Як стати інженером майбутнього

Рибницька філія ДУП «Водопостачання та водовідведення» провела день відкритих дверей для старшокласників міста. Майбутнім випускникам розповіли про те, як працює сучасне житлово-комунальне господарство, які фахівці в ньому потрібні, де здобути ці спеціальності, а також провели екскурсію технічними локаціями підприємства.


Захід відбувся в рамках проекту «Підтримка торгово-промислової палати Придністров’я у провадженні дуального ПОН (практико-орієнтованого навчання) для економічного розвитку».
Дні відкритих дверей проводяться в усіх навчальних закладах і на підприємствах республіки. Вони покликані допомогти майбутнім випускникам шкіл визначитися зі вступом і вибором спеціальності. Не став винятком і нинішній захід, який почався з того, що в Рибницькій філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка перед учнями виступили представники ТПП, ДУП «Водопостачання та водовідведення» і викладачі університету.

Начальник дільниці водопровідних мереж Світлана Севостьянова ввела школярів у курс справи. Вона розповіла про історію та сучасну діяльність підприємства, про те, з яких об’єктів воно складається, а також про фахівців, потрібних на цьому напрямку. «Наше підприємство засноване в 1936 році. Зі зростанням міста відбувалося і збільшення та розгалуження систем водопостачання. На сьогодні наше підприємство має єдиний у республіці поверхневий водозабір, який бере воду з річки Дністер, очищає, знезаражує і подає в мережу». Фахівець також пояснила учням, скільки водозаборів існує в Рибниці, як і де відбувається очищення, змішування води та яким способом здійснюється подальша подача її споживачеві.

Директор і бізнес-тренер бізнес-школи Торгово-промислової палати ПМР Аурелія Салкуцан також привітала учасників події, подякувала Рибницькій філії ПДУ за надане приміщення і розповіла про те, що підготовка нових кадрів у галузі ЖКГ – це спільний проект вишу з Торгово-промисловою палатою. Фахівець зазначила, що нині в ПДУ можна здобути нову професію, відкриту минулого року. «За дуальною системою навчання можна здобути професію «технік з комплексного обслуговування систем автоматизації об’єктів ЖКГ».

Бізнес-тренер докладно розповіла старшокласникам про дуальне навчання, про те, що за такої системи більша частина занять проходить на практиці на підприємствах ЖКГ, а студенти отримують учнівську заробітну плату. Вона підкреслила, що проходження практики дає можливість молодим фахівцям проявити себе і в такий спосіб здобути певний досвід, бути поміченими керівництвом підприємств, і також те, що по закінченні навчання всі будуть працевлаштовані. «Ви отримуєте стипендію, зарплату, диплом і гарантоване робоче місце», – підбила підсумок директор ТПП.

Про умови вступу та переваги пропонованих спеціальностей школярам розповів завідувач кафедри автоматизації технологічних процесів і виробництв, доцент, кандидат економічних наук Володимир Федоров. У своєму зверненні до юнаків і дівчат фахівець ПДУ зробив упор на те, що галузь ЖКГ на сьогодні є високотехнологічною. Він докладно розповів, що за всіма процесами на сучасних комунальних підприємствах стежить електроніка під управлінням комп’ютерів. «Для того, щоб стати інженером майбутнього, треба пройти певну підготовку. Без сучасного житлово-комунального господарства ми нині не можемо прожити навіть і дня, а саме ЖКГ, відповідно, і дня не може прожити без фахівців персоналу обслуговування.

Настає ранок, ви підходите до крана і включаєте воду. Хто вам її дасть, якщо не ЖКГ? Потрібно її підвести, потрібно відвести. Ви вмикаєте телефон, телевізор. Для цього потрібна електроенергія, потрібна мережа, потрібен Інтернет. Ви користуєтеся газом, виносите сміття. Це газова служба, це спецавтогосподарство, яке вивозить сміття і забезпечує чистоту в місті. Бачите, скільки підприємств працює? Це все – підприємства житлово-комунального господарства. Багатьма системами життєзабезпечення вже управляють за допомогою комп’ютерів і дистанційно. Усе йде до того, що в майбутньому автоматизація цих процесів тільки зростатиме. Обслуговувати – це просто? Ні – це не просто. До цього потрібно підготуватися, освоїти відповідну спеціальність, ось чого потрібно навчитися. І сьогодні у вас є така можливість», – резюмував Федоров.

По завершенні інформаційного блоку учні отримали інформаційні буклети та блокноти з символікою дуального навчання.
День відкритих дверей продовжився екскурсією. Старшокласники відвідали фільтрувальну станцію в селі Єржово, потім водозабір на Сахкамені та каналізаційно-очисні споруди на виїзді з міста.
Проект «Підтримка Торгово-промислової палати Придністров’я у провадженні дуального ПОН для економічного розвитку» триває, і в його рамках придністровських школярів уже чекають на наступних заходах.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.