«ПОЇЗД ЗДОРОВ’Я» у Великому Молокиші та Строєнцях

Для жителів сіл Великий Молокиш і Строєнці Рибницького району в місцевих лікарських амбулаторіях організували комплексний огляд у необхідних фахівців: гінеколога, хірурга, лора, кардіолога, невролога і терапевта. На консультації без попереднього запису міг прийти кожен.


Ця акція покликана підвищити доступність медичної допомоги, зокрема надати послуги лікарів вузьких спеціальностей жителям віддаленої сільської місцевості.
Про прибуття «Поїзда здоров’я» місцевих мешканців сповістили заздалегідь. Усі ми знаємо про те, що селяни прокидаються набагато раніше за городян, тому не було нічого дивного в тому, що жителі Великого Молокишу зібралися біля медпункту задовго до його відкриття, оголошеного на 8:30. Вони завжди з радістю сприймають можливість дістати консультації та зробити лабораторно-інструментальні дослідження прямо у своєму населеному пункті. Крім того, для них, постійно зайнятих якщо не на роботі, то по господарству, похід на огляд до лікаря – це не тільки можливість обстежитися, а й нагода зустрітися з односельцями, поговорити, дізнатися новини. Тому настрій у народу, що стояв біля медпункту в очікуванні початку прийому фахівців, був відповідний – піднесено-позитивний.

Лікарі, зі свого боку, також розуміють важливість аналогічних заходів. Вони знають, що це допомагає, особливо людям похилого віку, яким буває важко вибратися в місто до лікаря, дістати медичну допомогу і своєчасно купити необхідні ліки.

Звернень за консультацією тут було багато: до кардіолога – 21 людина, до невролога – 13, до терапевта – 12 осіб. 19 пацієнтів обстежили за допомогою електрокардіограми, 8 – здали аналізи. Двох жителів села лікарі відвідали вдома, оглянули також чотирьох осіб пільгової категорії громадян.

Наступною зупинкою «Поїзда здоров’я» в Рибницькому районі було село Строєнці. Місцева мешканка Марина Анатоліївна так висловила своє ставлення до приїзду лікарів: «Усі наші, особливо пенсіонери, задоволені такою можливістю побувати в лікаря. Нам із чоловіком по 70 років. Я – інвалід. Якщо ви бували в нашому селі, то, напевно, знаєте, що воно розтягнулося вздовж Дністра і дуже довге. Ми живемо далеко від медпункту, тому вийшли заздалегідь.

Дякую медикам за їхню увагу, за добрі слова, які, як відомо, теж лікують. Мені зробили кардіограму, виписали ліки, пояснили, як їх вживати. Наша сільська медсестра, Світлана Михайлівна, за цими рецептами привезе нам ліки з міста. Їй теж величезне спасибі за працю та увагу до нас». Марина Анатоліївна також поділилася тим, що похід до лікаря став для неї ще однією можливістю вийти з дому. «Пройшлася рідним селом, побачила знайомих, з якими давно не спілкувалася, піднесла собі настрій», – сказала вона.

У Строєнцях, як і в інших селах, після прийому в сільській лікарській амбулаторії, медики вирушили до пацієнтів, які чекали їхнього візиту вдома.
З 15 по 19 травня виїзний прийом відбувся в сільській амбулаторії села Колбасна Рибницького району. Лікарська бригада у складі гінеколога, хірурга, лора, кардіолога, невролога і терапевта прий-
няла значну кількість пацієнтів.


Дмитро ВЛАДОВ.