Інфраструктура Кам’янщини

Одним з основних завдань, визначених у Стратегії розвитку ПМР, є створення комфортних і якісних умов для життя громадян. З огляду на це перед держадміністраціями міст і районів поставлене завдання – удосконалювати інфраструктуру населених пунктів.


Керівники підприємств, відповідальних за створення комфортного середовища, поінформували главу Кам’янського району про реалізацію адресних та інвестиційних програм і про плани на перспективу. Працівники місцевої філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» вже завершили заміну мереж у 10 багатоквартирних будинках міста і селища Сонячне. На умовах пайової участі мешканців триває будівництво водопроводу на двох вулицях Хрустової. З належних 1 780 м труб укладено вже близько 300 м.

Директор філії Андрій Кузьмук повідомив, що за інвестпрограмою нинішнього року планується забезпечити централізованим водопостачанням жителів міського мікрорайону Антонівка та села Янтарне. У цьому невеликому населеному пункті складна ситуація з якісною водою: для пиття і приготування їжі вже більше п’яти років селяни доставляють її самотужки в баках.

Співробітники філії «Тирастеплоенерго» в рамках інвестиційної програми підключають до мережі теплопостачання багатоквартирний будинок – колишній гуртожиток технікуму. Коли керівництво республіки взяло курс на розв’язання житлової проблеми, об’єкт увійшов до програми реконструкції покинутих будівель. Був створений житловий кооператив, члени якого довели багатоповерхівку до ладу.

Адресна програма підприємства передбачає заміну тепломережі в одному з будинків, розташованих у мікрорайоні консервного заводу. У перспективі – усунення проблеми на аварійних ділянках у центральній частині міста, а також підготовка котелень до нового опалювального сезону.

У зоні особливої уваги співробітників Кам’янської дільниці ТОВ «Тираспольтрансгаз-Придністров’я» – технічне обслуговування газорозподільних пунктів. У квітні упорядкували ГРП, який забезпечує блакитним паливом усе місто. Від надійного функціонування цього устаткування залежать комфортні умови не тільки в житлових будинках, а і для пацієнтів санаторію «Дністер», для учнів у школах і студентів політехнічного технікуму, а також безперебійна робота консервного заводу. Нині газівники завершують модернізацію шафового розподільного пункту, переданого на баланс підприємства одним із міських кооперативів. У червні коштом інвестпрограми розпочнеться прокладка газопроводу в Хрустовій. Нове п’ятикілометрове відгалуження забезпечить подачу блакитного палива у віддалену частину села.

Керівник районних електромереж Сергій Заєць повідомив, що всі роботи, заплановані на 2023 рік, здійснюються за планом. Уже завершена реконструкція проблемної чотирикілометрової ділянки від Кузьминської підстанції до села Красний Октябр. На міських лініях електропередачі роботи виконані приблизно на 45 %: на вул. Леніна та на Антонівці. Тепер енергетики працюють у мікрорайоні консервного заводу. У планах – реконструкція ще на двох міських вулицях.

Багатогранна діяльність співробітників виробничого управління житлово-комунального господарства (ВУЖКГ). Завдяки їхній щоденній добросовісній праці місто завжди чисте та упорядковане, зеленіють газони, радують пишним цвітінням клумби. Крім упорядкування й озеленення, комунальники ремонтують і будують: поміж нещодавно відновлених ними об’єктів є набережна Дністра та два сквери.

На сьогодні комунальна служба Кам’янки готує до осінньо-зимового періоду соціальну сферу та житловий фонд. У багатьох багатоквартирних будинках належить замінити крівлю, відремонтувати фасади та під’їзди. У селищі Сонячному ці роботи вже завершили, а попереду – ремонт міських багатоповерхівок.

Керівник ВУЖКГ Максим Перевознюк повідомив, що колектив муніципального підприємства задіяний і в реалізації програми ФКВ, коштами якого буде здійснений ремонт освітнього комплексу в Красному Октябрі: заплановані внутрішні роботи в будівлі й упорядковування фасаду.

Ще один об’єкт, який реконструюється ФКВ, – парк П. Х. Вітгенштейна. Останнім часом він значно перетворився. Більша частина алей уже замощена тротуарною плиткою, вечорами їх освітлюють стилізовані під старовину ліхтарі. Під віковими деревами (деякі з них посаджені ще за життя господарів) та під молодими саджанцями встановлені затишні нові лавки, поруч – урни (елемент вельми необхідний для збереження доглянутого вигляду куточка відпочинку кам’янчан і гостей курортного міста). Є дитячий і спортивний майданчики, ролердром. Реконструйована літня естрада. Побудовані вхідна арка, ротонди й альтанки – все в класичному стилі. Вписуються в ансамбль паркової архітектури й містки через поки що безводні канали. Над вирішенням цієї проблеми й працюють комунальники.

«Спочатку воду в озерах і каналах утримував глиняний ґрунт. За радянських часів гідроізоляцію замінили бетонними плитами, укладеними на плівку. Однак рішення виявилося хибним: така конструкція не змогла утримати воду, – пояснив головний архітектор міста і району Олександр Шофул. – Тепер наше завдання – підготувати нову, надійну гідроізоляцію на глиняній основі, як було ще при Вітгенштейні. Нічого кращого не придумаєш. Працівники ВУЖКГ демонтують старі плити. Береги планується облицювати каменем. Проблема перекачування води з Дністра вирішена: для цього побудована насосна станція. Сподіваємося, що реалізація наміченого на нинішній рік плану, допоможе заповнити водою паркові озера».

Ще однією з гострих проблем Кам’янщини залишається стан дорожньо-вуличної мережі. Фахівці підрахували, що на її вдосконалення знадобиться 350 млн рублів. Держава і район здатні виділити набагато меншу суму. Вже вдалося упорядкувати частину вулиць, подвір’я крупних установ і деяких багатоповерхових будинків, обладнати місця для паркування автомобілів. У першу чергу ці роботи виконали там, де найбільше населення та інтенсивний рух. Керівництво району прагне врахувати всі зауваження жителів і поетапно виділяє кошти на ремонт проблемних ділянок.

Едуард Лукащук, який очолює Кам’янське дорожнє будівельно-експлуатаційне управління, повідомив, що насамперед відремонтували республіканську трасу Тирасполь – Кам’янка – Хрустова, а тепер приступили до ямкового ремонту на дорозі в напрямі селища Сонячного.
На муніципальні шляхи нинішнього року виділено близько 10 млн рублів. Продовжується асфальтування доріг у селах Окниця, Ротар, Янтарне, Подоймиця. Декілька гравійно-щебеневих вулиць міста теж покриють асфальтом. Замостять плиткою проїзд до Кам’янської центральної районної лікарні та Будинку культури в Красному Октябрі, тротуар у Подоймі, паркування в Хрустовій тощо.

Глава району доручив службі прискорити роботи за муніципальною програмою розвитку дорожньої галузі, а також звернув увагу на важливість будівництва моста через річку Кам’янку. Володимир Бичков нагадав керівникам підприємств, що найближчим часом ремонтуватимуть покриття центральної вулиці міста, тому всі роботи по заміні комунікацій на цій ділянці необхідно завершити щонайшвидше та ретельно проінспектувати інженерні мережі, щоб не довелося ламати щойно укладений асфальт.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото: camenca.gospmr.org