На честь 74-ї річниці звільнення

У березні мешканці Кам’янщини урочисто відзначають чергову річницю звільнення району від фашистських загарбників. На честь пам’ятної дати проводяться різноманітні заходи: історики читають лекції в школах, ветерани війни та праці діляться з молодим поколінням спогадами, музеї запрошують учнів на екскурсії…

Вже через місяць після початку Великої Вітчизняної війни Кам’янський район був окупований німецько-румунськими військами. З перших днів гітлерівці почали встановлювати на захоплених територіях нелюдські порядки: розстрілювали комуністів і комсомольців, активістів колгоспного руху, громили єврейські квартали, а їх мешканців безжалісно топили в Дністрі. Близько тисячі жителів району було закатовано під час окупації за національною ознакою та за політичними мотивами.

На кривавий терор Кам’янщина відповіла організацією підпільного руху, групи якого діяли практично в кожному населеному пункті. У бойових зіткненнях було вбито близько 300 гітлерівців та знищено 40 ворожих вантажівок із пальним і боєприпасами. Кілька разів підпільники проводили диверсії на залізниці. До саботажу заходів окупаційної влади закликали листівки. У кожній із них містилася правдива інформація про стан на фронтах (підпільники зберегли декілька радіоприймачів, таємно слухали та записували повідомлення Радінформбюро). Загальний наклад прокламацій перевищив 2 400 екземплярів. Кожна листівка тисячі разів переходила з рук у руки, її зміст передавався з вуст у вуста, не дозволяючи людям втратити надію на звільнення.

Воно прийшло на нашу землю 18 березня 1944 року. Партизани загону «Радянська Молдавія» увійшли в село Окниця, а передові частини Червоної Армії – в село Грушка. Протягом декількох днів велися бої за Кам’янку, які завершилися 24 березня звільненням усіх населених пунктів району від загарбників. І тисячі кам’янчан пішли разом із партизанами та Червоною Армією на захід – добивати фашизм у його лігві…

Про це згадували всі, хто зібрався через 74 роки біля Меморіалу Слави на мітинг-реквієм. Про необхідність зберігати історичну пам’ять говорили керівники району: глава державної адміністрації Володимир Бичков і голова Ради народних депутатів Віктор Матвєєв. Спогадами про знедолене Великою Вітчизняною дитинство поділилася ветеран праці Віра Сунгатуліна. З віршем-застереженням проти повторення жахів війни звернулася до ровесників школярка Єлизавета Богуцька.

Ветерани та трудівники тилу, а також представники тих поколінь, які знають про війну лише з розповідей, книг і фільмів, поклали квіти на плити з іменами полеглих на фронтах земляків.

Хочеться сподіватися, що нинішня молодь доводитиме свою любов до Батьківщини лише плідною працею, націленою на розвиток отчого краю. Але і про хорошу фізичну підготовку, спритність і кмітливість забувати не слід. Тому козаки Кам’янського округу Чорноморського козацького війська організували цього дня змагання з військово-прикладних видів спорту. Команди підлітків з Антюховської, Рашківської та Хрустовської станиць розбирали й збирали автомат Калашникова, стріляли з пневматичної рушниці. Справжніми снайперами показали себе Богдан Поляков і Сергій Артемов, а знавцями легендарного АК-74 – Олексій Станчуляк і Дарина Гродська. Нагороджуючи переможців, отаман Кам’янського козацького округу Олександр Яворський зазначив, що кожен учасник змагань гідно проявив себе, продемонстрував свої здібності, відчув упевненість у власних силах, а захід став ще однією формою патріотичного виховання молоді.

Ніна   ПАНАЇДА.