Вшанування українського слова та культури

23 – 24 березня 2018 року в Бендерах відбулося найяскравіше свято – фестиваль української мови та культури «Водограй», організаторами якого стали Управління народної освіти міста і міське методоб’єднання вчителів української мови та літератури.

Фестиваль проводився у два етапи. Перший день був присвячений поезії, другий – музиці. Святковий захід був організований з метою виявлення і підтримки обдарованої молоді, виховання художньо-естетичних уподобань учнів засобами художнього слова, заохочення школярів до вивчення української мови та літератури. Учасники фестивалю змагалися у шести номінаціях: «Твір української класичної літератури», «Твір улюбленого поета Придністров’я», «Власний твір», «Музично-інструментальна композиція та пісня», «Майстерня юних художників» та «Інсценізація за творами класиків української літератури».

Конкурсанти були поділені на три вікові категорії: 4 – 5 класи, 6 – 8 класи та 9 – 11 класи. Членам журі було досить нелегко оцінювати номінантів та визначати переможців. До оргкомітету фестивалю було надіслано понад вісімдесяти заявок із різних навчальних закладів м. Бендери.

На відкритті свята до учасників, гостей та членів журі з вітальним словом звернулися голова Бендерського товариства української культури «Вітчизна» Леонід Ткачук, організатор та ідейний натхненник фестивалю Тетяна Бєлєнька, директор Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського Валентина Боднар.

Конкурсанти-виконавці підкорили серця журі. Емоційність читців, яскраві українські народні костюми та натхнення, з яким виконувалися пісні та інсценізації, перетворювали дійство на справжнє свято української культури.

У номінації «Твір класиків української літератури та сучасних письменників» перемогу отримали Ксенія Іванченко (гімназія № 2, 4 – 5 класи), Дмитро Карпов (гімназія № 2, 6 – 8 класи) та брати Гаспарян – Давид і Карен (гімназія № 1, 9 – 11 класи).

У номінації «Твір улюбленого поета Придністров’я» переможцем стала Тетяна Лапінська із віршем А. Спориш «Моя перша вчителька». Власний твір – поезія «Великому Кобзарю» – чудово продекламував Данило Зелінський. На думку журі, автора-виконавця чекає велике майбутнє.

Серед робіт юних художників у номінації «Ілюстрація до творів українських письменників» члени журі особливо виділили малюнки Дмитра Атаманюка (4 – 5 класи), Віктора Хомули (6 – 8 класи) та Олени Осецимської (9 – 11 класи).

Мелодію свого серця феєрично представили Глорія Самаріна (6 – 8 класи), Андрій Бугайов, дует у складі Аліни Возіян і Анастасії Долгопалової (6 – 8 класи). У старшій віковій категорії найбільше сподобалися пісні у виконанні Аліни Станкевич (пісня «Зозуля») та Ганни Кречун (пісня «Тримай мене міцно»). Справжню насолоду відчули гості, члени журі та конкурсанти, коли дивилися вистави і гуморески «Театру казки» Бендерських шкіл № 1 і 2, гімназій №1 і 2.

Фестиваль відкрив широкому загалу копітку й благотворну роботу вчителів-керівників освітніх закладів міста, які всю душу вклали у підготовку учасників фестивалю. Найактивнішими визначені К.П. Осадча (гімназія № 1), Т. М. Бєлєнька (гімназія № 2), О. Р. Скрупченко (школа № 2), В. І. Максименюк (теоретичний ліцей). Деякі вчителі виступали разом із дітьми.

На цьому святі української мови, музики, пісень, малюнків та інсценізацій панувала весела та дружня атмосфера, яка дала всім змогу поринути у співучий, багатий, милозвучний світ чарівного українського слова,  народних традицій, музичного та образотворчого мистецтва!

Наталя   ШИЛЬКЕР,
член журі, викладач української мови та літератури.