки тому, що заощаджуються гроші на зарплати персоналу, на оренду приміщення, наша кава продається за дуже доступною ціною. У підсумку виходить, що це вигідно і людям, і тому, хто тримає такий бізнес.

– Яку саме каву Ви пропонуєте споживачам?

С. У.: Італійську. Є фірми, які привозять каву до Тирасполя з самої Італії, а я тут її купую і заправляю в машини. Таким чином, люди можуть недорого і в будь-якому зручному місці випити справжньої європейської кави. Наш автомат пропонує людям 12 позицій різних напоїв на будь-який смак.

– Як відбувається цей процес: від вибору певної позиції на машині, до одержання гарячої кави?

С. У.: В автоматі є купюроприймач, запрограмований на придністровські гроші. Він розпізнає купюру, після чого йде сигнал про те, що коштів достатньо для покупки обраного напою. Тоді автомат за бажанням клієнта за програмою подрібнює каву, змішує в певних пропорціях необхідні інгредієнти. Таким чином, людина одержує готову каву буквально за хвилину.

– Як відбувалося «знайомство» городян з апаратом: чи швидко звикли вони користуватися кавовою машиною?

С. У.: У першу чергу необхідно було самому навчитися працювати на ньому. Я цікавився в Європі, як потрібно правильно закладати купюру в машину, як вибирати програми. Коли автомати з’явилися у нас, звичайно, доводилося допомагати людям, навчати ними користуватися. Поступово люди звикають. Але дехто навіть не вірить, що в машині, дійсно, натуральна кава. Доводиться відкривати автомат і показувати, що там засипані цілі зернятка, які перемелює машина саме тоді, коли людина обирає певну позицію.

– Для нашої республіки цей бізнес досить незвичайний. Оскільки саме Ви стали першим, хто привіз сюди ці автомати, з якими незвичайними випадками доводилося стикатися?

С. У.: Бували, звичайно, й кумедні випадки, коли люди ставили в автомат кілька купюр одночасно,
стосиком. Тоді збивалася програма, машину заклинювало, і вона не могла розпізнати валюту, ламалася система. Потрібно було все ремонтувати. Але люди швидко звикають до всього нового, креативного, зручного. До того ж біля кожного автомата є спеціальна інструкція,  в якій детально описані правила користування автоматом.

Цікава співбесіда та знайомство з Сергієм закінчилося приємно: він пригостив мене ароматною італійською кавою, яка стала гарним доказом того, що вміння не боятися втілювати свої задуми в життя зможе принести не тільки прибуток, а й стати корисним та зручним для людей.

Тетяна   БУКІНА.