Коли пісні зворушують душу

Травень у Придністров’ї завжди насичений цікавими подіями. Однією з-поміж них став присвячений виведенню військ з Афганістану та Дню Перемоги фінал XVI відкритого Республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван-2023».


«Караван-2023» популяризує пісні військової та громадянської тематики, є важливою складовою патріотичного виховання молодого покоління придністровців. Цього року його девіз – «Століття без війни».

Уперше патріотична пісенна подія відбулася в 1999 році в Бендерах. За формою організації це був радіофестиваль, присвячений 10-річчю виведення радянських військ з Афганістану. Засновником патріотичного проекту виступила Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР і Придністровська асоціація ветеранів Афганістану. Муніципальні управління культури діяли як співорганізатори. Привітали учасників заходу почесні гості: голова Придністровської асоціації ветеранів Афганістану Ігор Буга, глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко, начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

Фестиваль афганської пісні завжди збирає талановитих музикантів і вокалістів.
І кожен з учасників робить свій посильний внесок у збереження пам’яті про подвиги воїнів, що стояли на варті Вітчизни в усі часи. Не став винятком і нинішній пісенний форум. У чобруцькому парку імені Д. К. Родіна у фіналі фестивалю взяли участь 20 представників з міст і районів Придністров’я. Вони змагалися в трьох номінаціях: «Ансамблі», «Авторська пісня» і «Солісти».

Вокальні колективи та вокалісти республіки представили глядачам і компетентному журі по дві композиції. Членам журі належало оцінити конкурсантів за такими критеріями: відповідність музичних творів тематиці фестивалю, художній рівень представленого репертуару, виконавська майстерність, сценічна культура, образ і артистизм виконавця.

Слободзейський район представляв володар Гран-прі фестивалю української народної пісні «Пшеничне перевесло» Олександр Геращенко (Слободзейський районний БК) з піснями «19 с четвертью лет» (музика і слова А. Аршанського) та «Эх, дороги» (музика А. Новикова, слова Л. Ошаніна). Цей виконавець посів перше місце в номінації «Солісти». Під № 3 виступив дипломант Республіканського фестивалю військово-патріотичної пісні «Пісні переможної весни» 2018 року, соліст ансамблю естрадної пісні «9-й маршрут» (БК с. Ближній Хутір), нині пенсіонер МДБ Сергій Смирнов з композиціями «Друзьям-афганцам» (музика і слова О. Ширяєва) і «С Днем Победы» (музика і слова О. Маршала).

Свою вокальну майстерність показала керівник зразкового вокального колективу «Начало» БК смт Красне), володарка Гран-прі українського фестивалю народної пісні «Пшеничне перевесло» 2017 і 2021 рр., дипломант Республіканського фестивалю військово-патріотичної пісні «Пісні переможної весни» 2018 року Людмила Співак. Виконавська майстерність групи та юних артистів багато в чому зростає завдяки Людмилі, яка багато уваги приділяє дітям, підказує їм, направляє. На «Каравані» вона виконала пісні «Баба Таня» (музика і слова З. Сазонової) та «День, в котором нет войны» (музика і слова І. Абдулліна). За оцінками журі, Л. Співак посіла третє призове місце у своїй номінації.

Високо оцінили члени журі виступ володаря Гран-прі Республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван» 2016 року, художнього керівника парканського БК, відмінного працівника культури ПМР Дмитра Стоянова. З піснями «Афганский ветер» (музика І. Ніколаєва, слова М. Зінов’єва) і «Родина» (музика і слова С. Трофимова) Д. Стоянов став володарем Гран-прі й цьогорічного фестивалю. Усіх учасників нагородили дипломами, а призерам і переможцям вручили спеціальні статуетки та призи.

Учасники конкурсу своїм вибором музичних композицій та виконанням патріотичних пісень висловили любов до Батьківщини, продемонстрували свою повагу до захисників Вітчизни, відзначили важливу роль виховання молодого покоління в дусі патріотизму і вірності солдатському обов’язку. «Ця творча подія – данина пам’яті всім причетним до героїчної й трагічної війни, яка тривала понад дев’ять років у чужому краю», – зазначив Д. Стоянов після свого зіркового виступу.

Присутні в парку літні й молоді люди з захопленням слухали пісні про солдатську мужність і героїзм простих юнаків, солдатів, про їхню любов до Батьківщини та готовність захищати її у важкий час.

Звичайно, серед слухачів були й ті, хто брав участь у локальних конфліктах. Не перестаєш дивуватися особливо зворушливим моментам, коли суворі обличчя серйозних чоловіків, на грудях яких ордени та медалі, раптово осявають щирі посмішки під час зустрічі.

Вони з цікавістю розглядали представлену виставку, а потім зайняли місця в залі для глядачів. Один із них – голова Слободзейського Союзу ветеранів війни в Афганістані Юрій Бабой сказав: «Мене радує, що з кожним роком у цьому конкурсі все більше молодих учасників: спостерігаємо реальний зв’язок і спадкоємність поколінь. Це дуже добре. Такі заходи не дозволяють забувати про ветеранів Великої Вітчизняної війни та учасників локальних конфліктів».


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото: slobodzeya.gospmr.org