Хранителі історії

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. У Придністров’ї до цього дня відкривають нові виставки, організовують тематичні лекції, наукові читання, проводять телепрезентації, екскурсії та спеціальні заняття з дітьми.


З професійним святом працівників музеїв та ветеранів цієї галузі привітав Президент Вадим Красносельський. У своєму вітанні він зазначив, що «…музеї ведуть величезну культурно-просвітницьку роботу, покликану не тільки дати інформацію про історію Придністров’я, про його героїчне минуле та сьогодення, про життя та діяльність видатних співвітчизників, про те, що формує феномен республіки, а й по-справжньому зацікавити відвідувачів різного віку».

Травень є знаковим і для Тираспольського об’єднаного музею. У місті 65 років тому, 8 травня 1958 року, за наказом Міністерства культури МРСР був заснований Історико-краєзнавчий музей. Спочатку він містився в невеликому будинку з пічним опаленням. На цьому місці нині розташований Палац дитячої та юнацької творчості. У 1982 році експонати перенесли до будівлі колишніх Дворянських зборів на вулиці 25 Октября, 46, яка десятки років була кабінетом політпросвіти міського комітету Компартії Молдавії.

Саме 65-річчю з дня утворення музею присвячена експозиція «Хранителі історії». За словами старшого наукового співробітника відділу історії музею Алли Давник, основу експозиції складають справжні музейні експонати: «На виставці представлено близько сотні експонатів, які розповідають про історію столичного музею. Унікальною є фотографія з церемонії його відкриття у 1958 році. На ній був присутній син Григорія Івановича Котовського – Григорій. На представлених фото можна побачити колишні будівлі музею та директорів, завдяки діяльності яких музей розвивався та зростав».

Особливий інтерес викликають перші експонати: турецький ятаган, видана молдавською мовою книга кандидата історичних наук Олександра Єсауленка «Революційний шлях Григорія Котовського». Цікавим є той факт, що в музей з підписом автора її передав відомий художник Олександр Фойницький. Унікальною є книга відгуків відвідувачів музею у 60-ті роки минулого століття.

У перші роки після появи музею постійними гостями установи були ветерани Великої Вітчизняної війни. На виставці запропонована відвідувачам фотографія співробітників установи з Героєм Радянського Союзу Михайлом Павлоцьким.

Зібрані також фотоматеріали, які зображують тогочасні виставкові зали музею та його філій, знайомлять зі щоденною роботою наукових співробітників: проведенням екскурсій, майстер-класів та інших міських масових заходів.

Почесне місце посідає конверт, виданий ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я». На честь 60-річчя столичного музею державне підприємство випустило серію з трьох поштових марок: на першій зображений зал картинної галереї, на другій – фрагмент однієї з численних експозицій, на третій – робочий кабінет штабу кавалерійської бригади Г. І. Котовського. Кожна марка має тираж 2 400 екземплярів.

Неабиякий інтерес для тираспольчан і гостей міста становлять друковані роботи співробітників: книги, брошури, буклети. Окремо зібрані матеріали з виїзних заходів, таких як Дні Придністров’я у Москві. Цікавими є фотографії, присвячені першим особам країни на святкуванні 30-річчя республіки та інспектуванні робіт майбутнього музейного кварталу.

На сьогодні Тираспольський об’єднаний музей є визнаним осередком культури, сховищем загальнодержавних святинь придністровського народу. Інтерес до нього з боку городян та гостей столиці з кожним роком зростає, адже кожен, хто приходить сюди, відкриває для себе щось нове і незвідане.

Виставка «Хранителі історії» працюватиме до 20 червня.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора (Герой Радянського Союзу М. А. Павлоцький зі співробітниками музею м.Тирасполя, 16 жовтня 1974р.)