Штрихи душі художника

У Тираспольській картинній галереї відкрилася виставка викладача Олега Болтнєва та його учнів з Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького. Близько 170 робіт учнів та 40 акварелей художника потрапили на експозицію під загальною назвою «Штрихи душі».


«Щоб стати справжнім учителем і наставником, треба любити те, що викладаєш, і любити тих, кому викладаєш», – сказав колись російський історик, професор Василь Ключевський. Люди, які дотримуються цих принципів, вирізняються особливою доброзичливістю і ніби світяться від щастя.

На відкритті чудової виставки «Штрихи душі» відбулося знайомство з її керівником Олегом Болтнєвим. І якось одразу стало зрозуміло, що він у своєму особистому житті нібито застосовує ці відомі поради. Його безпосередність і щирість у спілкуванні одразу підкорили й привабили багатьох глядачів.

Ще до початку офіційної частини художник люб’язно погодився «занурити» присутніх у світ мистецтва і пояснив, що ліногравюра – це стиль, в якому представлені роботи його учнів, і належить він до виду графіки. У поліграфії її зараховують до форм високого друку, а виникла вона на межі XIX-XX століть із винаходом лінолеуму.

Олег Васильович викладає цю техніку вже десять років. Його попередником у цій справі був Віктор Радованов. Протягом довгого часу художник відвідував класи свого вчителя та переймав усі тонкощі роботи з пресом, фарбою, формою та матеріалом, щоб згодом продовжити навчати юних придністровців.

Близько півтора року тому викладач створив особливу сторінку в Instagram, де досі викладає фотографії ліногравюр своїх підопічних. Дітям приємно, що їхні твори не припадають пилом на полицях у шафі, а представлені до уваги всіх у популярній соціальній мережі. Кількість переглядів і лайків доводить, що цей напрямок викликає інтерес.

В експозиції столичної галереї виставлені роботи, зібрані за 4 роки. Сюди потрапили найкращі з кращих: у двох залах вмістилося понад 170 надрукованих унікальних малюнків 100 учнів. Багато хто з них прийшли на урочисте відкриття, знаходили свої роботи поміж інших, фотографувалися з ними та раділи тому, що стали частиною вернісажу.

«Ми просто у захваті від виставки! Коли побачили малюнки, серце почало тремтіти від історії, яка відбувалася з нами. Часто згадуємо наші заняття. Ми вдячні, що саме Олег Васильович був нашим учителем, пишаємося цим», – поділилися враженнями колишні учениці художника.

Представлені у виставкових залах результати спільної праці педагога та його учнів порадували чіткими чорно-білими образами, різноманітними сюжетами, красивими краєвидами При-дністров’я та забавними сюжетними замальовками, які реалізувалися завдяки наставницькій діяльності викладача.

«Від мене залежить не так багато, – скромно сказав Олег Болтнєв. – Сам учитель не зробить усього. Важливим є творчий симбіоз думки викладача та сумлінної праці учнів. І тут, дійсно, багато залежить від дітей. Вони всі добрі. Їх потрібно просто любити, тоді й процес розгортатиметься легко. Я з задоволенням працюю з усіма, хто приходить до нашої школи з бажанням малювати, вирізати, ліпити. З учнями досить цікаво спілкуватися, а якщо вони ще й захоплені, горять своєю справою, це заряджає подвійно. Тому я з радістю приходжу на заняття до своїх класів, адже знаю, що кожного дня ми маємо можливість зробити щось нове разом».
Ліногравюра Валерії Кир’якової «Вікна Кіровського селища» виконана за мотивами картини заслуженого придністровського художника Миколи Пономаренка. Дівчина дуже пишається тим, що змогла взяти участь у виставці.

Випускниця Дар’я Титенкова хотіла бути оригінальною та неповторною. Тому зобразила «Руїни Покровської церкви» в безлічі висічених штрихів і ліній. Марія Вевериця надрукувала на лінолеумі знаменитий портрет великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. У її роботі переважає чорний колір. Особливо цікавими виявилися також композиції з безліччю екслібрисів (мініатюрні індивідуальні знаки).

У другому залі галереї панували акварельні натюрморти Олега Васильовича. Близько 40 картин, виконаних особливою технікою на м’ятому папері, вражають своєю легкістю та приго-
ломшливою передачею кольору.

«Штрихи душі» – це діалог про сучасне мистецтво нового покоління з іменитим майстром. Оригінальні задуми, висока якість виконання та широке розмаїття графічних технік чекає на всіх шанувальників образотворчого мистецтва у Тираспольській картинній галереї.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото М. Сови.