Якщо до тіла присмоктався кліщ

Кліщі – це маленькі й небезпечні паразити, що мешкають у лісових і паркових зонах. На території Придністров’я поширені іксодові кліщі, які є переносниками інфекційних захворювань, таких як бореліоз і кліщовий енцефаліт.


У нашій республіці кліщі активізували свою «діяльність» ще в березні: вони прокидаються з першим теплом і зеленню. У квітні-травні згідно з біологічними ритмами й багаторічними спостереженнями пік їхньої активності зростає.

Кліща можна зустріти не тільки в лісі, а й на своїй дачній ділянці, в міському парку або у сквері. У більшості випадків паразити чекають свою жертву на землі або у високій траві. Іноді кліщ, відчувши наближення людини, може стрибнути з гілки дерева і пролетіти навіть кілька метрів, щоб досягти мети. Він міцно чіпляється за людину і шукає місце для укусу.

Якщо ви помітили, що кліщ все-таки присмоктався до тіла, зверніться в травмпункт, коли ж такої можливості немає, знімати його потрібно дуже обережно, щоб не розчавити й не пошкодити хоботок.

Видалити кліща можна пінцетом, захопивши його ближче до хоботка. Потім акуратно потягнути, водночас обертаючи навколо своєї осі. Кліщ вилізе через 1-3 обороти. Якщо ж спробувати висмикнути його, то є ймовірність розриву. Можна видалити кліща петлею з грубої нитки. Захоплювати потрібно якомога ближче до шкіри й акуратно, похитуючи з боку в бік, витягати.

Ранку, після видалення паразита, треба обробити йодом або іншим антисептиком для шкіри. Руки й інструмент потім треба ретельно вимити. Витягнутого кліща необхідно знищити механічним або хімічним шляхом, використовуючи аерозольні балончики дихлофосу.

У будь-якому випадку після видалення кліща зверніться до лікаря-інфекціоніста, оскільки з кліщами жарти погані.

Найефективнішою профілактикою інфекційних захворювань, спричинених кліщами, є захист від них. Під час перебування на природі в періоди активності кліщів необхідно одягатися так, щоб максимально захистити шкірні покриви. Одяг повинен бути на гумках навколо щиколоток і зап’ясть, куртки – на блискавках зі щільно прилеглими капюшонами. Бажано також, щоб одяг був світлий (на ньому якомога раніше можна помітити кліщів).

Нагадаємо: кліщ ніколи не впивається відразу – від 30 хвилин до декількох годин він вибирає місце для укусу. Повзучий кліщ, що зачіпає волоски на тілі, відчувається моментально, і його ні з чим не сплутаєш. Це дає непогані шанси швидко його знешкодити.

Після того, як кліщ нап’ється крові, він сильно збільшується в розмірах і стає добре помітним, утворюючи горбик під шкірою. Про те, що вкусив кліщ, можна зрозуміти по червоній округлій плямі на поверхні шкіри. Додатковими ознаками можуть служити набряклість, висип і свербіж. Ці ознаки в людини виникають у відповідь на потрапляння в ранку слини кліща.

Лікарі радять у таких випадках спостерігати за станом свого здоров’я протягом місяця. У разі підвищення температури тіла звернутися до дільничного лікаря або лікаря-інфекціоніста, який призначить антибіотикотерапію.

У Придністров’ї співробітники ДУП «Республіканський центр профілактичної дезінфекції» ведуть боротьбу з кліщами. Кілька разів на сезон вони обробляють спеціальним розчином паркові території, набережні, гребні бази, канали й усі інші місця, де є водойми та багато рослинності.

Укуси кліщів загрожують людині небезпечними хворобами.

Кліщовий вірусний енцефаліт – це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи. Воно може призвести до інвалідності, а іноді й до летальних випадків.

Вірус кліщового енцефаліту зберігається і розмножується в організмі кліща. Зараження людини відбувається під час кровосмоктання паразита або випадкового його роздавлювання. Небезпечним є й розчісування місця укусу.

Перші ознаки хвороби проявляються через 7 – 14, деколи 30 діб. Гострому періоду може передувати стан, аналогічний гострим респіраторним захворюванням: слабкість, нездужання, головний біль, болі у м’язах, у ділянці шиї, плечах, попереку з відчуттям оніміння. Хвороба починається гостро, хворого «морозить», різко може підвищуватися температура тіла (до 38-39°).

Кліщовий системний бореліоз або хвороба Лайма – це тяжке інфекційне захворювання, переносником якого теж є кліщі. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а наприкінці третьої доби наближається до 100 %.

Уражаються різні органи та системи організму: нервова, серцево-судинна, опорно-руховий апарат, печінка, селезінка, очі. Перші прояви хвороби Лайма можуть з’явитися через 1 – 3 тижні. Як правило, на місці присмоктування кліща на тілі постраждалого виникає почервоніння шкіри. Можлива також гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі й млявість.

Якщо захворілих на ранній стадії не лікувати, хвороба набуває хронічного перебігу й приводить до тривалої непрацездатності та інвалідності.


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»