День відкритих дверей

Наприкінці квітня в ДОЗ СПО «Рибницький політехнічний технікум» (РПТ) відбувся день відкритих дверей. Заходи проводилися в рамках II Республіканського фестивалю «У світі професій».

За назвою фестивалю цілком зрозуміло, що робиться це для того, щоб допомогти учням 8-9 класів визначитися з вибором майбутньої професії. Нинішню зустріч провели у вигляді екскурсії, під час якої педагоги технікуму розповіли про професії, які можна здобути в навчальному закладі, та ознайомили їх з навчально-виробничою базою.

Заступник директора з навчальної роботи Інга Парфентьєва розповіла, що така діяльність проводиться відповідно до Плану роботи з профорієнтації МУ «РУНО» на 2022-2023 навчальний рік. «Для рибницьких учнів ми організовували захід у першому півріччі, а тепер чекаємо школярів із сільських шкіл району. Для них ми підготували програму, яка ознайомить майбутніх абітурієнтів із професіями та спеціальностями, запланованими на наступний навчальний рік. Наш технікум багатопрофільний: можна здобути як початкову, так і середню професійну освіту.

Уже найближчим часом відкриється набір учнів на спеціальності СПО (середньої професійної освіти): «технічне обслуговування і ремонт двигунів, систем і агрегатів автомобілів» (тільки платно); «монтаж, налагодження та експлуатація електрообладнання промислових і цивільних будівель»; «кухарська і кондитерська справа» (термін навчання 3 роки 10 місяців); «економіка і бухгалтерський облік» (тільки платно, термін навчання – 2 роки 10 місяців)», – поінформувала вона.

За словами фахівця, планується набір і в групи ППО (початкової професійної освіти) за спеціальностями: «майстер сільськогосподарського виробництва та майстер оздоблювально-будівельних і декоративних робіт». Навчання проводитиметься за новими стандартами. Якщо раніше такі фахівці навчалися 2 роки 10 місяців, то віднині – 1 рік і 10 місяців. Закінчуючи цей навчальний заклад, молоді люди здобувають середню повну загальну освіту.

Інга Юріївна повідомила, що в РПТ є і заочна форма навчання, на яку наступного навчального року передбачається набір на спеціальність «монтаж, налагодження та експлуатація електрообладнання промислових і цивільних будівель» (на базі 10-11 класів) з терміном навчання 3 роки 10 місяців.

Набирають також групу професійної підготовки: «тракторист категорії B, C, E і машиніст екскаватора». Це практико-орієнтоване навчання, його термін – 4 місяці (дуальна освіта на бюджетній основі, виділено 20 бюджетних місць). Ще буде додаткова загальноосвітня програма за спеціальністю «кухар». Вона передбачає і підвищення кваліфікації за заявкою УНО (термін навчання 1 місяць).

День відкритих дверей у технікумі відбувся. Його організатори ретельно підготувалися до прийому гостей, і все виглядало на гідному рівні. У фойє грала музика. Гостей (школярів з викладачами) зустрічали на вході, а потім кожна група у супроводі фахівців закладу вирушала за запланованими маршрутами: до кабінетів, лабораторій, боксів із технікою, до музею закладу.

Педагоги (майстри) з виробничого навчання показали сільським школярам невеликі майстер-класи, повідомили про те, яких професій тут навчають. Для більшої переконливості та зацікавленості майбутнім абітурієнтам навіть розповіли, скільки можна заробити, виконуючи ту чи іншу роботу, відповідно до здобутої спеціальності.

Цього дня в технікумі побувало близько 120 юнаків і дівчат із 17 шкіл Рибницького району. По очах старшокласників можна було зрозуміти, що екскурсія їм дуже сподобалася. Побачене і почуте справило сильне враження й на класного керівника учнів із МОЗ «Гидиримська російська основна загальноосвітня школа» Галину Михайлівну Бєлоус. Педагог висловила свою подяку колегам за зустріч і повноту інформації, яку вони донесли майбутнім випускникам.

«Попри те, що на початок роботи приймальної комісії атестата на руках в учнів ще не буде, вони вже можуть приходити до нас, писати заяву, проходити медкомісію. Під час прийому на навчання братиметься до уваги середній бал атестата і наявність досягнень у навчанні, спорті, а також волонтерські посвідчення. Тож чекаємо всіх охочих навчатися вищеназваних спеціальностей», – резюмувала Інга Парфентьєва.

Приймальна комісія працюватиме з 12 червня. Ласкаво просимо в ДОЗ СПО «РПТ»! Тут вам будуть раді.

Дмитро ВЛАДОВ

Фото автора