Яскраве, райдужне та іскристе життя цирку

Придністровський державний цирк нині відзначає своє 30-річчя. Впродовж цього часу змінювався і збагачувався його колектив, радували глядачів десятки видовищних програм, удосконалювався реквізит на сцені. Незмінними залишалися тільки безмежна любов артистів до своєї справи та пильна увага глядачів, які знову і знову заповнюють зали.


Цирк – це абсолютно особливий світ, в якому цікаво і дорослим, і дітям. Тут можна безтурботно, від душі посміятися з огляду на іскрометну антрепризу клоуна, або завмерти в подиві від небезпечної граціозності повітряної гімнастки.

У Придністров’ї цирк був заснований у 1993 році. Його створення в такий важкий для становлення республіки час мало б вселяти в людей віру в майбутнє, оптимізм і життєрадісність. Колективу цирку вдалося це зробити за короткий час і навіть набути популярності та визнання не тільки в нашому регіоні, а також у сусідніх державах. З 1994 по 1998 роки трупа активно гастролювала за межами республіки, де відточувала свою майстерність і набиралася досвіду.

Нині високопрофесійний колектив продовжує розвивати живе, справжнє мистецтво в усьому Придністров’ї. Він приїжджає всюди, де його чекають вдячні глядачі.

Державний культурний центр «Палац Республіки» став для артистів рідною домівкою та місцем для репетицій. Саме на його сцені вони й відсвяткували свій ювілей програмою «Парад-аллє під зоряним небом», в якій артисти цирку перевтілилися в образи своїх улюблених кіногероїв. Це була ідея художнього керівника Олени Соколової, якій хотілося дати трупі можливість втілити в життя заповітні мрії та дістати максимум задоволення від виступу.

Глядачів дивували еквілібром на вільному дроті від Джека Горобця; гімнастичними вправами на вертикальному канаті у виконанні героїні з «Вбити Білла», грою з хула-хупами від єгипетської Клеопатри, гімнастикою Харлі Квін у кільці, еквілібром на котушках в образах фільму «Маска», антрепризами клоунів Стрічки, Бантика, Антоніо, Ромаріо та Манюні. Одним словом – це був успіх.

Завдяки талановитому художнику-костюмеру Олені Литвиновій, усі образи були дуже красиві та пізнані.
Після грандіозного концерту і великого святкування колектив знову планує репетиції та виїзні заходи. На одному з таких зібрань співробітники цирку поділилися своїми думками, спогадами й почуттями спеціально для газети «Гомін».

Циркова клоунеса Людмила Хохлова виступає тут з 2000 року. Її сценічне ім’я Манюня відоме багатьом. Вона є справжнім майстром антреприз. За словами Людмили Федорівни, на цей час, як не дивно, працювати з глядачем стало легше. Номери дещо змінилися: з них пішли слова, а діти стали більш контактними та зацікавленими. Саме вони задають тон усім виступам клоунів.
«Я настільки люблю свою роботу, що не можу виразити словами. Насправді я дістаю емоцій від дітей більше, ніж даю їм, і просто обожнюю свою роботу. Абсолютно не помічаю, як минає час», – зазначила клоунеса.

Еквілібрист на вільній драбині, майстер оригінального жанру і клоун Ромаріо, Роман Раца працює тут з моменту заснування установи. Він відповідає за найбільш видовищні виступи, пов’язані зі склом, мечами, цвяхами. Любов Романа Івановича до циркового мистецтва зародилася ще в дитинстві, коли відвідував вистави чехословацького цирку-шапіто. Цією справою він захоплений і досі. На його професійних плечах багато обов’язків, і з усіма він справляється відмінно.

Режисер-постановник трюкової частини Микола Резвов багато років працював у відомому Московському державному цирку. Однак рідні місця покликали його додому. У Придністров’ї він почувається комфортно, влаштував особисте і професійного життя, успішно втілює свої ідеї на репетиціях у Палаці Республіки.

Найкраще про ювілей і роботу цирку сказав ілюзіоніст, клоун Бантик, Олег Райлян: «30 років – це і є ціле життя. Яскраве й принадне, райдужне та іскристе сценічне життя. Безсумнівно, в цирк глядачі приходять за радістю, для того, щоб стати щасливішими, щоб відірватися від сірих буднів і безтурботно посміятися».


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото з архiву цирку.