Про залучення молоді до журналістської професії

У ДУ «Приднестровская газета» з екскурсією побували учні 8-10-х класів Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату.

Останнім часом такі візити вже стали традиційними для співробітників державної установи. Нещодавно гостями газетярів були вихованці ДОУ «Спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат I, II та V видів» м. Тирасполя.

Цього разу старшокласникам розповіли, як готуються до друку республіканські газети, що видаються трьома офіційними мовами: українською, російською та молдавською, відповідно «Гомін», «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян».

Головний редактор «Адевэрул Нистрян» Людмила Солтан пояснила, що всі республіканські видання оперативно інформують придністровців про події в республіці. Вона наголосила, що випуск газети є результатом спільної праці кореспондентів, редакторів, коректорів, перекладачів, дизайнерів-верстальників, відповідальних секретарів.

У ролі доповідача виступила і наша колега – дизайнер-верстальник газети «Гомін» Анна Полікарпова. Вона детально пояснила екскурсантам, як макетується, верстається, оформляється свіжий номер друкованого видання. Її розповідь супроводжував наочний відеоролик, що демонструвався на екрані. Співробітниця «Гомону» звернула увагу на важливість професійних знань для тих, хто в майбутньому планує працювати дизайнером-верстальником. Освіту можна здобути на філологічному факультеті ПДУ за напрямом «Видавнича справа».

Нещодавно в республіці почав працювати Придністровський історичний портал, який акумулює матеріали з історії республіки. Про його діяльність учасників профорієнтаційної зустрічі поінформувала редактор відділу супроводу Історичного порталу ПМР Тетяна Трифонова: «Основне завдання Інтернет-ресурсу – це популяризація історії. Тому представлені на ньому матеріали підбиралися з такою метою, щоб вони були доступними та зрозумілими для його відвідувачів. На порталі можна прочитати, побачити й послухати інформацію про відомих уродженців придністровської землі, а також ознайомитися з представниками народів, які на ній проживають, з республіканськими музеями».

Тетяна Вікторівна додала, що інформація про наповнення порталу публікуватиметься в месенджерах та соціальних мережах. Пріоритетом ресурсу є популяризація історії Придністров’я поміж молодого покоління. Цьому сприятиме різноманітність контенту та способів його подачі.

Не залишилися гості й без подарунків. Їм презентували інформаційні буклети та примірники республіканських газет.

Завершальним етапом екскурсії стало відвідання музею журналістики. Школярі з цікавістю розглядали експонати, які є справжнім літописом держави, починаючи від її створення і до сьогоднішнього дня, зокрема перші випуски газет «Гомiн», «Приднестровье» та «Адевэрул Нистрян», а також газети відомчі, районні, багатотиражки низки підприємств, фотографії, журналістські посвідчення та нагороди кореспондентів тощо.

Гості висловили вдячність за організацію заходу. Вихователь Парканської школи-інтернату Володимир Ніколаєв зазначив: «Для наших вихованців візит до державної установи став корисним. Важливо, що учням-старшокласникам у доступній формі представили інформацію про республіканські газети, які висвітлюють життя у всіх куточках нашого краю».

Відвідання установи та спілкування з її фахівцями запам’яталося вихованцям школи-інтернату. Ученицю 8-го класу Катерину Булат зацікавив творчий процес підготовки випуску. За її словами, в майбутньому вона планує стати журналістом.

Володимир ДАНИЛОВ

Фото Марини Сови