У місті енергетиків буде світло

Останнім часом жителі Дністровська дедалі частіше виявляють невдоволення з приводу недостатнього освітлення Дністровська в нічний час. Вуличні ліхтарі працюють тільки до півночі, та й то не скрізь.

Щодо питань освітлення міських вулиць Слободзейські РЕМ працюють безпосередньо з державною адміністрацією, здійснюють технічне обслуговування міських освітлювальних приладів і всі види електромонтажних робіт. Жителі міста можуть зробити заявку і повідомити про проблеми з освітленням тієї чи іншої вулиці телефоном (557)2-59-58 (диспетчер оперативної служби працює цілодобово). Співробітники РЕМ оперативно реагують на заявки споживачів Дністровська, за максимально короткі терміни усувають поломки та відновлюють освітлення.

На думку керівництва міста, ця робота потребує досить великих бюджетних витрат. Таку систему Дністровськ успадкував з радянських часів, коли електроенергія коштувала копійки. Нині ж настав час жорсткої економії. І тут на службу приходять технології енергозбереження. У держадміністрації ухвалили рішення про заміну ліхтарів вуличного освітлення на світлодіодні світильники – сучасні й більш економічні. При цьому розглядали безліч варіантів: від дорогих до дешевих, з урахуванням термінів гарантії та зовнішньої естетики. Вибрані ліхтарі споживають
60 Вт/год, тоді як нинішні – 400, до того ж вони практично вдвічі потужніші, межі перепадів напруги становлять від 110 до 380 вольтів. Більше того, ці ліхтарі можна регулювати за кутом освітлення, спрямовуючи світловий потік у потрібному напрямку.

Наприкінці минулого року закупили перші 130 ліхтарів. Цієї кількості недостатньо, тому спочатку заміна відбудеться на головних вулицях – Котовського, Будівельників і частині Тираспольської. Впродовж 2018 року нові світильники встановлять по всьому місту. Старі ліхтарі не викидатимуть: вони далі служитимуть у дворах будинків, а лампи в них замінять на більш економічні аналоги.

За підрахунками, нові ліхтарі окупляться досить скоро, а місто отримає колосальну економію бюджетних коштів. Монтаж нових ліхтарів розпочнеться вже цього року. У місті енергетиків буде світло та затишно.

Лара ЧАЙКА.