Найвеселіше спортивне свято

Організатором масового заходу в рамках травневих свят у Катерининському парку Тирасполя виступила найбільша спортивна спільнота у Придністров’ї – Fitness Mafia.


Уся зона відпочинку виглядала як мурашник, стільки малих і дорослих тираспольчан заповнили стежки, галявини та спортивні майданчики. Як вдалося зібрати таку силу силенну людей, чим привабили їх прихильники здорового способу життя?

Керівник Fitness Mafia Віталій Кожокару, з яким ми зустрілися біля єпархіального озера, розповів: «Програма нинішнього фестивалю передбачає безліч заходів. Як бачите, вони відбуваються не лише на сцені, як зазвичай, а на всіх паркових майданчиках. Ранок почався з легкої неквапливої йоги для людей старшого віку, для осіб «50+» ми провели заняття з фітнесу. Потім перейшли на зумбу – танцювальну фітнес-програму на основі популярних латиноамериканських ритмів.

На сцені вже кілька годин поспіль триває танцювальний батл, або інакше змагання «хто кого перетанцює», на пірсі запланована зустріч з дієтологом Наталією Донцу. Ми хочемо навчити людей не лише фізичним заняттям, а і вмінню поєднувати їх з правильним харчуванням, адже коли людина здорова, тоді вона щаслива, бадьора, повна сил і гарна».

Авторові статті довелося добре побігати, щоб всюди встигнути: подивитися, як змагаються з волейболу юнаки та дівчата, як майстерно грають у баскетбол та у міні-футбол парубки. В зоні воркауту хлопці вражали виконанням неймовірних вправ, які, здається, під силу лише знаним майстрам спорту з гімнастики. Іноді страшнувато було дивитися, як вони злітають у повітря, відриваючись від спортивних снарядів, щоб уже за мить вхопитися за них міцними натренованими руками.

Скейтбординг – ще один вид екстремального спорту, що полягає в катанні та виконанні різних трюків на скейтборді. Фахівець пояснює, що катання на спеціальних дошках розвиває, практично, всі групи м’язів, сприяє розвитку координації та рівноваги, опорно-рухової системи та позитивно позначається на загальному стані організму. На облаштованому майданчику, де переважну більшість екстремалів становили хлопчики різного віку, було й кілька дівчаток. Усі вони показували чудеса у виконанні трюків, викликали захоплення та оплески глядачів своєю безстрашністю та вмінням.

На пірсі єпархіального озера, де встановили кілька десятків стільців, зібралися жінки для спілкування з Наталією Донцу – лікарем-гастроентерологом Республіканської клінічної лікарні. Вона розповіла: «Мало хто з людей виконує поради фахівців. Ми пояснюємо, що 55 % здоров’я залежить від нашого способу життя. Саме від нього, а не від медичного забезпечення лікарень, не від кількості медикаментів у домашній аптечці, не від навколишнього середовища чи навіть генетики. Людина сама вибирає, що і в якій кількості їй з’їсти або випити, коли лягти спати, виконувати фізичні вправи чи сидіти сиднем біля комп’ютера. Здоров’я ми не цінуємо, поки не захворіємо».

Лікар звернула увагу на необхідність виконувати фізичну зарядку, вправи, а мотиватором для цього повинні стати можливість і бажання зберегти своє здоров’я, не допустити захворювання. За словами спеціаліста, «гастрологічні» пацієнти, які перебувають на обліку в лікарні, самі собі «наїли» проблеми, забуваючи, що хворобу важко, або й неможливо вилікувати, тоді як дотримання правильного харчування не потребує великих зусиль.

Більш спокійна атмосфера панувала в середовищі юних художників – учнів столичної Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького. Вони сиділи на розкладних стільцях уздовж стежки, що пролягає біля озера з лебедями, та зображували… ні, не красу навколишніх пейзажів, а спортсменів у різних видах спорту.

Директор ДХШ Марія Маріян повідомила, що спортивна тема досить актуальна для юних митців, тому вони радо беруть участь у заходах, присвячених здоровому способу життя. Наприклад, у третьому класі є навіть спеціальна програма. На святі в парку найдостойніші роботи були виставлені на загальний огляд. Цікаво, що кращі учениці ДХШ Настя Чуйко і Настя Делі беруть участь у змаганнях з брейк-дансу.

Після полудня на сценічному майданчику Катерининського парку розпочалася церемонія нагородження. За словами Віталія Кожокару, призами для переможців стали фірмові рюкзаки та спортивні футболки з символікою клубу Fitness Mafia, значки та безліч інших подарунків.


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.

На фото спортивна родина Віталія та Анастасії Кожокару.