Жити музикою, вкладати в неї душу

Вокально-інструментальний ансамбль «Олександрія» – це дружне об’єднання студентів Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна, яке з’явилося близько півроку тому. З кожним новим успішним виступом колектив здобуває все більше популярності, йому пророкують велике майбутнє.

У складі ВІА «Олександрія» семеро учасників. Кожен з них важливий і по-своєму незамінний. Це наїст Олександр Черноус, акордеоніст Діоніс Виходець, саксофоніст Олександр Станкул, вокалістка Неллі Богдан, кларнетист Олександр Опря, трубач Олексій Сирбу, вокаліст Ілля Капацина.

Спочатку юнаки сформували тріо з баяніста, кларнетиста і наїста. Після кількох виступів до них приєднався трубач, потім вокалісти, а завершальним став саксофоніст.

Назву колектив обрав без особливих труднощів, оскільки трьох учасників звати Олександрами, вирішили назватися «Олександрія», а логотипом визначили арфу.

Артисти-початківці багато працюють над собою. Щоб музика в їхньому виконанні зазвучала по-справжньому й викликала в публіки щирі емоції, вони щодня, не покладаючи рук, репетирують. Великою нагородою для них є бурхливі оплески, запальні танці в глядацькому залі та вдячні відгуки людей, які свідчать про те, що молоді музиканти відзначилися й запам’яталися.

Практично всі репетиції «Олександрії» проходять у гуртожитку Інституту мистецтв. Учасники ансамблю збираються там щовечора приблизно о 18:00-19:00. На вахті комендант ласкаво просить їх закінчувати збори хоча б до 21:00-22:00. Вони щиро намагаються дотримуватися цих рекомендацій, хоча інколи творчий процес і перфекціонізм захоплюють їх так сильно, що розходитися їм трапляється і пізніше.

Вік учасників ансамблю варіюється від 16 до 24 років. Почувши строгий розпорядок їхніх репетицій, хочеться запитати, як же їм вистачає самодисципліни та сил. Адже, крім цього, їм потрібно встигати відвідувати заняття в інституті, готуватися до іспитів, виступати й хоча б іноді присвячувати трохи часу собі, сім’ї та відпочинку.

На це вони практично в один голос відповідають:

«У нас є стимул і ентузіазм вчитися новому. Ми палаємо своєю справою, й вона підштовхує нас докладати максимум зусиль. Нещодавно ми відкрили для себе методику написання партій нот до кожного інструмента. Це захоплює й мотивує щодня приходити в репетиційну кімнату».

Студенти безмірно раді тому, що вже на цьому етапі життя вони знайшли спосіб робити щось своє. Створення колективу відкрило їм поле для експериментів, професійного та особистісного зростання. Через півроку вони помітили, що завдяки практиці в колективі деякі заняття в Інституті мистецтв даються їм легше.

Про те, як відбувається налаштування на загальний лад у музичному напрямку, вони зазначають: «Усе просто. Саксофон доповнює бас, кларнет дає родзинку м’якого звуку, най захоплює своїм фірмовим свистом, труба бере на себе увесь живий звук, за гармонію відповідає акордеон, а вокалісти все це втілюють в єдиний пісенний образ».

Музиканти розучують молдавські, болгарські, гагаузькі, українські мелізми. Всі вони по-своєму гарні й дуже відрізняються один від одного. Щоб опанувати хоча б один із них, потрібно присвятити багато годин практиці. Втім, це того варте. Багатонаціональна публіка Придністров’я цінує різнопланову музику.

Атмосфера в колективі панує чудова. Студенти розповідають про себе: «Ми завжди веселі. Іноді смішні випадки трапляються навіть під час виступів. У таких ситуаціях щастить тільки Олександру Черноусу, адже він може ховатися за своїм інструментом, а нам доводиться викручуватися й обігравати свої посмішки та сміх».

Попри те, що «Олександрія» ще досить молодий ансамбль, за його плечима вже є низка перемог: Лист подяки за проведення концерту до Дня Перемоги від Будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів м. Тирасполя; перше місце у військово-патріотичному фестивалі «Про Батьківщину! Про доблесть! Про славу!», що відбувся в с. Ближній Хутір; сольний концерт для вихованців ДОЗ «Глинойська спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат для дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, VIII виду».

Усе це стало можливим не тільки завдяки зусиллям та активній позиції музикантів «Олександрії», а й їхніх педагогів. Наприклад, Олександр Станкул починав грати на саксофоні після уроків з відмінним працівником культури ПМР Олегом Руденком. Олександр Черноус став першим за багато років учнем, який вчиться грі на наї у заслуженого артиста республіки Петра Бургіле.

Діоніс Виходець з теплотою згадує свого наставника – акордеоніста Анатолія Ніколайка. Олександр Опря навчався майстерності володіння кларнетом у Василя Чупака, Андрія Дорофєєва та В’ячеслава Гуна. Олексій Сирбу відчув і зрозумів мідний духовий музичний інструмент разом зі Станіславом Козловським та Андрієм Юрком.

Ілля Капацина своєю вокальною школою завдячує зусиллям педагогів Віктора Продіуса, Марії Соколан та Лариси Козловської. Народна артистка Валентина Гороховська сприяла становленню солістки гурту Неллі Богдан, зокрема постановці її приємного голосу.

ВІА «Олександрія» – молодий колектив з потужною енергією та безмежною любов’ю до музики в серці. Бажаємо артистам успіхів на їхньому творчому шляху!

Марина ДОВЖЕНКО

Фото з архіву ВIА «Олександрія»