Футбол єднає придністровців

У Бендерах на початку травня на стадіонах «Динамо» і «Шовковик» відбулися ігри фінального етапу республіканського турніру «Шкіряний м’яч 2022-2023».


Нагадаємо: популярний за радянських часів футбольний турнір поміж школярів кілька років тому відродили за ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського. Організували спортивне свято Державна служба зі спорту, Міністерство просвіти та Федерація футболу Придністров’я.

Груповий етап «Шкіряного м’яча» відбувся восени минулого року. Загалом до найпопулярнішої гри у світі залучилися 460 команд у складі 4 500 учасників. У фінальній частині змагань взяли участь переможці муніципальних турнірів: 47 кращих колективів, поміж яких виявляли найсильніших у групах 5-6-х, 7-8-х та 9-11-х класів.

Першого дня турніру в урочистій церемонії відкриття взяли участь президент Федерації футболу Придністров’я Павло Прокудін, міністр просвіти Світлана Іванишина, глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко та інші посадові особи.

Павло Прокудін привітав усіх учасників змагань з початком футбольного свята і побажав їм перемог у чесній спортивній боротьбі. Роман Іванченко теж звернувся до команд-учасниць і зазначив, що радий бачити юних спортсменів «у місті воїнської слави».
Яскравим моментом церемонії стало урочисте підняття державного прапора ПМР та прапора турніру «Шкіряний м’яч».
Кожна з команд фінального етапу провела по три матчі у своїй групі. Переможці груп наступного дня змагалися за призові місця.
Наступного турнірного дня відбулися фінальні ігри. Уболівати за гравців прибув і Президент Вадим Красносельський.
У змаганнях футболістів 9-11-х класів найсильнішими виявилися старшокласники МОЗ «ТСШ № 17 ім. В. Ф. Раєвського», які у фінальному матчі з рахунком 2:0 виграли в учнів середньої школи № 16 із Бендер.
Капітан команди тираспольчан Євген Драчук поділився враженнями від участі у футбольному святі: «Приємно стати переможцем турніру, який об’єднав учасників з різних куточків Придністров’я. Наш колектив відповідально провів усі матчі з суперниками. У майбутньому планую грати у футбол професійно».

Цікавими виявилися ігри учнів 5-6-х класів. Другий рік поспіль переможцями вийшли представники столичної школи № 12. За словами гравця команди Ігната Красненьчука, юні футболісти задоволені таким успішним результатом і можливістю завести нових друзів на футбольному полі.

Сповнені позитивними емоціями були й члени інших команд-учасниць та їхні наставники. Вчитель фізичної культури Дністровської школи № 2 Василь Загородній висловив вдячність організаторам за проведення футбольного турніру. Він розповів, що тренує команди дівчат 5-6-х та 9-11-х класів школи. На його думку, попри те, що не вдалося потрапити до трійки призерів, матчі з сильними колективами республіки сприяють зростанню футбольної майстерності юних спортсменок.

Постійним учасником різних спортивних заходів у республіці є вихованці Республіканського кадетського корпусу. Учень 10-го класу навчального закладу сказав, що його футбол приваблює своєю видовищністю, різноманітністю технічних і тактичних прийомів боротьби, емоційністю, злагодженістю дій команди спортсменів. Крім того, це ефективний засіб зміцнення здоров’я, вдосконалення всіх функцій молодого організму.

У перший день турніру організатори підготували цікаву екскурсійну програму для школярів, які побували в музеї Бендерської трагедії, історико-краєзнавчому музеї, цитаделї та пороховому льоху Бендерської фортеці.

Яскравою частиною другого дня змагань стала церемонія нагородження. Вадим Красносельський вручив кубки та медалі 18 переможцям і призерам. Президент, звертаючись до них, зазначив, що «…футбол є одним із найулюбленіших, найдоступніших і демократичних масових видів спорту». Глава держави наголосив, що поміж учасників турніру «Шкіряний м’яч» немає тих, хто програв. Усі учасники фінального етапу вже є переможцями. Вадим Миколайович побажав юним спортсменам подальших успіхів, подякував усім, хто був задіяний в організації масштабного загальнореспубліканського турніру.

Уже восени нинішнього року розпочнеться новий турнір «Шкіряний м’яч», який знову згуртує школярів Придністров’я, об’єднає любителів футболу. Наступної весни відбудеться фінал «Шкіряного м’яча 2023-2024».


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.