Ефективна робота законодавців

Народні обранці продовжують у рамках пленарних засідань розглядати й ухвалювати закони, спрямовані на підтримку населення республіки.

На черговому засіданні, яке відбулося 28 березня, депутати розглянули низку законопроектів спрямованих на  визначення функції Прокуратури ПМР. Документами передбачається посилення ролі Прокуратури у здійсненні прокурорського нагляду за дотриманням законів органами дізнання і попереднього слідства під час прийняття процесуальних рішень на стадії досудового провадження, ролі прокурора на стадії судового розгляду, а також гармонізація чинного законодавства Придністров’я з законодавством Російської Федерації.

Проектом закону пропонується: передбачити як одну з основних функцій прокурора – здійснення кримінального переслідування відповідно до повноважень, встановлених кримінально-процесуальним законодавством; встановити, що вказівки прокурора і його заступника органам дізнання і попереднього слідства є для них обов’язковими; наділити прокурора повноваженнями щодо здійснення державного обвинувачення в рамках кримінального судочинства.

У першому читанні було ухвалено проект закону ПМР «Про внесення зміни й доповнень до деяких законодавчих актів Придністровської Молдавської Республіки». Мета законопроекту, автором якого є Уряд ПМР, – підтримка підприємств швейної галузі за допомогою введення мораторію на підвищення податкового тягаря. У Законі «Про податок на прибутки організацій» передбачається встановити, що прибутки, отримані організаціями швейної промисловості від виконання робіт із перероблення давальницької сировини, оподатковуються за ставками з урахуванням застосування коефіцієнта 1,3. Щоб мати цю пільгу, організації зобов’язані виконати такі умови: не допустити зниження сукупних сум податкових платежів, що надходять до бюджетів різних рівнів і в позабюджетні фонди; не допустити зменшення фонду заробітної плати. Підставою для розроблення цього законопроекту стали неодноразові звернення від представників швейної галузі: ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової, ЗАТ «Швейна фірма
«Вестра», а також  від Союзу промисловців, аграріїв і підприємців.

На думку заступника міністра економічного розвитку Марії Глушкової, цей законопроект є важливим для швейних підприємств, щоб вони не втрачали робочі кадри. Він також дає можливість реалізувати пункт народної програми Вадима Красносельського зі створення робочих місць на території нашої держави.

У першому читанні було розглянуто проект закону ПМР «Про внесення змін до Закону ПМР «Про додаткове матеріальне забезпечення громадян Придністровської Молдавської Республіки за видатні досягнення й особливі заслуги». Автором цієї законодавчої ініціативи є заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва. На її адресу надходило  багато звернень громадян щодо цього питання. Метою документа є забезпечення виплат додаткового матеріального забезпечення громадянам ПМР, нагородженим державними нагородами, в разі якщо вони тимчасово (понад один рік) проживають на території республіки, одержують пенсію відповідно до законодавства іноземної держави й при цьому не одержують виплати за видатні досягнення та особливі заслуги за законодавством відповідної іноземної держави.

У двох читаннях було розглянуто проект Закону ПМР «Про внесення змін і доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про Фонд державного резерву в Придністровській Молдавській Республіці».

Про значення цього документу представникам засобів масової інформації розповів голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун.

«Минулий рік у ПМР був оголошений Роком підприємництва. Цього року завдання з підтримки підприємницької спільноти не змінилися. Планується надавати пільгові кредити двом категоріям підприємців на всі напрямки бізнесу, окрім торгівлі. Бізнесмени, які починають свою справу, зможуть отримати до 10 тисяч доларів під 6 % річних. Обов’язковою умовою надання кредиту буде паралельне вкладення в розвиток бізнесу 10 % власних коштів. Передбачуваний термін повернення пільгового кредиту – два роки», – сказав законодавець.

До другої категорії претендентів на пільгове кредитування, на думку ініціаторів нововведення, повинні увійти дійові підприємці. Передбачуваний максимальний розмір кредиту для них – 50 тисяч доларів. Кошти планується виділяти під ті ж 6 % річних на термін до трьох років. Розмір внеску підприємця у власну справу в цьому випадку повинен буде скласти 20 %.

У першому читанні була ухвалена ще одна законодавча ініціатива Віктора Гузуна «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки Придністровської Молдавської Республіки». Автор запропонував продовжити дію норми, яка передбачає звільнення підприємств, що застосовують спрощену систему оподаткування, від ведення та подання статистичної звітності до органів державної статистики до кінця 2018 року. Депутат нагадав, що така норма була чинною останні два роки й сприятливо відбилася на діяльності підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Наступне пленарне засідання законодавців відбудеться 18 квітня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.