Мінерально- сировинна база в ПМР

У липні 2021 року Верховна Рада ухвалила розраховану на 5 років Державну програму з розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального та комплексного використання мінеральних ресурсів і охорони надр у Придністров’ї.


Виконавцями програми є Міністерство сільського господарства та природних ресурсів ПМР (відповідальний виконавець) і Державне унітарне підприємство «Геологорозвідка».
Координує її реалізацію уповноважений Урядом виконавчий орган державної влади, у віданні якого перебувають питання геології та надрокористування.

Нагадаємо, що надра і корисні копалини в межах республіки є державною власністю і забезпечують основу її суверенітету та економічної безпеки. Тому розвиток геологічної галузі з метою визначення забезпеченості родовищ корисних копалин, їх оцінки та освоєння є невіддільною частиною державної політики, спрямованої на вивчення, охорону, ефективне використання і відтворення природних ресурсів. Отже, Державна програма покликана забезпечити можливість здійснення діяльності, спрямованої на виконання поставлених завдань.

Завдання Державної програми:
– моніторинг режиму підземних вод;
– розроблення та реалізація заходів щодо раціонального використання підземних вод та їх захисту від виснаження та забруднення;
– моніторинг розвитку екзогенних геологічних процесів, що відбуваються під впливом повітря, води, коливань температури, льоду, снігу, живих організмів;
– розроблення та реалізація заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу екзогенних геологічних процесів;
– розвідка родовищ корисних копалин та забезпечення державних потреб у мінеральносировинних ресурсах;
– забезпечення технічного оснащення державного унітарного підприємства, що здійснює діяльність у галузі розвитку мінерально-сировинного комплексу.

Поміж цих завдань важливе місце посідає розвідка родовищ корисних копалин і забезпечення потреб держави в мінерально-сировинних ресурсах, зокрема піску і піщано-гравійних порід. Наприклад, минулого року в Рибницькому районі на ділянці «Бутучани» пробурили 6 свердловин, а на ділянці «Жура» – 4 свердловини.

Упродовж 2022 року в республіці в межах Держпрограми проводився пошук і моніторинг режиму підземних вод, а також контроль за раціональним їх використанням. Велику увагу приділили захисту підземних вод від забруднень. Фахівці обстежили 13 об’єктів у Дубоссарському районі поруч із селами Роги, Цибульовка, Гармацьке, Дойбани I та II, Койково, Дубово, Нові Гояни, Новокомісарівка, Красний Виноградар, Афанасіївка, Дубоссари.

На території республіки здійснювався також постійний моніторинг розвитку екзогенних процесів, було розроблено і вжито заходів запобігання сповзанню верхнього шару ґрунту.
Згідно зі звітом, підготовленим Міністерством сільського господарства та природних ресурсів ПМР, на фінансування Держпрограми у 2022 році з республіканського бюджету виділили понад 1 млн рублів, а рівень її виконання досяг 91 %.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: tiraspol-news.ru