Інформаційні технології в сучасному світі

Другий Республіканський фестиваль «У світі професій» продовжив свою роботу на кафедрі автоматизованих технологій та виробничих процесів Iнженерно-технічного інституту Придністровського держуніверситету.


Майстер-клас (навчальний тренінг) на тему «Автоматизовані системи в «розумному виробництві»» підготували для старшокласників столичної школи № 9. Свій практичний досвід передав учням доцент кафедри Олександр Готеляк. Він розповів потенціальним студентам про історію появи систем автоматизованого проектування: «Вони були розроблені американськими інженерами ще в 1947 році, відразу після Другої світової війни для управління силами та засобами континентальної протиповітряної оборони.

Розробки технологій мають, власне, виключно мирні цілі, спрямовані на підвищення ефективності праці співробітників технічних відділів (інженерів, конструкторів, проектувальників). Можливості для цього надає сама людина, яка взаємодіє з обчислювальною електронікою, і ця зв’язка здатна вирішувати поставлені завдання на різних стадіях проектування з подальшою підготовкою виробництва».

Викладач пояснив, що для сучасних машин створюються повнорозмірні комп’ютерні копії – аватари. Саме вони дають можливість змоделювати всі позаштатні ситуації, наприклад, передбачити, що буде з судном під час шторму, або як вплинуть на нього навантаження, які вузли першими почнуть виходити з ладу під час контакту з солоною океанічною водою.

За його словами, цифрові аватари або двійники конструкцій, заводів, складних механізмів тощо, а також доповнена реальність, допомагають детально вивчати та аналізувати весь процес функціонування нового елемента, наприклад газової турбіни, без створення її фізичної копії на етапах розробки.

Олександр В’ячеславович зазначив, що на заняттях студентів навчають також основам промислового дизайну. Він звернув увагу присутніх на той факт, що майбутній фахівець цієї галузі буде не просто конструктором чи інженером, а системним інтегратором набагато більшої кількості дисциплін: брендингу, маркетингу, візуальних комунікацій тощо. Студенти знайомляться з сучасним дизайн-процесом, здобувають знання з питань проектування, сучасних технологій швидкого моделювання. У межах курсу вони засвоюють увесь ланцюжок створення продукту – від первинних дизайн-досліджень до масштабних прототипів.

Студенти також вивчають на заняттях адитивні технології виробництва, де тривимірний об’єкт створюється шляхом накладання послідовних шарів матеріалу (друку, вирощування) за даними цифрової моделі. Викладач пояснив: «Вони дозволяють виготовляти вироби на основі комп’ютерної 3D-моделі. Такий процес називають вирощуванням через поступовість виготовлення. Якщо під час традиційного виробництва на початку ми маємо заготовку, від якої відсікаємо все зайве або деформуємо її, то у разі адитивних технологій з нічого (а точніше, з аморфного витратного матеріалу) вибудовується новий виріб. Залежно від технології, об’єкт може будуватися знизу-вгору або навпаки, набуваючи різних властивостей», – пояснив досвідчений фахівець-педагог.

Доцент кафедри ПДУ запросив молодих людей вступати в Інженерно-технічний інститут, щоб оволодіти найсучаснішою професією сьогодення і бути корисними своїй державі, адже застосування нових форм інформаційної підтримки будь-яких видів діяльності економить витрати праці, часу та енергії.

Учасники майстер-класу у вигляді двостороннього процесу «викладач – слухач» висловили йому вдячність за можливість ознайомитися з сучасними досягненнями в галузі інформаційних технологій.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.