Державна комісія – на контролі надзвичайних ситуацій

27 березня в столиці відбулося перше організаційне засідання Державної комісії з питань запобігання надзвичайним ситуаціям та забезпеченню пожежної безпеки.

Трагедія, яка сталася минулої неділі в Кемерово, не залишила байдужими  й придністровців. Члени Державної комісії запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення протипожежної безпеки почали засідання хвилиною мовчання по загиблих під час пожежі в торговому центрі «Зимова вишня».

Щоб бачити реальну картину протипожежної безпеки в Придністров’ї, міністр внутрішніх справ доручив Головному управлінню з надзвичайних ситуацій МВС ПМР провести контрольні заходи. Він визначив основні питання, які потребують вирішення. Крім того, на засіданні було ухвалено постійний склад комісії та обов’язки її членів.

Одна з проблем, яку порушили члени комісії, – питання реконструкції дамб у республіці. Як зазначив начальник управління цивільного захисту ДУпНС МВС ПМР Олександр Попов, на сьогодні проведена робота з виявлення небезпечних ділянок, які в першу чергу вимагають укріплення. «Було виявлено 53 небезпечні ділянки дамб протяжністю 188,8 км. З розташованих на них 19 одиниць водопропускних споруд 14 перебувають у незадовільному стані. Є дані в розрізі по кожному місту і району з позначенням ділянки дамби й конкретно, які є недоліки», – відзначив він.

«Є повна інформація про стан дамб у містах і районах зі зразковим розрахунком фінансування на їх упорядкування, – додав заступник Голови Уряду Станіслав Касап. – Ми повинні приймати рішення, в тому числі через призму повені 2008 року, коли фінансові витрати набагато перевищили ті кошти, які ми виділили б на ремонт дамб».

Головна мета комісії – зменшити ризики появи надзвичайних ситуацій у республіці. Саме тому на першому засіданні були розглянуті питання щодо результативності такої роботи й зазначені основні перспективи на майбутнє та план роботи. Наступного разу члени комісії заслухають доповіді представників міністерств і відомств республіки та детально розглянуть важливі проблеми, пов’язані з ризиком виникнення надзвичайних ситуацій у Придністров’ї.

«Ми зібралися тут для того, щоб приймати загальні єдині та правильні рішення, щоб спільно вирішувати складні проблеми, – підкреслив голова Державної комісії з запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки міністр внутрішніх справ ПМР Руслан Мова. – Ми створюємо орган, який повинен працювати, а не формально числитися. Я хочу налаштувати вас на плідну роботу і на дії, які приведуть до комфортного проживання наших громадян, і щоб ніякі стихійні лиха, повені, зледеніння та інші ймовірні загрози нам не ставали перешкодою».

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.