Дуальне – означає подвійне

Засвоїти теоретичні знання в навчальному закладі з педагогом та одночасно набути практичних навичок на виробництві – нині модно.

Таку форму навчання запровадили в Придністров’ї у 2018 році. Це робилося і робиться тепер з метою забезпечення ринку праці затребуваними кадрами середньої ланки. У республіці готують спеціалістів за професіями «оператор швейного обладнання», «швачка», «верстатник широкого профілю», «тракторист», мехатроніків у різних напрямках діяльності.

Виходячи з потреб держави в тих чи інших спеціалістах, до них додають щороку нові спеціальності. Одна з них – кухар. Очевидно, не всі учні розуміють, у чому ж полягає робота цього фахівця. Тому-то вони й засипали запитаннями організаторів зустрічі в столичному кафе «Cricova», де відбулася відверта розмова школярів з колективом працівників відомої в нашій столиці установи харчування.

До події залучилися близько 30 випускників бендерських і слободзейських шкіл. Їх цікавило, скільки років потрібно вчитися, де у Придністров’ї можна влаштуватися на роботу за фахом, яка середня зарплата. Їм докладно відповідали провідні представники галузі громадського харчування. Організатором заходу виступила Торгово-промислова палата (ТПП) ПМР, яка сприяє розповсюдженню та підтримці дуальної освіти в нашій республіці.

Перед молоддю виступив президент ТПП Василь Кожан: «Проект реалізується протягом п’яти років, і за цей час ми запровадили стільки ж нових професій. Наприклад, мехатроніка популярна у багатьох наших випускників, а також надзвичайно затребувана в наш час спеціальність «кухар». Спочатку ми провели моніторинг і виявили, що в Придністров’ї є потреба в таких фахівцях. Сподіваємося, що захід викличе інтерес до спеціальності, й вона стане для багатьох наших випускників справою всього життя».

Учителька Бендерської СШ № 13 Олеся Сирбу розповіла, що в подібних установах Тирасполя раніше ніколи не була, тим більше з учнями. Тепер, з огляду на реалізацію програми дуальної освіти, користуючись нагодою, прибула до столиці, щоб на власні очі побачити, що таке кухарська справа, якими навичками володіють спеціалісти столичної установи харчування, познайомитися з плюсами та мінусами професії.

Учениця цієї ж школи Олександра Чупрунова вже навчилася варити борщ, суп, придумує рецепти салатів, які смакують її татові й мамі: «Я хочу познайомитися з досвідченими спеціалістами, побачити їх у роботі, може, вони нам підкажуть якісь секрети своєї улюбленої справи. Мені здається, що це цікава і творча робота, адже кухар годує людей, фантазує, щось придумує новеньке, приносить задоволення смачними стравами. Можливо, я стану такою потрібною людиною в майбутньому».

Маріанна Городецька – учителька технології та профорієнтації Бендерської СШ № 15, приїхала разом із дев’ятьма своїми вихованцями: «Кожен із них уже практично зробив свій вибір на користь актуальної нині справи. Мої учні хочуть більше – стати кухарями-кондитерами. Вони навчалися за програмою технології безпосередньо в нашій школі, багато вміють, але ще недостатньо для того, щоб називатися спеціалістами. Здається, полку дефіцитних фахівців побільшає, якщо нинішнє знайомство з деякими тонкощами сучасної кухні припаде їм до душі».

Цікаво про свою справу розповів шеф-кухар кафе «Cricova» Андрій, який має досвід роботи у професії 15 років. За цей час молодий чоловік встиг побувати в ресторанах різних країн світу, таких як Греція, Туреччина, Румунія, Німеччина тощо. Він вважає, що найважливіше – це любити справу, якою займаєшся. Тоді все вийде. Він так і сказав школярам. Андрій провів для них інструктаж із правил поведінки в кухні, а потім показав віртуозний майстер-клас із приготування салату.

«Усього на навчання мені знадобилося близько дев’яти років. Саме тоді я працював, засвоював нові навички, бо розумів – без практики нічого не вдасться досягти. З накопиченою базою знань ти будеш цінний співробітник усюди. Потрібно не просто працювати, а вкладати душу в професію. Тоді й успіх прийде. Умілі роботящі руки скрізь цінуються», – наголосив Андрій.

«День відкритих дверей» завершився екскурсією до найголовнішого місця установи харчування: оглядом кухні, де шеф-кухар відкрив кілька своїх секретів майбутнім колегам, а також знайомством із сучасними кухонними приладами та поясненнями, як користуватися усім цим скарбом.

Уляна БОНДАРЧУК

Фото автора