Козацькому роду нема переводу

У Бендерській фортеці відбувся дитячий фестиваль козацької культури. Творчі колективи Чорноморського козацького війська з різних міст і сіл Придністров’я присвятили яскраву подію 78-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.


Учасників і гостей заходу вітали від імені Президента Вадима Красносельського та Голови Уряду Олександра Розенберга: присутнім оголосили вітальні адреси, в яких зокрема зазначалося, що «…Чорноморське козацтво є невіддільною частиною багатонаціонального придністровського народу. Впевнений розвиток козацької культури вимагає не тільки зусиль ЧКВ, а й підтримки держави. У цей святковий день бажаю вам нових звершень і перемог, а фестивалю творчих успіхів».

До привітань долучився протоієрей Бендерського Преображенського собору Олександр, який зазначив: «Є цінності, які не стираються з пам’яті. Це віра, сім’я, працьовитість, відповідальність, любов до Батьківщини. Саме ними наділений справжній козак».

На території фортеці розмістили експозицію предметів козацької культури, на якій представили шаблі, нагайки, традиційні головні убори. Деякі речі можна було потримати в руках, сфотографуватися з ними. Найсміливіші з гостей брали участь у фланкуванні шаблею (фланкування – віртуозне володіння холодною зброєю, коли козак виписує кола і піруети шашкою, ножем або шаблею). Багато юнаків та чоловіків намагалися виконати ці вправи, але не всім це вдавалося.

Святкова концертна програма складалася з виступів більш ніж 30 талановитих колективів зі всієї республіки. Запальні танці «Гопак» та «Козацький перепляс» ансамблю «Ритмік-данс» запам’яталися яскравими національними костюмами й зірвали шквал гучних овацій.

Вихованці Тираспольського дитячого садочка № 6 Герман Малицький та Марко Нос виступили з надзвичайно проникливим віршем «Хлопці-козачата». Це були наймолодші учасники фестивалю, яких щирими оплесками підтримувала публіка.

Показові номери продовжили учасники кінно-спортивного клубу «Алюр». Дівчатка віком до 14 років демонстрували складні гімнастичні елементи та бездоганне володіння козацькою шашкою.

Малеча з нетерпінням чекала початку козацького обряду «посадження на коня» – першої ініціації (посвячення) хлопчиків. Це давній обряд, без якого був би неможливий фестиваль козацької культури. У посвяті брали участь діти козаків Чорноморського козацького війська. За звичаєм козачка садять на коня і проводять невеликим колом. Батько в цей час спостерігає за тим, як поведеться син: чи плакатиме, чи вчепиться в гриву коня. За старих часів від поведінки хлопчика в сідлі залежало, чи доріс він до звання козака, чи з їздою варто почекати.

Діти були безмежно щасливі такою увагою до себе, радість та посмішки сяяли на їхніх обличчях. Усім учасникам вручили пам’ятні значки, а отаман Ігор Небейголова адресував їм напутні слова.

Прикрасою фестивалю стали малюнки учнів художньої школи села Рашків Кам’янського району. Діти своїми творами намагалися передати мужність та героїзм козаків. Прикладом декоративно-прикладного мистецтва відзначилася Григоріопольська ДЮШ, яка на спеціально відведеній території представила свої роботи різної тематики, виконані зі звичайної соломи.

«Діти молодшого та середнього шкільного віку залюбки займаються творчістю, зокрема цікавляться натуральними природними матеріалами. Ми разом узгоджуємо ескіз майбутнього виробу і починаємо підготовчі етапи», – поділилася керівник Ірина Зінган.

Гостей фестивалю не залишили голодними. Козаки щедро нагодували відвідувачів фортеці традиційними козацькими стравами. Солдатська каша, чай, хліб – основа раціону будь-якого козака. Куліш – так називається каша козаків, яку прийнято варити у великому казані. Для її приготування потрібні лише пшоно, сало, цибуля та морква.

«Діти, готуючись до подібних заходів, переймаються загальним настроєм, знайомляться одне з одним, встановлюють дружні зв’язки. Таким чином ми їх долучаємо до єдиної козацької родини», – зазначив отаман ЧКВ Ігор Петрович Небейголова.


Володимир УС.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»