Кольоровий сніг у день метеоролога

До Всесвітнього дня метеоролога, 23 березня, погода полюбляє готувати сюрпризи: то першим гуркотом грому, то сильним поривом вітру дає себе знати. Не стало винятком і нинішнє свято метеорологів Придністров’я.

Цього разу погода здивувала нас червонуватим відтінком снігу. Причому такий сніг випав не тільки в Придністров’ї, але і на Кубані, в Грузії та Греції. Звідки ж береться кольоровий сніг, і в чому причина його утворення?

Про кольорові дощі є досить багато історичних описів. Особливо шокують людей червоні дощі. Зливи саме цього кольору здавна вважалися недобрим знаком і вісником наближення війни. До таких опадів завжди насторожено ставилися прості люди, а також імениті філософи стародавності. Наприклад, Плутарх, коли писав про червоний дощ, що випав на земну поверхню після боїв із німецькими племенами, стверджував, що дощові краплі набули свого відтінку внаслідок кривавих випаровувань з поля битви. За його словами, саме вони насичували повітря водяними краплями буруватого кольору. Насправді ж причиною червоного дощу є звичайний пил африканської пустелі, який містить у собі величезну кількість мікроорганізмів червоного кольору. Сильний вітер або смерч піднімає цей пил до верхніх шарів атмосфери, звідки повітряні течії переносять його на європейський континент. Тут пил, змішуючись з водяними краплями, забарвлює їх. Після цього вони у вигляді червоного дощу дивують і вражають уяву місцевого населення.

Але найчастіше кольорові опади мають піщано-глинисту складову. А от чорний дощ випадає набагато рідше, ніж червоний. Причиною такого явища є змішування водяних крапель з вулканічним або космічним (вибух метеорита) пилом. Чорний дощ буває небезпечним, коли причиною його появи стають промислові підприємства, діяльність яких пов’язана зі спалюванням вугілля або з переробленням нафтопродуктів. Наприклад, наприкінці 90-х, у період воєнних дій в Югославії, було зруйновано кілька нафтохімічних підприємств, після чого випав чорний дощ, який містив містить чимало шкідливих для здоров’я і життя людини важких металів та органічних сполук. Тоді чорний дощ негативно вплинув на навколишнє середовище, оскільки були забруднені ґрунт, ґрунтові води й одна з найбільших річок.

Потрапити під зелений або жовтий дощ можна тоді, коли з водяними краплями змішується квітковий пилок різних рослин (як квітів, так і дерев). Наприклад, під час його змішування з часточками берези нерідко випадає зелений дощ. А от в Омській та Архангельській областях водяні краплі містять домішки піску і глини, тому тут нерідко випадає жовтий дощ.

Подібні явища можуть викликати й більш цікаві наслідки. Наприклад, якось на одне із сіл Індії, Сангрампур, випав жовтий дощ, посіявши паніку серед місцевого населення. Побоюючись наявності в опадах токсичних речовин, зробили аналізи, результати яких шокували учених. Виявилося, що зелений, а місцями й жовтий дощ – це звичайні бджолині екскременти (відразу кілька бджолиних роїв якраз пролітали в цій місцевості), в яких були виявлені сліди меду, пилку квітів і манго. Зелений дощ нерідко може випасти внаслідок домішок хімічних речовин. Наприклад, кілька років тому в Красноярському краї пройшов дощ зеленого кольору. Після цього люди, що жили в цьому регіоні, почали скаржитися на сильний головний біль й сльозотечу.

Кольорові дощі – явище цікаве й дивовижне, але під них краще не потрапляти: ніколи не знаєш, з чим саме були змішані водяні краплі в кожному конкретному випадку. Добре, якщо причиною такого феномену виявилася природа – тоді кольоровий дощ може бути навіть корисним для здоров’я. А от якщо не пощастило, і ви потрапили під білий або чорний дощі, викликані антропогенним фактором, на здоров’ї це відіб’ється не найкращим чином.

Варто зазначити, що за кожним дощем і снігом у Придністров’ї спостерігають, аналізують і роблять хімічні аналізи на метеостанції за допомогою індикаторного розчину. Причому на кислотну складову – відразу після випадання. Проведений співробітниками Гідрометеослужби ПМР аналіз кольорового снігу, який випав минулого тижня, підтвердив, що в опадах були присутні тверді часточки піщано-глинистих фракцій, які для життєдіяльності людей, рослин і тварин не становлять небезпеки. Радіаційний фон також не змінився. А червонуватий сніг можна вважати як привітання з днем метеоролога самою природою.

Василь   КУДИМА.