Медичний огляд є обов’язковим

Інформаційно-роз’яснювальні матеріали з питань дотримання трудового законодавства та нормативних вимог охорони праці (ОП) щодо проведення обов’язкових медичних оглядів


Згідно з нормами ст. 69 Трудового кодексу ПМР (далі – Кодекс) обов’язковому попередньому медичному огляду (обстеженню) під час прийняття на роботу підлягають особи, які не досягли 18 (вісімнадцяти) років, а також інші особи у випадках, передбачених Кодексом та іншими законами.

Ст. 209 Кодексу встановлено, що обов’язки щодо забезпечення охорони та гігієни праці в організації покладаються на роботодавця.

Відповідно до підпункту к) п. 2 ст. 209 Кодексу роботодавець зобов’язаний у випадках, передбачених трудовим законодавством ПМР, організовувати проведення за власні кошти обов’язкових попередніх (під час вступу на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів (обстежень), обов’язкових психіатричних оглядів працівників, позачергових медичних оглядів (обстежень), психіатричних оглядів працівників на їхнє прохання відповідно до медичних рекомендацій зі збереженням за ними місця роботи (посади) та середнього заробітку на час проходження зазначених медичних оглядів (обстежень), обов’язкових психіатричних оглядів.

При цьому роботодавець зобов’язаний забезпечити недопущення працівників до виконання ними трудових обов’язків без проходження обов’язкових медичних оглядів (обстежень), обов’язкових психіатричних оглядів, а також у разі медичних протипоказань (підпункт л) п. 2 ст. 209 Кодексу).

Ст. 210 Кодексу встановлює перелік деяких категорій працівників, зобов’язаних проходити медичні огляди.

Згідно з п. 1 ст. 210 Кодексу працівники, зайняті на важких роботах і на роботах зі шкідливими та (або) небезпечними умовами праці (зокрема на підземних роботах), а також на роботах, пов’язаних із рухом транспорту, проходять обов’язкові попередні (під час вступу на роботу) і періодичні (для осіб у віці до 21 (двадцяти одного) року – щорічні) медичні огляди (обстеження) з метою визначення придатності цих працівників для виконання дорученої роботи та запобігання професійним захворюванням. Відповідно до медичних рекомендацій зазначені працівники проходять позачергові медичні огляди (обстеження).

Відповідно до п. 2 ст. 210 Кодексу працівники організацій харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, з обслуговування водопровідних споруд , лікувально-профілактичних і дитячих установ, а також деяких інших організацій проходять зазначені медичні огляди (обстеження) з метою охорони здоров’я населення, запобігання виникненню і поширенню захворювань.

При цьому шкідливі та (або) небезпечні виробничі фактори й роботи, під час виконання яких проводяться обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження), порядок їх проведення визначаються уповноваженим Урядом ПМР виконавчим органом державної влади, до відання якого належать питання охорони здоров’я (п. 3 ст. 210 Кодексу).

Наказом Міністерства охорони здоров’я ПМР від 25 квітня 2016 року № 201 «Про організацію обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень)» (реєстраційний № 7440 від 23 травня 2016 року (ЗАЗ 16-21)) (далі – Наказ № 201) затверджені:

а) перелік шкідливих та (або) небезпечних виробничих факторів, за наявності яких проводяться обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження) згідно з Додатком № 1 до Наказу № 201;

б) перелік лікарів-фахівців, які беруть участь у проведенні обов’язкових попередніх та періодичних медичних оглядів (обстежень), необхідні лабораторні та функціональні дослідження для визначення етіологічних факторів у процесі праці, медичних протипоказань до допуску на роботу, пов’язану зі шкідливими та (або) небезпечними виробничими факторами згідно з Додатком № 2 до Наказу № 201;

в) перелік важких робіт, робіт зі шкідливими та (або) небезпечними й іншими особливими умовами праці, під час виконання яких проводяться обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження) згідно з Додатком № 3 до Наказу № 201;

г) перелік лікарів-фахівців, які беруть участь у проведенні обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень), необхідні лабораторні та функціональні дослідження, медичні протипоказання до допуску на роботу з метою запобігання захворюванням, нещасним випадкам і забезпечення безпеки праці згідно з Додатком № 4 до Наказу № 201;

д) порядок проведення обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень) працівників, зайнятих на важких роботах і на роботах зі шкідливими та (або) небезпечними й іншими особливими умовами праці (далі – Порядок) згідно з Додатком № 5 до Наказу № 201.

Відповідно до пункту 8 Додатка № 5 до Наказу № 201 передбачені зазначеним Порядком медичні огляди (обстеження) здійснюються коштом роботодавця.

Роботодавець, спільно з територіальними органами санітарно-епідеміологічної служби, визначає перелік професій (контингентів), пов’язаних зі шкідливими та (або) небезпечними виробничими факторами й роботами, під час виконання яких проводяться обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди (обстеження) (далі – перелік професій) (Додаток № 1 до Порядку), і складає поіменний список осіб, які підлягають обов’язковому періодичному медичному огляду (обстеженню) (далі – Поіменний список) (Додаток № 2 до Порядку), з зазначенням стажу роботи, ділянок, цехів, виробництв, шкідливих робіт і шкідливих та (або) небезпечних виробничих факторів, що впливають на працівників. Після узгодження Поіменного списку з територіальними органами санітарно-епідеміологічної служби роботодавець направляє його за 1 місяць до початку огляду в лікувально-профілактичний заклад, з яким укладено договір на проведення обов’язкових періодичних медичних оглядів (обстежень) (п. 9 Додатка № 5 до Наказу № 201).

Під час влаштування на роботу роботодавець видає працівнику направлення на проходження обов’язкового попереднього медичного огляду (обстеження) (Додаток № 4 до Порядку) до лікувально-профілактичного закладу, з яким укладено договір на проведення обов’язкових попередніх та періодичних медичних оглядів (обстежень) (п. 12 Додатка № 5 до Наказу № 201);

е) перелік загальних медичних протипоказань для прийняття на роботу зі шкідливими та небезпечними виробничими факторами й роботами згідно з Додатком № 6 до Наказу № 201.

Також звертаємо увагу, що у разі необхідності за рішенням органів місцевого самоврядування в окремих роботодавців можуть запроваджуватися додаткові умови та показання до проведення обов’язкових медичних оглядів (обстежень) (п. 4 ст. 210 Кодексу).

Працівники, які здійснюють окремі види діяльності, зокрема пов’язаної з джерелами підвищеної небезпеки (з впливом шкідливих речовин і несприятливих виробничих факторів), а також працюють в умовах підвищеної небезпеки, проходять обов’язковий психіатричний огляд не рідше 1 (одного) разу на 5 (п’ять) років у порядку, встановленому Урядом Придністровської Молдавської Республіки (п. 5 ст. 210 Кодексу).

Згідно з п.6 ст. 210 Кодексу передбачені статтею 210 Кодексу медичні огляди (обстеження) та психіатричні огляди здійснюються коштом роботодавця.

Відповідно до норм ст. 262 Кодексу медичні огляди (обстеження) під час прийняття на роботу та періодичні медичні огляди проходять особи віком до 18 (вісімнадцяти) років і надалі щорічно, до досягнення вісімнадцяти років. Передбачені ст. 262 Кодексу обов’язкові медичні огляди (обстеження) також здійснюються коштом роботодавця.

Згідно з п. 2 ст. 309 Кодексу прийняття працівника на роботу, безпосередньо пов’язану з рухом транспортних засобів, проводиться після обов’язкового попереднього медичного огляду (обстеження) в порядку, встановленому уповноваженим Урядом Придністровської Молдавської Республіки виконавчим органом державної влади, до відання якого належать питання охорони здоров’я, та уповноваженим Урядом Придністровської Молдавської Республіки виконавчим органом державної влади, до відання якого належать питання транспорту.

Порядок проведення обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень) осіб, зайнятих на роботах, пов’язаних з рухом транспорту, а також з керуванням маломірними суднами (далі – Порядок) затверджений Додатком № 3 до Наказу Міністерства охорони здоров’я Придністровської Молдавської Республіки та Міністерства економічного розвитку Придністровської Молдавської Республіки від 7 червня 2021 року № 452/556 «Про організацію обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень) осіб, які виконують роботи, пов’язані з рухом транспорту, а також з управлінням маломірними суднами» (реєстраційний № 10 368 від 2 липня 2021 року) (ЗАЗ 21-26), п. 7 якого встановлено, що передбачені зазначеним Порядком медичні огляди (обстеження) здійснюються коштом роботодавця.

Під час влаштування на роботу, пов’язану з рухом транспорту, а також з керуванням маломірними суднами, роботодавець видає працівнику направлення на проходження обов’язкового попереднього медичного огляду (обстеження) до лікувально-профілактичного закладу, з яким укладено договір на проведення обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів (обстежень) (п. 10 зазначеного Порядку).

Відповідно до п. 1 ст. 328-3 Кодексу з метою визначення придатності для виконання дорученої роботи, профілактики професійних захворювань та запобігання спортивному травматизму спортсмени підлягають попереднім (під час вступу на роботу) і періодичним медичним оглядам (обстеженням) в порядку, встановленому уповноваженим Урядом ПМР виконавчим органом державної влади, до відання якого належать питання охорони здоров’я.

Крім того, відповідно до частин третьої та четвертої статті 17 Закону ПМР від 16 січня 1997 року № 29-З «Про основи охорони здоров’я громадян» (СЗМР 97-1) (у чинній редакції), громадяни мають право на гарантовану безплатну медичну допомогу в державній і місцевій системах охорони здоров’я відповідно до чинного законодавства Придністровської Молдавської Республіки та правових актів органів місцевого самоврядування. Гарантований обсяг безплатної медичної допомоги надається громадянам відповідно до Програми державних гарантій надання громадянам Придністровської Молдавської Республіки безплатної медичної допомоги.

Згідно з підпунктом н) п. 7 додатка до Постанови Уряду ПМР від 31 січня 2020 року № 16 (ЗАЗ 20-06), в рамках програми державних гарантій – безплатно проводяться профілактичні огляди осіб, які працюють в організаціях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і соціального обслуговування населення, які перебувають на фінансуванні місцевих та республіканського бюджетів і підлягають первинним під час вступу на роботу і періодичним медичним оглядам.

Разом з цим згідно з нормами ст. 76 Кодексу роботодавець зобов’язаний відсторонити від роботи (не допускати до роботи) працівника, який не пройшов у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд (обстеження), а також обов’язковий психіатричний огляд у випадках, передбачених законами та іншими нормативними правовими актами ПМР. У випадках відсторонення від роботи працівника, який не пройшов навчання й перевірку знань і навичок в галузі охорони праці або обов’язковий попередній чи періодичний медичний огляд (обстеження) з вини роботодавця, йому проводиться оплата за весь час відсторонення від роботи як за простій.

Необхідно зазначити, що на час проходження медичного огляду (обстеження) за працівниками, зобов’язаними відповідно до Кодексу проходити такий огляд (обстеження), зберігається середній заробіток за місцем роботи (ст. 182 Кодексу).

Проходження обов’язкових попередніх (під час вступу на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів (обстежень) та обов’язкових психіатричних оглядів, а також проходження позачергових медичних оглядів (обстежень) за направленням роботодавця у випадках, передбачених Кодексом та іншими законами, належить до обов’язків працівника в галузі ОП (підпункт д) ст. 211 Кодексу).

Відповідно до підпункту е) ст. 2 Закону ПМР від 4 травня 2022 року № 78-З-VII «Про заходи державної підтримки іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України й тимчасово перебувають на території ПМР» (ЗАЗ 22-17), медичні огляди (обстеження) іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України й тимчасово перебувають на території ПМР і працюють в організаціях ПМР, що фінансуються з коштів відповідних бюджетів, і підлягають обов’язковим медичним оглядам, здійснюються в державних лікувально-профілактичних установах коштом республіканського бюджету (Резервного фонду Уряду ПМР).

Водночас звертаємо увагу, що згідно зі статтею 5.31 Кодексу ПМР про адміністративні правопорушення від 21 січня 2014 року № 10-З-V (ЗАЗ 14-4):

  1. Порушення законодавства про працю тягне за собою накладення адміністративного штрафу на громадян, які вступили в трудові відносини з роботодавцем, у розмірі від 50 (п’ятдесяти) до 100 (ста) РР МЗП, на посадових осіб – від 50 (п’ятдесяти) до 100 (ста) РР МЗП, на юридичних осіб – від 100 (ста) до 200 (двохсот) РР МЗП.
  2. Порушення законодавства про охорону праці тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб у розмірі від 50 (п’ятдесяти) до 100 (ста) РР МЗП, на юридичних осіб – у розмірі від 100 (ста) до 200 (двохсот) РР МЗП.
  3. Діяння, передбачені пунктами 1 і (або) 2 цієї статті, що з необережності заподіяли середньої тяжкості шкоди здоров’ю людей, або вчинені повторно, тягнуть дискваліфікацію посадових осіб на строк від 1 (одного) року до 3 (трьох) років, накладення адміністративного штрафу на юридичних осіб у розмірі від 300 (трьохсот) до 600 (шестисот) РР МЗП.                                                         

                                                                                                                                                              Iнна ЯКИМЧУК.                                                                                                                                    Фото: mamalyha.com.ua