Задля престижу робітничих професій

Фінальним заходом, підготовленим колективом Кам’янського політехнічного технікуму в рамках II Республіканського фестивалю «У світі професій», стали майстер-класи для трьох десятків учнів міської середньої школи № 1.


На автодромі КПТ досвідчений інструктор Василь Морар показав школярам основні елементи фігурного водіння автомобіля. Навчальний заклад уже багато років готує техніків, які обслуговують і ремонтують транспорт. Паралельно з вивченням матеріальної частини різної техніки, студенти вчаться керувати нею, освоюють правила дорожнього руху. Разом із дипломом вони отримують і посвідчення водія. Які вправи доводиться здавати під час практичної частини іспиту, і продемонстрував Василь Георгійович.

У технікумі організовані й короткострокові курси, на які можуть записатися всі охочі. Серед десятка робітничих професій є «тракторист» категорії «С» та «водій» категорій «В» і «С». Передбачливі школярі відвідують після уроків ці курси, щоб до 18 років уже скласти іспит і отримати права.

Третьокурсники, що опановують спеціальність «Технологія продукції громадського харчування», провели майстер-клас «Мистецтво складання серветок». Тут були представлені різноманітні фігурки та квіти. Особливо вражала крупна червоно-біла жоржина, складена з безлічі паперових серветок. До таких висот майстерності гостям піднятися за одне заняття, звичайно, не поталанило, але простіші методи вони під керівництвом майбутніх технологів освоїли.

Десятикласниця Ганна Зелена однією з перших вирішила застосувати нові знання на практиці. Старанно складаючи з серветки гармошку, уважно слухала, які форми можна надати їй далі. З’ясувалося – від віяла до морського їжака. «Цікавий і корисний майстер-клас. Уміння підібрати серветки відповідно до будь-якого заходу або простої вечері, зробити з них справжню прикрасу для столу згодиться кожному», – поділилася враженнями дівчина.

Ганна додала, що відвідує навчально-виробничий центр, який діє на базі КПТ. Цього року вона разом з іншими учнями з різних шкіл міста освоює професію касира. Вже знає, як вести касову книгу та деякі інші бухгалтерські документи. Тепер готується до практики та іспитів. Серйозно роздумує та зважує: чи не вибрати як майбутню професію бухгалтерську справу.

«У рамках Республіканського фестивалю наш технікум підготував і провів майстер-класи з найпопулярніших спеціальностей. У них взяли участь усі старшокласники Кам’янщини, – підбила попередні підсумки профорієнтаційної кампанії методист КПТ Олена Вилко. – Звичайно, основну увагу приділяли дев’ятикласникам, які вже влітку можуть поступити в Кам’янський політехнічний і розпочати освоєння нової для нашого навчального закладу робітничої професії «Майстер з ремонту та обслуговування інженерних систем житлово-комунального господарства» чи такі спеціальності, як «технік», «землевпорядник», «кухар» і «кондитер».

У центрі уваги були й восьмикласники, адже з 1 вересня вони можуть записатися до навчально-виробничого центру. Плануємо набрати 4 групи. Крім професії кондитера, популярність якої не знижується з моменту відкриття НПЦ у 2021-му, готуватимемо перукарів, штукатурів, автослюсарів. Буде чим зайнятися і дівчатам, і юнакам.

Крім майстер-класів, були задіяні й інші форми профорієнтації. Ми організували та провели зустрічі з соціальними партнерами технікуму. Вони розповіли школярам, яких професіоналів потребують господарські суб’єкти району, які перспективи для розбудови кар’єри відкриваються перед молодими фахівцями.

Пізнавальними були екскурсії на міські підприємства: старшокласники побачили, де можна працевлаштуватися випускникам технікуму, які створені умови для роботи.

Спільно з Центром соціального страхування і соціального захисту Кам’янського району провели Ярмарок навчальних місць, на якому були представлені вищі та середньо-спеціальні заклади республіки. Їздили зі своєю агітбригадою в Рибницю на аналогічний захід: проконсультували місцеву молодь про наші спеціальності й професії, про умови вступу і про те, як здійснюється навчально-виховний процес.
Сподіваємося, результатом цієї багатогранної профорієнтації стане зростання престижу робітничих професій».


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.