Спорт як запорука оздоровлення

Традиційною подією у спортивному житті республіки стало проведення регати з веслування «Сім’я Президента за здоровий спосіб життя».


Уперше перегони відбулися в серпні минулого року. За правилами, учасники змагаються на «драконах» – спеціальних човнах для любителів водних розваг. Власне, регата є аматорською, її завдання – пропаганда спорту для різних вікових категорій придністровців.

Попри багату історію різних напрямів цього виду спорту в Придністров’ї та високий рівень показників професійних спортсменів, веслування на човнах класу «дракон» у республіці раніше не культивувалося. В інших країнах цей вид досить поширений: проводяться різні чемпіонати, зокрема світу.

Нинішнього року популярний захід відбуватиметься 8-9 червня. За словами представника оргкомітету з підготовки спортивного свята, в порівнянні з минулим роком планується збільшити кількість учасників. «Ми пропонуємо взяти участь у регаті організаціям будь-якої форми власності: приватним підприємствам, акціонерним товариствам, банкам, малому бізнесу.
Для тих, хто подасть заявки, організовують тренування, заняття на гребній базі. Ми розуміємо, що цей вид спорту для багатьох новий, але вони зможуть здобути досвід, спробувати себе та створити команду за невеликий проміжок часу. Заявки приймали в Держслужбі зі спорту до 20 травня включно», – пояснив член команди організаторів.

Екіпаж кожного «дракона» становить 10 осіб, а всього команда повинна складатися, разом із запасними, з 12 учасників. Обов’язкова умова (на відміну від минулого року) – присутність у команді не менше ніж 4 жінок.

Ще одна особливість цих перегонів полягає в тому, що вони відбуватимуться не в Бендерах, а в Тирасполі. З точним регламентом організатори зможуть визначитися після реєстрації всіх команд, але вже відома дистанція (300 метрів) та система проведення. Вона буде змішаною: відбірковий гандикап, заїзди на воді на виявлення переможців проходитимуть за олімпійською системою (на вибування).

Щоб змагання відбувалися поміж учасниками більш-менш рівними за силами, всі команди ділять на 4 групи. До першої увійдуть силові міністерства, до другої – цивільні відомства, до третьої – організації, четверта ж об’єднає студентів установ професійної освіти. Переможці кожної групи виборюватимуть Суперкубок.

До змагань допускаються учасники віком від 16 років.
Представник оргкомітету розповів, що веслування є видовищним видом спорту для глядачів: «Воно не вимагає від них жодних особливих інтелектуальних зусиль чи глибокого розуміння правил. Коли відбуваються змагання, то на березі збираються натовпи людей. Яскрава подія викликає інтерес, і так люди залучаються до спорту. Необов’язково бути експертом, тут немає прихованих «шахових» комбінацій. У певному сенсі слова це простий вид спорту. Той, хто випередив на дистанції суперників і прийшов до фінішу першим, отримує лаври переможця і ділить почесті зі своїми партнерами».

Він також пояснив, що веслування сприяє підвищенню рівня функціональних можливостей організму: розвитку дихальної системи, системи кровообігу, удосконаленню координації рухів, а також розвитку реакції та силових можливостей.

Організатори з великим інтересом чекають учасників та їхніх уболівальників. Для них підготовлена цікава розважальна програма, але усіх таємниць представники оргкомітету поки що не розкривають.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: bendery-ga.org.