Заряд бадьорості, позитиву і гарного настрою

Навесні Міністерство просвіти республіки проводить спортивний захід для малюків дитячих садків «Веселі дошкільнята».


Видатний український педагог та письменник Василь Сухомлинський говорив: «Спорт стає засобом виховання тоді, коли він – улюблене заняття кожного».

Розвиток здоров’я дитини залежить від вихователів навчальних закладів, у яких більшу частину свого часу проводять малюки. Регулярні заняття спортом надають тонус м’язовій тканині, роблять її більш витривалою, міцною. М’язи рук, ніг, спини, пресу розвиваються і зміцнюються. Крім того, відмінно розробляється і серцева мускулатура, що позитивно позначається на загальному стані здоров’я дитини.

Заняття спортом також сприяють зміцненню нервової системи: згладжують, гасять і знижують сплески негативних емоцій. Під час тренувань в організмі виробляються ендорфіни. Вони сприяють нейтралізації денного стресу, розслабленню всієї нервової системи, знімають нервову напругу.

У нашій республіці з 2008 року проводяться фізкультурно-спортивні оздоровчі заходи для малюків «Веселі дошкільнята». Етапи відбору команд організовують спочатку на місцевому рівні: вихованці дитячих садочків змагаються за право стати найшвидшими, найкмітливішими та найспритнішими. Вже у фіналі зустрічаються найкращі навчальні заклади.

«Цього року повністю змінена тактика проведення естафет: вони більш святкові, з елементами гри, менш завантажені фізичними вправами, щоб дітям було цікаво брати в них участь, а також змагання адаптували під вікові норми дошкільнят», – розповіла вихователь-методист муніципального дошкільного навчального закладу «Центр розвитку дитини № 10 «Радуга» м. Тирасполь та одночасно ведуча заходу Тетяна Вареник.

Участь у змаганнях брали діти 6-7 років, у кожній команді по 10 малят. Захід розпочався з привітання заступника начальника Управління з виховної та ідеологічної роботи й додаткової освіти Міністерства просвіти Катерини Бондарчук, яка побажала дошкільнятам наснаги та успіху, а також зазначила, що спорт у житті кожного займає вагоме місце. Потім учасники вишикувалися в колони на веселу зарядку, кожна команда по черзі вигукувала заздалегідь підготовлені та вивчені «кричалки».

Дитячі колективи виступали в яскравих костюмах і під гучними, промовистими назвами. Змагання складалося з п’яти турів, у яких діти стрибали через обручі, скакалки, виконували вправи з м’ячами. Підтримували маленьких спортсменів вихователі та родичі.

Ігровий день був напруженим і захопливим. Перше місце виборола малеча Тираспольського дитячого садка № 6 під керівництвом Наталі Міхневої. «Звездный десант», так назвали свою команду переможці, вирізнявся поміж інших швидкістю, витривалістю та прагненням до перемоги.

«Пріоритетом у діяльності дитячого садка є фізичне виховання. У цьому напрямку досягнуті вагомі результати. Кожного року наша команда виборює призові місця в конкурсі «Веселі дошкільнята». Наші діти настільки енергійні й активні, що заряджають своїм оптимізмом», – з радістю поділилася вихователька.

Друге місце (через незначне відставання) дісталося команді Бендерського дитячого садка № 24 під керівництвом Світлани Реуцової. «Крепыши» виявилися надзвичайно емоційною командою, кожен етап естафети вони вигукували слова підтримки одне одному.

Третє місце посіла Слободзейська «Албинуца». Цей колектив під керівництвом Вікторії Тукіуш мав найбільше прихильників серед глядачів. Малята представляли маленьких бджілок: кожен учасник був одягнений у помаранчево-чорну форму з намальованими значками комах на футболках.

Переможцям вручили грамоти, а листи подяки – вихователям.
Усі учасники дістали заряд бадьорості, позитиву та гарного настрою, що також є запорукою міцного здоров’я.


Олена КВIТКА.

Фото автора.

На фото Слободзейський дитячий садок № 2 «Албинуца».
Вихователь Віктория Тукіуш