Боротьба з амброзією – обов’язок кожного

Згідно з розпорядженнями Президента й Уряду з 15 травня по 13 жовтня 2023 р. Мінсільгоспприроди вживатиме контрольно-наглядових заходів щодо зростання і запобігання поширенню карантинного бур’яну амброзії полинолистої.


Перевірки стосуються землекористувачів та орендарів земель сільгосппризначення, а також земель державного резервного фонду республіки.
Перед стартом перевірок у Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів 5 травня відбулася робоча нарада. Глава відомства Олег Ділігул і його заступник Ігор Паламарчук зустрілися з відповідальною за цей фронт роботи командою фахівців: керівниками територіальних управлінь міністерства, Управління землекористування, відділу рослинництва і фітосанітарії Управління розвитку АПК, Управління правового забезпечення, Державної служби та кадрового забезпечення. Саме їм належить взяти активну участь у контрольно-наглядових заходах щодо виявлення осередків зростання амброзії на землях сільгосппризначення і державного резервного фонду республіки.

Фахівці Мінсільгоспприроди ПМР закликають придністровців, які виявили такі осередки зростання амброзії полинолистої, повідомити максимально повну інформацію про місце її зростання фахівцям відділу рослинництва та фітосанітарії Управління розвитку агропромислового комплексу Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР.

Номер телефону
«Гарячої лінії»
(533) 2-67-24.

Також можна надіслати інформацію з підтверджувальними фото-файлами та відеофайлами на електронну адресу: fito-pmr@mail.ru.

УВАГА!

У Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів ПМР попереджають: за неприйняття або несвоєчасне вжиття заходів боротьби з карантинним бур’яном, землекористувачі, згідно з чинним законодавством, несуть адміністративну відповідальність. Можливе також припинення прав землекористування в примусовому порядку.

Відповідно до статті 12 Закону ПМР від 11 березня 2004 року № 395-з-III «Про фітосанітарний карантин» усі заходи щодо локалізації та ліквідації осередків карантинних об’єктів здійснюються коштом землекористувачів.

Фахівці нагадують, що тільки систематична боротьба з амброзією полинолистою сприяє відновленню родючості сільськогосподарських земель. Методи боротьби з нею (хімічні, агротехнічні, механічні) необхідно застосовувати своєчасно: не допускати її масового розростання, цвітіння, дозрівання насіння і вторинного засмічення земельних ділянок. Це дасть можливість запобігти масовому поширенню бур’яну. Проти амброзії полинолистої ефективні гербіциди, рекомендовані для боротьби з однорічними дводольними бур’янами, перелік яких визначений «Списком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до застосування в ПМР».

Iнформація до роздумів

Лікарі-алергологи констатують, що на сьогодні дуже велика кількість населення схильна до алергічних захворювань, а провідне місце поміж збудників алергічних реакцій посідає амброзія. Всього 3-4 її мікроскопічних зернятка пилку спричинять довготривалий кашель. Водночас постраждає й імунна система. Вже 25 зерняток активного пилку в 1 м3 повітря викликає напад алергії (постійний кашель, сльозотечу, нежить тощо). Якщо врахувати, що одна рослина формує кілька мільйонів активних пилкових частинок, то шкоду, заподіяну здоров’ю населення, можна порівняти з глобальною катастрофою.

Абсолютно здорова людина може протягом декількох днів стати алергиком, якщо повітря наповнене пилком квітучих рослин амброзії. До того ж, цей вид алергії практично невиліковний. Тривала алергія на амброзію може призвести до розвитку бронхіальної астми. Тому амброзію треба знищувати повсюдно і своєчасно (поки вона не зацвіла).


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: botanichka.ru