Хто в червні байдикує, той узимку голодує

У червні характер робіт на ділянці помітно змінюється.

На городі закінчується висадка у відкритий ґрунт помідорів, огірків, гарбузів, артишоків та моркви.

Можна посіяти буряки для зимового зберігання та висадити розсаду пізніх сортів капусти. У саду треба посилити боротьбу з садовими шкідниками та хворобами рослин.

Це також час активного поливу плодових дерев та ягідних та кущів, тому що брак вологи може стати причиною погіршення кількості та якості майбутнього врожаю.

Важливо не забувати про підживлення садових рослин.

У квітнику теж не забувайте про полив і підживлення рослин. На клумбах саме час почати висаджувати розсаду жоржин, петуній та айстр. Посадіть на розсаду дворічні маргаритки.

11 червня – день досить сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Рекомендується посадка та збирання моркви, буряків, картоплі, редиски та ріпи. На ділянці також проріджуйте сходи, політь бур’яни, обприскуйте культури від шкідників та удобрюйте ґрунт. У саду обрізайте дерева. Крім того, приділіть увагу формуванню кущів полуниці. Рясний полив цього дня може навіть зашкодити.

12 червня – сьогодні краще працювати з надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися посадкою та посівом коренеплодів, цибулинних та бобових культур, а також внесенням добрив.

Органічна підгодівля допускається лише коренева. У саду можна робити щеплення та перещеплення дерев, а також обрізання гілок дерев та кущів для припинення їх зростання. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою та прищипкою рослин.

13 червня – пасивний день. Можна посадити та посіяти цибулю, буряки, картоплю, бобові, ріпу, моркву, редьку. Рекомендується органічне підживлення, а також боротьба зі шкідниками та хворобами. Займіться упорядкуванням саду. Цього дня не рекомендується прищипування та пікіровка, а також робота з корінням, оскільки їх пошкодження може призвести до загибелі рослини. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

14 червня – ще один пасивний день, тому на ділянці не проявляйте активних дій. Можете закупити нові садові інструменти, необхідні для роботи. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників і дерев, а також боротьбою зі шкідниками та хворобами. Цього дня утримайтеся від рясного поливу.

15 червня – день сприятливий для активних робіт у саду та в городі. Можна сіяти та саджати рослини, у яких їстівною є підземна частина (коренеплоди, цибулинні, бобові, картопля). Також рекомендується прополоти бур’яни та обприскати рослини від хвороб та шкідників. Крім того, в саду можна зайнятися обрізанням гілок, щепленням та перещепленням. Однак, не прищипуйте та не пікіруйте коріння, а також не працюйте з садовим інвентарем.

16 червня – найбільш спокійний день місячного циклу. Неприпустимі будь-які дії, пов’язані з руйнуванням. У цей день радимо займатися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових культур. Також можна удобрювати ґрунт, робити кореневе підживлення.

Цього дня не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати рослини та копати. Полив не повинен бути рясним.

17 червня – найважчий день місячного циклу. Не проявляйте особливо активних дій на ділянці. У саду можна зайнятися обрізанням дерев та кущів для видалення пошкоджених, хворих або засохлих гілок. Також можна обприскувати рослини, захищати від шкідників та бур’янів. Не рекомендується саджати, щеплювати, розпушувати й копати землю, а також працювати з корінням рослин.

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: www.yandex.ru.