Лунай, рідна мово!

Мова – це стежина, що поєднує минуле з сучасним. Людина, яка володіє рідною мовою, несе високу культуру в майбуття, бо вона має під ногами твердий ґрунт, упевнена в собі. Мова, засвоєна дитиною з народження, залишається зрозумілою на все життя, тому потрібно невтомно й наполегливо прищеплювати її дітям, розкриваючи красу і багатство, чарівність і велич рідної мови.

Конкурс читців з української мови «Лунай, рідна мово!» в Григоріопольському районі став традиційним. Так повелося, що в березневі дні на базі однієї зі шкіл, де вивчається українська мова, зустрічаються учні та вчителі, щоб поспілкуватися, обмінятися досвідом, продемонструвати свої творчі здібності. Ці теплі зустрічі завжди виливаються у велике свято українського слова. Цього року для учасників конкурсу свої двері гостинно відчинила Шипська загальноосвітня середня школа імені О. Паші. В її коридорах  зібралися діти в яскравих вишиванках та різнобарвних віночках, а святковий настрій довершувала весела українська музика. Доречно згадати, що село Шипка – це єдиний населений пункт, де мешкає найбільша кількість українськомовного населення. Так склалось історично, що саме тут укорінилися споконвічні українські традиції, звичаї та обряди, а селяни й дотепер спілкуються між собою на власному українському місцевому діалекті. У школі всі діти вивчають українську мову, а в селі жоден захід не обходиться без колоритної української пісні.

До конкурсу читців готувалися заздалегідь, а отже, творчо і відповідально, тож і програма заходу порадувала насиченістю та змістовністю. На правах господарів, учні Шипської загальноосвітньої школи розпочали свято поетичними рядками про значущість рідного слова в житті кожної людини, про красу мови, її милозвучність та колорит. У їхньому виконанні лунали вірші, пісні, гуморески. Гучними оплесками супроводжували глядачі наймолодших учасників – дошкільнят, які майстерно виконали український танок. «З таких маленьких зерен і починається наша велика національна культура, повага до неї. І мені, як учителю, дуже приємно бачити ці тендітні пагінці культури в молодому поколінні, а ще більше виконувати цю важливу місію, бо вона сприяє шанобливому ставленню до нашої української культури», – розповідає Ольга Дяченко, організатор свята, вчителька української мови Шипської ЗСШ ім. О. Паші.

Після урочистої частини, учасники конкурсу розділилися на групи за віковими категоріями й розійшлися по класах, щоб продемонструвати компетентному журі свою прихильність до поетичного мистецтва. Лунали вірші про рідну мову, про любов до свого краю, про друзів та школу. «Рівень підготовки наших учнів з кожним роком значно зростає, тож вибирати переможців стає все складніше. Однак, хочеться відзначити високу майстерність та сценічне виконання поетичних творів учнями 5-6 класів Шипської ЗСШ. Є в нас учні, які вже по кілька разів ставали призерами конкурсу, є такі, що брали участь уперше – наші п’ятикласники. Вони ж найбільше й хвилювалися, щоб через погодні умови конкурс не відмінили», – з посмішкою розповідає Анастасія Спориш, голова журі конкурсу читців, керівник районного методичного об’єднання вчителів української мови.

У поетичному дійстві взяли участь 40 школярів, з яких переможцями стали: Марія Руснак, Анастасія Прокоп, Катерина Могилевська, Надія Пислар, Христина Бабина, Іван Халюк, Анастасія Мирза, Ганна Шоріна, Неллі Церцеїл, Віталіна Осташко, Ангеліна Прокоп (МОЗ «Шипська ЗСШ ім. О. Паші, вчитель Ольга Дяченко); Анастасія Делікатна, Тетяна Скоповська, Максим Ніколаєв, Анастасія Удовиченко (МОЗ «Колосовська ЗОШ – д/с», вчитель Юлія Тодорова); Дар’я Карабецька, Катерина Євстратієва, Нонна Колесниченко, Ганна Артьомова, Анастасія Артьомова, Юлія Романова (МОЗ «Маякська ЗСШ ім. С. К. Колесниченка», вчитель Анастасія Спориш); Вікторія Піщанська (МОЗ «РМ ЗСШ с. Красна Гірка», вчитель Майя Кутєпова); Надія Продан (МОЗ «Григоріопольська ЗСШ № 2 ім. А. Стоєва з ліцейськими класами», вчитель Галина Федчишина).

Світлана   МОРОЗ.