Правила довголіття, або Як відстрочити старість

Як домогтися активного довголіття – питання, що на сьогодні цікавить кожну людину, яка піклується про своє здоров’я. Геріатри (фахівці в цій галузі) вважають, що високі вікові рубежі від генетики залежать приблизно на 25 %. Усе інше обумовлюють спосіб життя та навколишнє середовище.


«Тривалість життя і здоров’я людини, звичайно, залежать від багатьох факторів. Безумовно, є певні правильні щоденні звички, дотримуючись яких можна домогтися гарних результатів – бути здоровим довгі роки, зберігати фізичну активність, красу та інтерес до життя», – стверджує завідувач терапевтичного відділення поліклініки для дорослих ДУ «Рибницька ЦРЛ» Вікторія Кучер.

Вікторія Михайлівна, ґрунтуючись на своєму досвіді, згодна з висновками вчених про те, що старіння – процес неминучий і невідворотний, однак деяким захворюванням і станам, які традиційно пов’язують зі зрілим віком, можна якщо не запобігти взагалі, то хоча б відсунути їх початок.

Спеціаліст говорить про те, що основи здоров’я закладаються ще в ранньому дитинстві, й навіть ще раніше – починаючи з внутрішньоутробного періоду розвитку та здоров’я мами: «У дитинстві закладається така важлива частина здорового способу життя, як харчові звички. Тому важливо привчати дитину до правильного і здорового харчування вдома. Саме тут дитина привчається досолювати або не досолювати їжу, класти цукор у чай, кефір або кашу».

У такий спосіб здорове раціональне харчування допоможе уникнути надмірної ваги, яка в дорослому віці може стати серйозним випробуванням для серцево-судинної системи, печінки та суглобів. Також і любов до спорту та правильного розпорядку дня закладається ще в дитинстві. Це ще один компонент, необхідний для нашого здорового довголіття.

Отже, надалі, подорослішавши, людині необхідно вже усвідомлено ставитися до своїх звичок і вчинків. «Звичайно, бажано відмовитися від куріння і зловживання алкоголем. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, куріння є причиною раку легенів, хронічної обструктивної хвороби легень, захворювань серцево-судинної системи. Куріння викликає практично незворотні ураження внутрішніх стінок судин і прискорює їхнє старіння», – пояснила лікар.

Дійсно, всі ми знаємо, що згубне вживання алкоголю також провокує розвиток багатьох хронічних захворювань серця, судин, печінки, впливає на психічний стан, провокує розвиток деяких типів онкологічних захворювань.

«Фізична активність обов’язкова в будь-якому віці, а для людей старшого покоління – особливо», – вважає Вікторія Кучер. – Старіння пов’язане з атрофією м’язової тканини, синдромом саркопенії, коли маса і сила м’язової тканини зменшуються і слабшають. Людині стає важко робити звичні речі. Тому правило таке: 10 тис. кроків на день треба намагатися зробити. Мінімум – це 40 хвилин швидкої ходьби на день».

Важливий повноцінний сон, від 6 до 8 годин на добу. Крім того, всім, навіть практично здоровим чоловікам і жінкам у віці від 30 років, слід робити регулярне обстеження організму. І, звичайно ж, на наше здоров’я впливає психоемоційний стан. «Постійний стрес може призвести до появи так званих психосоматичних захворювань. Це обумовлено тим, що центральна нервова система не тільки відповідає за емоції людини, але і керує функцією внутрішніх органів. Якщо людина перебуває в стані безперервної тривоги, чекаючи небезпеки, то внутрішні системи організму працюють відповідно.

Стрес призводить до безсоння, погіршення загального самопочуття, постійної тривоги. Це, повірте, не поліпшує здоров’я», – фіксує фахівець. Вона впевнена, що людині також необхідна реалізація в різних соціальних ролях: колеги, дочки чи сина, батька, бабусі чи дідуся, тому що адаптована в соціумі людина має більш міцне здоров’я.

«Після аналізу статистики та наукових даних, а також власного досвіду та досвіду роботи моїх колег з літніми людьми, роблю висновок, що активне довголіття залежить не тільки від генетичних та екологічних факторів, а й від психоемоційного статусу людини.

Це підтверджується історією життя довгожителів нашого міста і району. Багато з них вважають себе здоровими, рідко звертаються по медичну допомогу, але при цьому намагаються вчасно проводити профілактичні заходи.

Зі спостережень можу стверджувати, що вони емоційно та психологічно врівноважені, соціально адаптовані, цікавляться сучасним життям, мають хобі та захоплення, читають книги, вивчають іноземні мови, є активними користувачами соцмереж, намагаються брати участь у громадських заходах міста та району. Окремо хочу відзначити танцмайданчик, організований у нашому місті, де люди мають можливість продовжити свою молодість», – сказала Вікторія Кучер.

З усього сказаного можна зробити такий висновок: не тільки екологія, правильне харчування, заняття фізичними вправами та режим сну сприяють продовженню життя, а й уміння радіти, бажання робити добро і бути корисним для інших.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.