Нехай живуть під мирним небом наші діти

Першого дня літа в багатьох країнах світу відзначається головне дитяче свято – Міжнародний день захисту дітей.


Досить тепло привітав юних придністровців Глава нашої держави Вадим Красносельський: «Попереду на нас чекає чудовий час, коли сама природа дарує нам багато сонця і тінистої прохолоди. Це час для дітей і підлітків відпочити, набратися нових сил та енергії, знайти нових друзів, ознайомитися з чудовими пам’ятками, на які така багата рідна придністровська земля.

Це час поспівати пісень під зоряним небом, біля іскристого вогнища, зайнятися спортом на дитячих майданчиках та у спортивних таборах, почитати книги й подивитися цікаві фільми…

Дитинство – це незабутня пора, яку дорослі люди згадують і через багато років, це країна, до якої хочеться повернутися. І ми повертаємося туди разом зі своїми дітьми. Нехай вони ростуть під мирним небом і будуть щасливі, обираючи свій життєвий шлях! А ми, дорослі, зробимо для цього все потрібне».

Першого червня столиця республіки подарувала своїм дітям справжнє свято. Воно глибоко вразило і захопило нашого кореспондента.

Заходи відбувалися одразу в трьох місцях: на спортивних майданчиках шкіл №№ 5, 18 і Тираспольської гуманітарно-математичної гімназії. Головною подією на спортивному майданчику ТСШ № 5 стала ігрова програма «Нехай сміються діти». Крім того, організатори шоу провели з дітьми майстер-класи, еколабораторії та спортивно-ігрову програму.

Традиційно біля ТСШ № 18 подбали про веселий день депутати округу «Комсомольський»: Андрій Межинський, Віктор Крондєв, Іван Дамаскін, Ірина Бурлаченко, Андрій Волкович та Павло Солодкий спільно з командою Fitness Mafia під керівництвом Віталія Кожокару.

Сотні дітей взяли участь у забігах, танцювальних та спортивних флешмобах. На завершення свята кожна дитина отримала заслужені призи за активність – сертифікат на безкоштовне відвідування будь-якого з напрямків Kids Mafia, а також традиційне морозиво.

Однак головним майданчиком святкових урочистостей став спортивний комплекс Тираспольської гімназії. Тут ініціаторами виступили міськком профспілки працівників народної освіти Тирасполя, Станція юних туристів і Палац дитячо-юнацької творчості столиці. Як розповіла нашому кореспонденту голова МК профспілки працівників НО Тирасполя Олена Шевченко, цей захід 1 червня в Тирасполі давно став традиційним.

Його програма містить майстер-класи «Дружать діти на планеті» з виготовлення орігамі та аплікацій, конкурс «Мама, тато, я – спортивна сім’я» та дитячі розваги міні-диско. У спортивному конкурсі, який завжди проводить особисто директор Станції юних туристів Микола Візітіу, беруть участь як повні, так і неповні сім’ї з будь-якою кількістю дітей у трьох дитячих вікових категоріях. Види конкурсів різні – спортивні й туристичні.

Традиційно цей захід проводився в парку «Побєда». Відкриваючи свято, Олена Шевченко сказала: «Ми звикли до того, що День захисту дітей завжди сповнений радісними посмішками, дзвінким сміхом і веселощами. Діти – найдорожче, що є в нашому житті, ми віддаємо їм усе наше душевне тепло, всю нашу любов. Для цього воно й проводиться. Я бажаю всім, і насамперед – дітям, міцного здоров’я, літнього настрою, сонця в душі, добра, миру та добробуту. Всім учасникам конкурсу – лише перемоги. Зі святом!»

«Здорово! Просто чудово!» – ділилися враженнями задоволені батьки та веселі діти, прямуючи в «Чудо-град». Вони насолоджувалися морозивом, раділи дипломам і квиткам на атракціони. Свято тривало.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.